Soita 040 808 5466
Varaa maksuton arviokäynti
Helsinki
Espoo
Jyväskylä
Kuopio
Lahti
Oulu
Porvoo
Turku
Tampere
Vantaa

Asunnon ostajan muistilista – onnistu ostotarjouksen tekemisessä!

Varmista rahoitus – ja selvitä nykyisen asuntosi arvo

Ennen ostotarjouksen tekemistä sinulla on hyvä olla varmistettuna lainalupaus pankiltasi. Sitten voit rauhassa etsiä sopivaa asuntoa. Asunto-osakkeen ostotarjous on ​pääsääntöisesti sitova, joten jos et voisikaan jostain syystä lunastaa lupaustasi, joutuisit todennäköisesti maksamaan vakiokorvauksen tai ​menettäisit jo maksetun käsirahan.

Muista kauppahinnan lisäksi ostajan maksettavaksi tuleva varainsiirtovero, joka on asunto-osakkeissa 2 % velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistöissä 4 % kauppahinnasta. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa veroa. Voit selvittää verovapauden edellytykset välittäjältä tai suoraan verottajalta. Huomioi myös se, että saatat tarvita rahaa remontointiin tai uusien kodinkoneiden hankintaan.

Jos on sinun tarpeen myydä nykyinen asuntosi uuden asunnon ostamiseksi, tulemme mielellämme arvioimaan asuntosi ja antamaan sinulle henkilönkohtaisen välitystarjouksen asuntosi myynnistä.

Varaa maksuton arviokäynti

Valmistaudu asuntoesittelyyn huolellisesti

Ennen kuin lähdet katsomaan asuntoa paikan päälle, valmistaudu huolellisesti jo etukäteen tutustumalla kohteen tietoihin. Etenkin suurimmissa kaupungeissa kysyntä ja kilpailu hyväkuntoisista asunnoista loistavalla sijainnilla on usein todella suurta, jolloin houkuttelevasta kohteesta kilpailee useampikin potentiaalinen asiakas.

Välittäjältä kannattaa kysyä asunto-osaketta ostaessa esimerkiksi taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta, tulevista remonteista, kuukausittaisista asumiskuluista tai onko esimerkiksi asunnon remontoiminen mieleiseksi mahdollista. Selvittämällä kiinnostavan asunnon taustat mahdollisimman hyvin voit olla varma, että kaupat tehdään kodista, joka miellyttää sinua nyt ja tulevaisuudessa.

Lue myös: 10 kysymystä, jotka ostajan kannattaa kysyä asuntonäytöllä

Jätä asunnon ostotarjous aina kirjallisena

Asuntokaupoilla nopeus on valttia, sillä toisinaan kaupat saattavat syntyä vain tuntien kuluttua myynti-ilmoituksen julkaisemisesta. Ostotarjous tulee aina jättää kirjallisena, joko perinteisellä paperilomakkeella tai sitten pankkitunnuksin allekirjoitettavalla sähköisellä tarjouslomakkeella. Mieti etukäteen, mitä olet valmis tarjoamaan, milloin voit maksaa kauppahinnan ja milloin toivot asunnon vapautuvan. Jos pankkilaina ei vielä ole varmistunut, voit laittaa lainan saannin tarjouksen ehdoksi. Kiinteistöä ostaessa kuntotarkastuksen tekeminen voi olla myös tarjouksen ehtona.

Kun teet asunnon ostotarjousta, mieti etukäteen, mitä olet valmis tarjoamaan, milloin voit maksaa kauppahinnan ja milloin toivot asunnon vapautuvan.

