Tietoa asunto­­markinnasta

Syksyn asuntokaupassa mahdollisuuksia monelle 

Poikkeuksellisten koronavuosien sekä pitkän nollakorkojen ajanjakson jälkeen asuntokaupassa on alkanut uusi markkinavaihe. Asumisen unelmien toteuttamiselle on tänä syksynä monia hyviä mahdollisuuksia. 

Ensiasunnon ostajan tähtihetki 

Viime vuosien asuntomarkkina on ollut haastava ensiasunnon ostajalle. Hintojen nopea nousu ja myynnissä olevien asuntojen rajallinen määrä tekivät tarjouskilpailuista sekä yli pyyntihinnan toteutuneista kauppahinnoista arkipäivää. Onneksi pienten asuntojen tarjonta on kasvanut voimakkaasti. Lisäksi vuonna 2021 nousseet ASP-hintarajat mahdollistavat entistä enemmän ensiasunnon ostajalle. Tätä mahdollisuutta kannattaa nyt hyödyntää.  

Ostajalla enemmän valinnanvaraa

Asuntoja on nyt selvästi enemmän myynnissä kuin kahden edeltävän koronavuoden aikana. Korona-ajan kuumentamassa markkinassa kilpailu oli kovempaa ja tarjous oli käytännössä pakko jättää välittömästi ensinäytön jälkeen, usein joutui kilpailemaan hinnalla muiden kanssa. Kasvaneen tarjonnan ansiosta ostaja voi tutustua kiinnostaviin kohteisiin sekä käydä rahoitusneuvottelut rauhassa. Se, ettei sopivaa asuntoa ole löytynyt, on jarruttanut eniten omistusasunnossa asuvien ostoaikeita. Samanaikaisesti vuokralla asuvista aiempaa suurempi osa haluaisi nyt ostaa asunnon kuin vuosi sitten (Lähde: Nordean kyselytutkimus, syksy 2022).  

Pienemmästä suurempaan asuntoon vaihtava hyötyy 

Mikäli haaveissa on ostaa suurempi asunto, pienemmän asunnon myyjälle tilanne on hyvä. Asunnon vaihtajille väliraha ratkaisee. Tässä suhdannetilanteessa pienemmän asunnon myyjän väliraha jopa supistuu, sillä arvokkaampien ja suurempien kohteiden hinta joustaa suhteellisesti enemmän.

Korot vaihtelevat pitkissä lainoissa 

Asuntolainojen keskipituus on tällä hetkellä Suomessa noin 21 vuotta ja pankit myöntävät selvästi pitempiäkin lainoja. Tosiasia on, että korot ehtivät laina-aikana nousta ja laskea lukuisia kertoja. Pitkästä nollakorkojen ajasta huolimatta noin 70 % asuntovelallisista on varautunut eri tavoin korkojen nousuun (Lähde: Nordean kyselytutkimus, syksy 2022). Maltillinen koronnousu pitkässä asuntolainassa ei ole kriittinen kokonaisasumiskustannusten näkökulmasta. 

Huippuvälittäjän monipuolinen ammattitaito entistä tärkeämpää

Asunnon myyjän kannattaa nyt valita välittäjä erityisen huolella. Huippuvälittäjämme tuntevat muutokset markkinatilanteessa, tunnistavat mahdolliset myynnin hidasteet ja osaavat hinnoitella asunnon oikein. He pystyvät tarjoamaan kohteelle laadukkaan markkinoinnin sekä tekevät aktiivisesti töitä sen eteen, että asuntokaupassa saadaan paras lopputulos.

Psst! Asuntonsa myyntiä harkitseva voi sopia välittäjämme kanssa myös 15 minuutin alustavan arviokäyntipuhelun, jonka aikana pääsee keskustelemaan markkinatilanteesta ja asunnon myynnistä ennen varsinaisen arviokäynnin sopimista.