Asuntosijoittamisen strategiat

Paras tapa aloittaa asuntosijoittaminen on hankkia siitä mahdollisimman paljon tietoa. Esittelemme viisi tyypillisintä asuntosijoittamisen strategiaa, joiden joukosta voi valita itsellesi sopivimman sijoitustavan.

Brrrr-strategia

BRRRR-strategia on lyhenne englannin kielen sanoista buy, rehab, rent, refinance & repeat, suomeksi osta, remontoi, vuokraa, uudelleenrahoita & toista. Strategian tavoitteena on ostaa asuntoja, joissa on arvonnostopotentiaalia. Asunnon arvoa pyritään nostamaan omilla toimilla, yleensä remontilla, jonka jälkeen neuvotellaan pankin kanssa asunnon uudelleenrahoituksesta. Uudelleenrahoituksen tavoitteena puolestaan on vapauttaa mahdollisimman paljon vakuuksia seuraavan sijoituskohteen ostoa varten. Alkuperäinen asunto puolestaan jää sinulle – eli sijoittajalle – tuottamaan vuokratuottoa.

Flippaus

Flippaamisella tarkoitetaan asuntojen ostamista, remontointia ja myymistä voitolla. Usein ostettava asunto on välttävässä kunnossa tai muuten selvästi remontin tarpeessa, jolloin ne ovat alueen markkinahintaan nähden edullisempia. Remontoinnilla asunnon arvoa pyritään nostamaan, jotta asunnosta saataisiin mahdollisimman hyvä hinta. Sijoittajana sinun on tärkeää tuntea flipattavan asunnon alueen hintataso sekä osata arvioida tarkasti, kuinka paljon remontointi tulee kustantamaan. Näin voit arvioida, kuinka paljon saat asunnosta myyntivoittoa. Flippaus sopii erityisesti remonttitaitoisille ja remontoinnista kiinnostuneille, sillä tekemällä työn itse voit säästää remonttikustannuksissa.

Loma-asuntoihin sijoittaminen

Loma-asunnot, jotka sijaitsevat esimerkiksi hiihtokeskusten, suosittujen kesämökkialueiden tai luontokohteiden läheisyydessä, voivat olla hyviä sijoituskohteita. Sesonkiaikaan tulot voivat olla hyvinkin korkeat, ja halutessasi voit itsekin hyödyntää asuntoa lomailuun. Pitkällä tähtäimellä tavoitteenasi voi myös olla loma-asunnon myyminen silloin, kun kysyntä on huipussaan. Loma-asuntojen kohdalla on hyvä kuitenkin muistaa, että hiljaisia kuukausia tulee välttämättä. Tällöin tulee miettiä, riittävätkö koko vuoden vuokratulot kattamaan loma-asunnoista koituvat kulut ja tuottamaan haluttua voittoa.

Osta ja pidä

Osta ja pidä -strategian tavoitteena on saada sijoitusasunnosta hyvät vuokratuotot pitkällä aikavälillä. Keskeistä on tasaisen kassavirran saaminen, ei niinkään asunnon arvon nousu. Vuokratuoton tavoittelussa on kuitenkin hyvä muistaa varautua myös kuukausiin, jolloin vuokralaisia ei asunnossa ole, sillä niitä tulee väistämättä. Puskurirahasto on siis hyvä olla varalla. Osta ja pidä -strategiaa pohtivalle on tärkeää miettiä, miltä alueelta asunnon hankkii. Kasvukeskukset ja opiskelijakaupungit ovat hyvä valinta vuokralaismäärän vuoksi. Uusien asuinalueiden kohteet taas ovat myyntihinnaltaan kohtuullisia verrattuna niiden velattomaan hintaan.

Uudiskohteisiin sijoittaminen

Asuntosijoittaminen uudiskohteisiin on erinomainen ratkaisu silloin, kun et halua huolehtia taloyhtiön suurista remonteista, kuten putki- ja julkisivuremontista. Uudiskohteet ovat usein myös energiatehokkaampia ja äänieristettyjä, niiden pohjaratkaisut ovat moderneja, ja niiden hoitovastike on alhaisempi. Uudiskohteet ovat toisaalta myös ostohinnaltaan kalliimpia, jolloin niiden vuokratuotto ei välttämättä ole niin hyvä, kuin vanhemmissa asunnoissa. Etuna kuitenkin on, että jos löydät hyvän uudiskohteen, sinun on mahdollista ostaa useampi asunto joko yksin tai yhdessä toisen sijoittamisesta innostuneen kanssa.

Etsitkö sijoitusasuntoa?

Tuntuuko asuntosijoittaminen omalta jutulta? Oletko löytänyt sinulle sopivimman startegian? Myynnissä olevista kohteistamme löydät lukuisia erilaisia asuntoja ympäri Suomen.