Välittäjä kertoo, millä tavoin tarjous sitoo sinua, ja pitää sinua ajan tasalla tarjouksen etenemisestä hoitamalla neuvottelun myyjän kanssa. Myyjä päättää, hyväksyykö hän tarjouksen sellaisenaan, hylkääkö sen vai tekeekö vastatarjouksen, jolloin oma alkuperäinen tarjouksesi ei enää ole voimassa. Mahdollinen myyjän vastatarjous sinulle on voimassa myyjän ilmoittaman ajan. Jos asunnosta tulee useampi tarjous, myyjä päättää menettelystä ja tarjousten hyväksymisestä. Myös täysihintaiseen tai hintapyynnön ylittävään tarjoukseen tarvitaan myyjän hyväksyntä. Muista, että aina pelkästään kauppahinta ei ole ratkaiseva, vaan myös muut tarjousehdot vaikuttavat myyjän päätökseen!

Valmiina kaupantekotilaisuuteen

Kaupantekoaika ja –paikka sovitaan, kun kaupan ehdoista on päästy sopimukseen. Jos otat pankkilainaa asuntokauppaasi, kauppa tehdään tavallisesti sinun pankissasi. Välittäjä varmistaa kaupantekotilaisuuden järjestelyt, hoitaa asiakirjatilaukset tai neuvoo sinua niissä, sekä on yhteydessä pankkeihin etukäteen. Tiesitkö, että useimmat kaupat voidaan tehdä nykyään myös täysin digitaalisesti, ajasta ja paikasta riippumatta? Kysy myös tästä mahdollisuudesta välittäjältä.

Lue lisää: Digitaalinen asuntokauppa mahdollistaa sujuvan kaupankäynnin etänä

Kaupantekotilaisuudessa käydään kauppakirja läpi, allekirjoitetaan se ja suoritetaan sovitut maksut; esimerkiksi asunto-osakkeen kaupassa varainsiirtovero. Kauppahinnan maksu suoritetaan tilisiirtona, ellei muuta ole sovittu. Kaupan jälkeen välittäjä hoitaa ilmoituksen osakehuoneiston kaupasta verottajalle ja asunto-osakeyhtiön isännöitsijälle, sinun ei tarvitse itse tehdä mitään. Kiinteistökaupassa sinun tulee rekisteröidä omistajuutesi, eli hakea kiinteistölle lainhuutoa Maanmittauslaitokselta.

Kiinteistönvälittäjä on apunasi myös myöhemmin! Jos sinulla on kysymyksiä kauppaasi liittyen, voit ottaa yhteyttä välittäjään milloin vain. 

Tutustu myynnissä oleviin asuntoihin

Toteutamme vuosittain tuhansia erilaisia asumisen ja elämisen unelmia. Kun olet ostamassa, myymässä tai rakennuttamassa, olemme mukanasi aloittamassa uutta tarinaa.

Kohtaamisten merkitys – tunnelmia kevään messukiertueelta

Kutsuva koti-lounge luotiin yhteistyökumppanien avulla

Kevään messukiertueemme osaston sisustukselliseksi konseptiksi valikoitui koti-lounge eli kutsuva paikka rentoutumiseen. Konseptin perimmäisenä tarkoituksena oli inspiroida ihmisiä miettimään kodin vähässä käytössä olevaa tilaa, joka on tyhjä tai epämääräisesti täyttynyt. Osasto antoi ideoita oman koti-loungen suunnitteluun ajankohtaisilla tuote- ja materiaalivalinnoilla. Suunnittelusta ja messujen koordinoinnista vastasivat Turun toimiston stailaaja Oona Hallikainen ja Oulun toimiston graafinen suunnittelija Eeva Takkunen. 

Ajatonta muotoilua ja kotimaista puusepäntaituruutta edustivat .TEBIAN-malliston tammikalusteet. Kehuja keräsi kaunislinjainen Protean-kaappi, joka esiteltiin tulevaisuuden klassikkona Bo Living 1/2020 -lehdessä. Veistoksellinen lattiavalaisin toimi katseenvangitsijana osaston nurkkauksessa, saaden eri perspektiivejä seinällä olevan kaaripeilin heijastuksista.

Messuosasto antoi ideoita oman koti-loungen suunnitteluun ajankohtaisilla tuote- ja materiaalivalinnoilla.

