Tietoa asunto­­markkinasta

marraskuu 2023

Asuntokaupasta voidaan odottaa kasvulukuja loppuvuodesta

Koko vuoden 2023 ajan jokainen kuukausi on ollut asuntokauppavolyymiltaan vuoden 2022 vastaavaa kuukautta pienempi. Lokakuun ennakkotietojen valossa ero kuitenkin kapeni kuukausitasolla selvästi. Maakuntakeskuksista esim. Kuopiossa ja Oulussa tehtiin itse asiassa jo lokakuussa enemmän käytettyjen asuntojen kauppoja kuin lokakuussa 2022. On kaikki syyt olettaa, että marras-joulukuussa tulemme näkemään kasvua kuukausitasolla edellisvuoteen verrattuna. Bo LKV on pärjännyt murrosmarkkinassa mainiosti ja kirjasi syyskuussa historiansa korkeimman markkinaosuuden, 12,1 %:a niissä kaupungeissa, joissa yhtiöllä on toimistoja.*

*Markkinaosuus laskettu vertaamalla KVKL:n Hintaseurantapalvelun syyskuun käytettyjen asuntojen myytyjä kappalemääriä Bo LKV:n välitysjärjestelmän myytyihin kappalemääriin yhtiön toiminta-alueella.

Ensiasunnon ostajilla ostohetki, verottaja ja pankit kummeina

Ensiasunnon ostajien vapautus asuntokaupan varainsiirtoverosta päättyy 31.12.2023. Taloudellista porkkanaa nopeaan toimintaan lisäävät pankit, jotka ovat monessa tapauksessa sitoutuneet siihen, että ensiasunnon ostajalta ei tässä hetkessä peritä lainan nostoon liittyviä järjestelypalkkioita. Yhteensä kyseessä on tuhansien eurojen etu, joka nopeuttaa ainakin niiden ostajien prosessia, jotka jo ovat liikkeellä.

Monille ensiasunnon ostajille yksi rahoitusinstrumentti on valtion takaama ASP-laina, jonka lainarajoja on jo vuoden 2023 alussa nostettu. Nykyinen hallitus suunnittelee uusia nostoja jo tälle talvelle. Pienten asuntojen tarjonnan ollessa korkealla ja hintojen tultua alaspäin, näyttää siltä, että ensiasunnon ostajien kauppamäärät tulevat varmuudella kasvamaan loppusyksyllä ja talvella. Nyt saattaakin olla paras hetki käsillä, jos aikoo vielä hyötyä markkinatilanteesta maksimaalisesti.

Pienten asuntojen kasvava menekki on hyväksi myös isompien asuntojen kaupalle. Tällä hetkellä yksi hidaste kaupalle on se, että pääasiassa lukuisten ehdollisten ostotarjousten myötä asuntokaupat ketjuuntuvat helposti. Kun asuntoketjun pieneen päähän tulee lisää ostajia, pääsevät asumispolullaan seuraavaa askelta ottavat ostajat helpommin tekemään oman asuntokauppansa.

Varainsiirtovero laskee kaikille asunnon ostajille, yksi hyvä uutinen lisää

Asuntokaupan kokonaiskustannuksissa lokakuussa uutisoitu varainsiirtoveron lasku ei monessa tapauksessa ole vaikutuksiltaan jättimäinen, mutta kuluttajan taloudenpidossa kaikki eurot lasketaan. Euromääräistä vaikutusta merkittävämpi voi kuitenkin olla se, että kyseessä on jälleen yksi signaali lisää viime viikkojen positiivisiin asuntokauppauutisiin.

Uudet verokannat ovat kiinteistössä 3 % ja asunto-osakkeissa 1,5 %, mikä tarjoaa neljänneksen alennuksen entiseen verrattuna. Voimaantulopäivä on 1.1.2024, mutta veroedun saa hyväkseen palautuksena jo niistä asuntokaupoista, joita tehdään nyt.

