Tietoa asunto­­markkinasta

toukokuu 2024

Asuntokaupan kesä alkoi etuajassa

Huhtikuussa 2024 asuntokauppa ylitti selkeästi kauppamäärissä edellisen vuoden huhtikuun lukemat. 10,7 %:n kasvu käytettyjen asuntojen kaupassa oli ensimmäinen kuukausitasoinen kasvuluku sitten vuoden 2022 alun lukuun ottamatta viime vuoden lopun veromuutoksen aiheuttamaa ensiasuntojen kertapiikkiä. Asuntojen hinnat ovat vielä vuodentakaista alemmalla tasolla, mutta asuntojen hinnat ovat jo ylempänä kuin vuoden 2024 alussa. Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat vuoden alkuun verrattuna nousseet keskimäärin 1,0 % pääkaupunkiseudulla ja 1,9 % muissa suurissa kaupungeissa perustuen Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaindeksiin.

Kauppamäärissä ja hintakehityksessä iloisia uutisia

KVKL:n 8.5. raportti kertoo käytettyjen asuntojen kauppamäärien nousseen ilahduttavasti huhtikuussa. Asuntotyypeissä on eroja ja parhaiten keväällä ovat odotetusti liikkuneet perheasunnot. Rivitaloista ja laadukkaista omakotikohteista on jatkuvasti vahvaa kysyntää, mikä heijastui huhtikuussa myös näiden asuntotyyppien selvästi lyhentyneissä myyntiajoissa. Asuntokaupan kasvuprosentit vaihtelevat alueittain: suurimmat kasvut nähtiin Jyväskylässä 21,2 %, Tampereella 17,7 %, Oulussa 13,3 % ja Kuopiossa 12 % verrattuna edelliseen huhtikuuhun. Pääkaupunkiseudulla nähtiin vaatimattomampaa kehitystä, mutta esim. pääkaupunkiseutua ympäröivissä kehyskunnissa kasvu oli 12,9 % verrattuna viime vuoden huhtikuuhun.

Hintakehityksen suhteen vuoden 2024 kuluessa tapahtunut muutos on huhtikuun jälkeen valtakunnallisesti positiivinen käytetyissä kerrostaloasunnoissa: muualla Suomessa +1,9 prosenttia ja PK-seudulla 1,0 prosenttia. Suurin nousu vuonna 2024 on nähty Turussa, 8,9 %. Hintaero vuodentakaiseen on kaventunut ja nähtäväksi jää, kirivätkö hinnat viime vuoden tason kiinni syksyn kuluessa. Vähintäänkin näyttäisi siltä, ettei hintojen laskua enää kannata kasvukeskuksissa odottaa.

Kuluttajan ostovoima kasvussa, luottamus avainroolissa

Huhtikuun inflaatiolukema oli Suomessa EU-alueen matalin, ainoastaan 0,6 %. Kun tähän lisätään viimeisen 12 kuukauden palkankorotukset, on kuluttajien ostovoima selvästi paranemassa vuoden 2024 kuluessa. Suomen talous ei ole vielä päässyt kiihtyvään vauhtiin, mutta uutiset euroalueelta kertovat, että euroalue kokonaisuudessaan on jo kiinni talouskasvussa, mikä osaltaan tukee Suomen vientiteollisuutta ja ylläpitää myös työllisyyttä. 

Alhainen kuluttajaluottamus on pitänyt kuluttajien asunnonostoaikeet kevään kuluessa vielä matalalla tasolla, mutta jatkuvasti vahvistuva käsitys korkojen kääntymisestä pysyvästi kohti alempia lukemia on todennäköisesti omiaan lisäämään asunnonostovalmiutta tulevina kuukausina. Ruotsissa 8.5. toteutunutta ensimmäistä koronlaskua on jo edeltänyt asuntokaupan kiihtyminen 24 %:n kasvuun edellisvuoteen nähden.

Harvinainen tilaisuus ostaa lisäneliöitä edullisesti

Markkinadata kertoo, että suurempien perheasuntojen hinnat ovat laskeneet pieniä asuntoja selvemmin asuntokaupan matalasuhdanteessa. Samaan aikaan näiden isompien perheasuntojen markkinassa kauppa on silti käynyt suhteellisen hyvin. Hintojen lasku ei siis kerro kysynnän pysähtymisestä, vaan enemmänkin siitä, että ostajat ja myyjät ovat löytäneet molemmille osapuolille hyväksyttävän hintatason, jolla kauppa käy.

”Asuntovarallisuuden karttumisessa ja oman asumispolun onnistumisessa on kyse osittain ajoituksesta. Käsillä voi olla aivan historiallisen hyvä tilaisuus päästä kasvukeskuksissa edullisesti kiinni lisäneliöihin. Suurten asuntojen voimakkaampi hinnanlasku suhteessa pienempiin asuntoihin alleviivaa ja todentaa tämän mahdollisuuden erinomaisesti”, Bo LKV:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen toteaa.

Lisätietoja: Tuomo Räsänen, Bo LKV, p. 040 718 2840.

Varaa aika suoraan ammattilaistemme kalenterista

Ajanvarauskalenteristamme varaat maksuttoman tunnin arviokäynnin sinulle sopivaan aikaan. Voit myös varata 15 min puhelinajan keskustellaksesi välittäjän kanssa asunnon myynnistä tai ostosta. Aloita valitsemalla alueesi ja näet heti vapaat ajat.