Tyylikästä lounge-henkeä edustivat Interfacen syvän ruskeat Pilleri-nojatuolit sekä Essis by Lasilinkin mittatilauksena valmistama peilipintainen lasipöytä. Kodikkuutta ja pehmeyttä saatiin Sera Helsingin näyttävällä uutuusmatolla, jonka suunnittelija on maineikas Samu-Jussi Koski.

Varsinkin kodin pintaremonttia suunnittelevia kiehtoi osaston seinien kaunissävyinen ja eläväinen kalkkimaalipinta, joka valittiin Colornovan valikoimista. Myös uutta lattiaa etsivät ilahtuivat nähdessään Tarketin luonnollisen sävyisen parketin isona pintana.

”Olen kiitollinen siitä, että saimme esitellä myös paikallisen yrityksen osaamista”, iloitsee Bo Kuopion stailaaja Charlotta Taskinen kuopiolaisen Essis by Lasilinkin tuotteiden esilläolosta.

Aitoja kohtaamisia ja iloisia jälleennäkemisiä

Messukiertue aloitti kulkunsa helmikuun alussa. Ensimmäisenä messuetappina helmikuun alussa  oli Turun Rakenna ja sisusta -messut, jossa paraatipaikalla sijainnut osastomme pysäytti messuvieraat heti sisääntulotunnelmissa.

”Oli ihana tavata paljon tuttuja asiakkaita yhdessä paikassa. Myös uusiin ihmisiin oli mukava tutustua”, kertoo Turun toimiston kiinteistönvälittäjä Maija Maunula messukokemuksestaan.

Kuopion Rakenna ja Asu -messuilla osastollamme riitti väkeä. Ilahduttavan moni vierailija oli Kuopioon hiljattain avatun toimistomme jo noteerannut.

”Ihmiset olivat aidosti kiinnostuneita Bo:n palvelukonseptista, vaikka alkujaan saattoivat tulla vain ihastelemaan osastolla olevia kalusteita ja materiaaleja”, kertoo Bo Kuopion asuntomyyjä Matias Romppainen, joka messujen myötä pääsi osallistumaan useamman kuopiolaisen asuntounelmien toteuttamiseen.

Alusta alkaen erilaiset asumisen tapahtumat ovat olleet meille tärkeä tapa kohdata niin vanhoja kuin uusia asiakkaita. Siksi olimmekin kovin pahoillamme, kun huhtikuuksi suunnitellut ja odotetut Oulun Rakentaja-messut peruutettiin koronaepidemian johdosta. Kauniin messuosaston henki jää kuitenkin elämään arkeemme: osa osaston huonekaluista löysi lopullisen kodin omilta toimistoiltamme, jossa ne ilahduttavat jatkossa niin meitä kuin asiakkaitamme.

Osaston sisustusta kanssamme toteuttamassa: Colornova, Essis by Lasilinkki, Inferface, Iittala, Kukkivaa.fiLampefeberMSP EventSera HelsinkiTarkett, .TEBIAN

Haluaisitko lisää sisustusideoita ja inspiraatiota? Tilaamalla Bo:n uutiskirjeen saat joka kuukausi kattavan paketin sisustuksesta, trendeistä, asuntokaupasta sekä ihanista asumisen palveluista suoraan sähköpostiisi .

Tilaa uutiskirje

Bo LKV myy asunnot kirkkaasti keskiarvoa nopeammin – katso asuntomarkkinakatsaus!

Tammi-huhtikuussa 2020 käytettyjen asuntojen myyntiaika oli koko toimialalla keskimäärin 106 päivää. Bo:lla myyntiaika oli 28 % maan keskiarvoa lyhyempi eli vain 76 päivää. Yksittäistapauksissa näyttää siltä, että määrätietoiset myyjät ja ostajat ovat jopa kiirehtineet kauppoja, ja myyntiajat ovat voineet muodostua tavanomaista olennaisesti lyhyemmiksi koronatilanteen myötä.