Kuluttajan ostovoima on kasvussa ja euroalueen korko-odotukset muuttuneet kevyemmiksi

Lokakuun kotimaiset yhdenmukaistetut inflaatioluvut 2,4 % yllättivät markkinan positiivisesti. Kun tässä hetkessä on monilla toimialoilla lisäksi nähty jo selkeitä palkankorotuksia, on kuluttajien ostovoima parantumassa talven kuluessa. Kun rahaa näyttäisi tänä talvena menevän selvästi vähemmän myös energiakustannuksiin, on kuluttajalla vähitellen selvästi paranevat edellytykset panostaa omaan asumiseensa.

Euroalueen lokakuun inflaatioluvut yhdistettynä heikkeneviin talousnäkymiin näyttävät laajasti muuttaneen myös tulkinnan siitä, miten euribor-korot tulevat jatkossa kehittymään. Ensimmäistä kertaa erittäin pitkään aikaan 12 kk:n euriborin taso alitti lokakuun lopussa 6kk:n euriborin, mikä on vahva viesti siitä, että seuraavan 12 kk:n jaksolla uskotaan nähtävän useita koronalennuksia. Pankkiryhmästä riippuen odotetaan ensimmäisten koronalennusten ajoittuvan loppukevään tai alkusyksyn tienoille ja vuoden 2024 loppupuolen euriborin olevan 3,0–3,5 %:n tasolla. 12 kk:n euriborin liikkeissä on jo nähtykin laskua, kun korkeimmillaan miltei 4,3 prosentissa käynyt euribor on palannut lähes 4 prosentin tasolle marraskuussa.

Mikä on paras hetki ostaa tai myydä?

Taloudellisesti tarkastellen kasvukeskuksissa on ostaja erittäin harvoin päässyt lisäneliöihin kiinni yhtä edullisesti kuin nyt, joten hetkeä voi varmasti sikäli pitää erittäin hyvänä asunnon vaihdolle. Lisäksi nyt valikoima on runsas ja neuvotteluvaraa hinnoista näyttää usein löytyvän. Kun tilastot kertovat jälkikäteen hintojen nousun alkaneen, paras hetki on ohi.

Asuntonsa myyntiä suunnittelevan kuluttajan ei kannata jäädä odottelemaan hintojen mahdollisesti edessä olevaa nousua, sillä nykyhetken lievästi pienempi myyntihinta tulee hyvitetyksi pienentyneen välirahan ja edullisen ostohinnan kautta seuraavassa asunnossa.

Omaan elämänlaatuun ja asumisen tarpeisiin liittyvät tekijät ohjaavat omalta osaltaan sitä, mikä on oikea aika kullekin kotitaloudelle tehdä päätöksiä omasta asumisestaan. Näiden tarpeiden sovittaminen kuukausittaiseen maksuvaraan voi olla joskus haastavaa, mutta tähänkin löytyy paljon ratkaisuja eri lainatyyppien, lyhennysvapaiden ja muiden järjestelyiden kautta.

”Suomalaisen keskimääräisen asuntolainan kesto on noin 23 vuotta. Siinä ajassa kuluttaja ehtii nauttia niin korkeista kuin matalistakin koroista vielä monta kertaa. Siinä mielessä ainakaan tämänhetkisen korkokannan ei kannattaisi antaa estää oman asumisensa unelmien toteuttamista, kun oman elämän ja talouden perusteet ovat muutoin järjestyksessä ”, kommentoi Bo LKV:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen.

Lisätietoja: Tuomo Räsänen, Bo LKV, p. 040 718 2840.

Varaa aika suoraan ammattilaistemme kalenterista

Ajanvarauskalenteristamme varaat maksuttoman tunnin arviokäynnin sinulle sopivaan aikaan. Voit myös varata 15 min puhelinajan keskustellaksesi välittäjän kanssa asunnon myynnistä tai ostosta. Aloita valitsemalla alueesi ja näet heti vapaat ajat.