Bo LKV kirjasi jo huhtikuussa omassa verkkopalvelussaan kävijäennätyksiä, liikenteen määrä kasvoi edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna yli 40 %. Toinen maan johtavista valtakunnallisista asuntoportaaleista puolestaan raportoi viime viikolla 1,17 miljoonaa kävijää asuntosivuillaan, mikä on jopa 10 % enemmän käyntejä kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana. Kyseisen portaalin kautta tapahtuvat yhteydenottopyynnöt välittäjille tai yksittäisille myyjille, olivat nekin jyrkästi nousseet maaliskuun puolivälissä alkaneesta kuopasta ja olivat viikolla 18 jo selvästi yli edellisen vuoden vastaavan ajankohdan. 

”Kuluttajat ovat selvästi tulkinneet koronarajoitusten purkamisen ja kevään etenemisen hyviksi signaaleiksi palata asuntokaupoille. Hiljainen huhtikuu voikin jäädä koronakriisin aiheuttamaksi tilastopoikkeamaksi. Uusi normaali näyttää olevan yksityisnäyttöjen ja digityökalujen vetämä markkina, jossa juuri tässä hetkessä on erityisesti paljon aktiivisia ostajia” kertoo Bo Family Group Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen.

Huhtikuu oli vaisu kauppakuukausi  

Asuntokaupan vuosi sai poikkeuksellisen vahvan alun ja ensimmäisen vuosineljänneksen käytettyjen asuntojen myynnin kasvu alalla olikin 5,2 %:a edelliseen vuoteen verrattuna. Koronauutiset ja yhteiskunnan alkava poikkeustila, eivät ehtineet heijastua merkittävästi vielä maaliskuun asuntokauppalukuihin. Maaliskuun osalta kirjattiin käytettyjen asuntojen myynnin kasvuksi koko toimialalla vielä 4,3 %:a.  

Asuntomarkkinan romahduksen sijaan voidaan puhua selkeästä trendinmuutoksesta.

Huhtikuu on ollut Suomessa selvästi erilainen asuntokauppakuukausi kuin aiemmat. Kauppamäärät putosivat selvästi edellisvuoteen verrattuna. Koko maan myynti putosi peräti 34 %. Bo LKV onnistui myynnissään maan keskiarvoa huomattavasti paremmin, ja sen myynnin pudotus jäi 18 %:iin. Mistään markkinaromahduksesta ei siis ole ollut kysymys, mutta selvästä trendimuutoksesta voidaan puhua. Tämä trendimuutos ei kuitenkaan ole yhtenäinen, vaan näyttää varsin erilaiselta niin alueittain kuin asuntotyypeittäin.

Tutustu Bo Beat 1-5/2020 -markkinakatsaukseen

Lisätietoja: Tuomo Räsänen, toimitusjohtaja Bo Family Group Oy, 040 718 2840, etunimi@bo.fi

Kaikissa kymmenessä yli 100 000 asukkaan suomalaisessa kasvukeskuksessa kiinteistönvälitystä harjoittava Bo LKV on koonnut asuntokaupan pulssin huhti-toukokuun ajalta 2020 pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen, Lahden, Jyväskylän, Kuopion ja Oulun alueilta. Valtakunnallisen markkinadatan lisäksi raportti perustuu Bo LKV:n omaan dataan. Vuonna 2019 lähes 3 700 asuntokauppaa tehnyt Bo on arvionsa mukaan kaikissa kasvukeskuksissa kolmen suurimman toimijan joukossa, joten julkaistu informaatio on minimissään suuntaa antava. www.bo.fi

Ensiasunnon ostaminen – this is how you bo it!

Millainen koti kannattaa ostaa ensiasunnoksi?

Kun ostaa asunnon tai kiinteistön omaksi, kerryttää silloin omaa varallisuutta. Aikaisemmin vuokraan menevät rahat päätyvätkin oman potin kasvattamiseen. Vuokraerää vastaavalla summalla vähentää asuntolainaa säännöllisesti kuukausittain jo merkittävästi.

On tärkeää pohtia sitä, että etsitkö asuntoa vain muutamaksi seuraavaksi vuodeksi vai kenties jopa koko loppuelämäksesi. Riittääkö, että asunto täyttää sinun tarpeesi vai tuleeko siellä tulevaisuudessa asumaan myös mahdollisesti muita? Ensiasunnon ei tarvitse toteuttaa vielä kaikkia unelmia vaan sillä voi myös päästä hyvin alkuun. Kun oman kodin ostaminen tulee ajankohtaiseksi, voit tehdä itsellesi listauksen mitkä ominaisuudet omassa ensimmäisessä kodissa on hyvä olla ja miettiä mihin kaikkeen rahat riittävät.

Hintatasosta pääset nopeasti jyvälle, kun selaat asuntoilmoituksia. Myös alueelliset erot omistusasuntojen hinnoissa on hyvä ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat korkeammat kuin muualla Suomessa. Rohkaisevaa on, että suurimmissa kaupunkikeskuksissa omistusasuntojen arvo on pitänyt pintansa tai jopa noussut.

Jos toivot, että asuntosi arvo nousee tulevaisuudessa, alueen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Neliöhinnan vertailu on helpoin tapa vertailla yksittäisen asunnon hintaa suhteessa alueen yleiseen hintatasoon. Selvitä, mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja mitä tullaan tekemään. Jos taloyhtiöön on tulossa remontteja, joudut maksamaan niistä tulevaisuudessa. Jos kaikki remontit on hiljattain tehty tai muutat vasta rakennettuun taloon, niin vältyt todennäköisemmin isoimmilta lisäkuluilta eikä uusia remontteja lähitulevaisuudessa pitäisi olla tulossa. 

Säästäminen ja lainavakuudet

Säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä varsinkin nuorelle, jolle ei vielä muuta varallisuutta ole ehtinyt kertyä, on ennakkoon säästetty summa paras mahdollisuus lainan saannille.

Kysy pankkisi lainakäytännöistä ja -ehdoista jo ennen kuin olet valmis ostamaan asunnon. Pankki arvioi, kuinka suuri asuntolaina on mahdollista myöntää suhteessa lainanhakijan tuloihin ja vakuuksiin. Lainalupaus pankilta on hyvä olla jo ennen sen oikean löytymistä, silloin pääset jättämään tarjouksen heti, kun sopiva koti osuu kohdallesi.

Varainsiirtoverosta vapautus

Ensiasunnon ostajana olet luultavasti vapautettu varainsiirtoveron maksamiselta, joka on asunto-osakkeen kohdalla 2 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta ja kiinteistön kohdalla 4 prosenttia.

Jotta varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, tulee ostajan olla kaupantekohetkellä 18-39-vuotias. Kaupanteon jälkeen ostajan täytyy omistaa asunnosta puolet tai enemmän. Asunnon täytyy tulla vakituiseen asuinkäyttöön ja siihen pitää muuttaa kuusi kuukautta kaupanteosta. Kun ostaja määritellään ensiasunnon ostajaksi, ei hän ole saanut omistaa kaupantekohetkellä tai sitä ennen mistään asunto-osakeyhtiöstä tai asuinrakennuksesta yli 50 prosenttia tai enemmän.

Jos ensiasunnon ostajana on pariskunta, on varainsiirtoveron määrällä mahdollista taktikoida. Pariskunta voi päättää kumpi on omistusasuntoa ostaessa ensiasunnon ostaja eli omistaa  yli 50 prosenttia uudesta asunnosta. Tällaisessa tapauksessa vain toinen osapuoli maksaa ostettavasta asunnosta varainsiirtoveroa. Toinen puoliso on tällöin vapautettu veron maksamisesta ja hänellä säilyy ensiasunnon osto-oikeus. 

Jos toinen osapuoli on jo käyttänyt ensiasunnon varainsiirtoverovapauden aikaisemmilla asuntokaupoilla, voi toinen osapuoli, ollessaan ensiasunnon ostaja, hyödyntää ensiasunnonostajan varainsiirtoverohyödyn. On myös mahdollista, että uusi tuleva koti on molempien ensiasunto, jolloin omistusosuus on jaettu tasan puoliksi ja molemmat välttyvät veroseuraamuksilta. 

Lue lisää: 2+1 asiaa asuntokaupan verotuksesta

Kiinteistönvälittäjä apunasi

Meillä Bo LKV:llä työskentelee kiinteistönvälitysalan upeita ammattilaisia, jotka auttavat mielellään ensiasunnon ostoaikeissa olevia. Moni saattaa usein ajatella, että välittäjä on myyjän edustaja, vaikka välittäjän tehtävä on edustaa sekä myyjää että ostajaa. Ostotilanteessa välittäjä on oman alansa asiantuntija ja neuvoo mielellään ostajaa asuntokauppaan liittyvissä kysymyksissä sekä auttaa tarjousneuvottelutilanteissa. Välittäjää kannattaa ja saa vaivata! Erityisesti nuoret ensiasunnon ostajat hyötyvät usein taitavan kiinteistönvälittäjän kokemuksesta ja tilannetajusta, kun ostoneuvottelut ovat kriittisimmillään. Näin päästään parhaaseen lopputulokseen molempien osapuolten kannalta. Onnistuneiden asuntokauppojen jälkeen on aika skoolata ensimmäiselle omalle omistusasunnolle! 

Tutustu myynnissä oleviin asuntoihin

Tätä blogiartikkelia varten on hyödynnetty Bo LKV Lahden kiinteistönvälittäjä Katja Kolun asiantuntijuutta.

3D-asuntoesittely: ihastuttava loft-koti Kivistössä

Tunnelmallinen ja taidolla remontoitu loft-koti

Huhtikuussa pääsimme osallistumaan tämän hienostuneen loft-kodin asukkaiden asuntounelmien toteuttamiseen Vantaan Kivistössä, kun asunto päätettiin myydä. He olivat aikoinaan ostaneet asunnon raakapintaisena ja remontoineet siitä juuri itselleen mieluisan. Kaikesta näkee, että tämä loft-koti on tehty tinkimättömästi ja panostamalla laatuun. Valitut ratkaisut ovat paitsi kauniita myös käytännöllisiä. Esimerkiksi korkea aamiaiskaappi on juuri nyt monen trenditietoisen kotikokin toivelistalla. Sijainti ruokapöydän vieressä on optimaalinen, sillä arjen tärkeimmät keittiötarvikkeet ovat näin käden ulottuvilla.

Loft-kodin tunnelmaa korostavat suuret ikkunat. Molempiin makuuhuoneisiin johtavat leveät pariovet, jotka helpottavat valon esteetöntä kulkua läpi asunnon. Kerrostalokodin viihtyvyyden kruunaavat oma parveke sekä sauna.

Asunnon raikas tunnelma saatiin aurinkoisena kevätpäivänä ikuistettua upeisiin myyntikuviin. Valitut kuvakulmat korostivat loft-kodin yksilöllisiä piirteitä kuten ylellistä bianco carrara -marmoritasoja, joita oli käytetty niin keittiössä, eteisessä kuin kylpyhuoneessa.

Molempiin makuuhuoneisiin johtavat leveät pariovet, jotka helpottavat valon esteetöntä kulkua läpi koko loft-kodin.

3D-asuntoesittely ihastutti ja vauhditti myyntiä

Myyntikuvien lisäksi asunnosta kuvattiin tyylikäs 3D-asuntoesittely, joka on yksi kevään uusimmista palveluistamme. 3D-esittelyn ansiosta  potentiaaliset ostajat pääsevät tutustumaan asuntoon ajasta ja paikasta riippumatta. Samalla se tarjoaa valokuvia monipuolisemmat mahdollisuudet tutustua asuntoon, sillä katsojalla on vapaus liikkua asunnossa ja nähdä se jokaisesta suunnasta.

”Yllätyin itsekin, miten todellisuutta vastaava 3D-esittely oli. Asunnosta ja sen mittakaavasta sai helposti oikean ja realistisen käsityksen”, myyjä kertoo.

Aivan pääsiäispyhien alla alkaneesta myyntiprosessista tuli lopulta todella lyhyt, sillä Vantaan toimistomme kiinteistönvälittäjä Katariina Ahlbäck vastaanotti hyväksytyn ostotarjouksen vain muutamassa päivässä. Kauniisiin kuviin ihastunut ostaja pääsi tutustumaan asuntoon 3D-esittelyn avulla ennen kuin varasi yksityisesittelyn välittäjältä. Kauniisti pidettyyn kotiin oli helppo ihastua myös paikan päällä kiireettömästi, kun yksityisesittely järjestyi nopeasti  pääsiäispyhistä huolimatta.

”3D-asuntoesittelyn parhaaksi puoleksi on pakko sanoa, että sen avulla pystyimme palaamaan asuntoon vielä jälkeenpäin. Tulipa sen avulla suunniteltua ja mitattua jopa parvekelasien asennusta tulevaa kesää varten”, iloitse puolestaan ostaja, joka oli aiemmin myös myynyt edellisen kotinsa kauttamme.

Kehitämme jatkuvasti uutta, jotta voimme tarjota enemmän kuin yksikään kiinteistönvälitystoimisto Suomessa. Tarjoamme huhti-toukokuussa 2020 tehtyihin uusiin myyntitoimeksiantoihin 3D-kuvauksen maksutta osana välityspalkkiota.

Tutustu palveluun

Kiehtovan tornitalon tarina

Villiviinin suojassa

Taivasta tavoittelevan rehevän viiliviinikasvuston seasta pilkottaa punatiilinen julkisivu ja ikkunat jokaiseen ilmansuuntaan. Nykyään asuinkäytössä oleva nelikerroksinen pystytettiin alun perin viljasiiloksi. Se valmistui vuonna 1860 Munkkiniemen kartanon maille.

Rakennuttajana toimi Anders Edvard Ramsay, jonka skotlantilaistaustaisen aatelissuvun haltuun tila oli hankittu vuonna 1837. Renessanssipalatsia muistuttava kartano toimi perheen vapaa-ajanasuntona, jossa aikaa vietettiin raikkaassa ulkoilmassa vieraita viihdyttäen. Helsingin kaupungin arkiston vanhoista valokuvista voi todeta puutarhan rehevyyden ja tornin jo yli vuosisadan lähes muuttumattomana säilyneen ulkoasun. Nykyään suuren ja suojaisan piha-alueen uima-allas on peitetty, mutta sen palauttaminen hemmottelukäyttöön käy kuitenkin helposti.

Silmän liukuessa seinäpinnalla katse ohittaa tornitalon kulman toisensa jälkeen. Kodin kiehtova, uniikki kahdeksankulmainen pohjakaava saa mielikuvituksen nousemaan siivilleen.

Entisöity erityislaatuisuutta kunniottaen

Suuresta pääovesta astutaan suoraan olohuoneeseen, jossa mutterinmuoto toistuu: sisätila on samanaikaisesti pyöreä ja kantikas. Värimaailma on pääosin skandinaavisen vaalea; vaaleaa puuta, valkoisia seiniä ja mustaksi maalatut ikkunanpielet ja portaat. Lattiaksi on asennettu leveä lankkuparketti.

Sisustuskokonaisuuden kauttaaltaan mustavalkoista linjaa maustaa lattioiden ja liukuovien puunväri. Pieneen siipeen sijoittuvan pitkänomaisen keittiön punatiiliseinä luo tilaan samanaikaisesti sekä lämpöä että särmää. Rouhean vanhan tiiliseinän pariksi sopii täydellisesti musta Gaggenaun modernilinjainen keittiö. Talo on varustuksineen kokonaan päivitetty, ja valitut selkeät linjat suovat erityislaatuisen rakennuksen edelleen loistaa pääosassa. Koko 168 neliömetrin asuinpinta-ala on läpikäynyt kattavan peruskorjauksen edeltävien seitsemän vuoden aikana.

Tarinoiden torni

Uusgoottilaista tyylisuuntaa edustavan tornin suunnittelijana toimi Helsingin 1800-luvulla päivitetystä kaupunki-ilmeestä vastanneen Carl Ludvig Engelin oppilas, Anders Fredrik Granstedt. Häntä pidetään aikansa moderneimpana arkkitehtina, ja Granstedt laati piirrokset myös kahteen muuhun kartanon pihapiirin rakennukseen, jotka sittemmin ovat kohdanneet purkutuomion. Tänä päivänä toimitilakäytössä olevan päärakennuksen laajennusosa, sekin saman tekijän kynästä, on sen sijaan säilynyt.

Tornin eräs sitkeimmin elävistä legendoista liittyy kartanon omistaja Ramsayn toimeen sotilaallisessa puolustuksessa. Perimätiedon mukaan jalkaväenkenraalin kerrotaan käyttäneen sitä optisena lennätintornina Krimin sodassa 1800-luvulla, jolloin kriittiset tiedot rintaman tilanteesta olisivat kulkeneet paikan kautta. Ainakin toistaiseksi väite on kuitenkin vailla tieteellistä pohjaa. Todennäköisesti kutkuttava juttu juontaa juurensa rakennuksen korkeuteen, joka olisi mahdollistanut aikansa huipputeknologian toiminnan.

Tornitalon kolmannen kerroksen medaljonkimaiset, soikeat ikkunat jatkavat rakennuksen geometristen muotojen leikkiä. Makuuhuoneen yhteyteen sijoittuvan kylpyhuoneen lattialaatat puolestaan vievät ajatukset optiseen taiteeseen, jossa mikään ei ole sitä, miltä se ensivilkaisulla näyttää.

Valurautaiset spiraaliportaat johdattavat lopulta ylimpään kerrokseen, sirkustelttamaiseen tilaan – katon muoto ja sitä raidoittavat kattoparrut muodostavat vaikutelman. Länteen avautuvalta kattoterassilta on huikea panoraamanäkymä Helsingin kattojen ylle, kohti Suomenlahtea.

Mikäli pystyt jo näkemään itsesi asumassa täällä, tutustu tämän kodin tarkempiin tietoihin ja kysy lisää suoraan välittäjältä Erika Sihtolalta.

Tutustu kohdeilmoitukseen

Kohteen myyntikalustus on toteutettu yhteistyössä Essis by Lasilinkin, Inferfacen, Kuusilinnan, Lampefeberin, Made by Choicen, Matri by Fennobed, Sera Helsingin ja 101 Copenhagen kanssa.

Asunto myyntiin – mitä kannattaa remontoida?

Keittiön uudistus

Keittiöremontti on yksi eniten asunnon arvoa nostavista remonteista, mutta mitään kovin isoa remonttia ei välttämättä kannata tehdä. Helppo keino on vaihtaa keittiön kaappien ovet tai vähintään vetimet. Jos keittiössä on vanhat ja kellastuneet, mutta kuitenkin hyväkuntoiset, puuoviset kaapit niin niitä saa päivitettyä hiomalla ja maalaamalla kaappien ovet. Kannattaa myös hioa ja öljytä keittiön puutasot. 

Kuvassa: Vuonna 2019 puusepän tekemä keittiö sopii puutalon tunnelmaan Helsingin Vallilassa täydellisesti ja erityisesti vetimet tuovat ilmettä. Kuopion keskustassa sijaitseva kolmio on taas  juuri valmistunut remontista. Keittiössä vaihdettiin kaappien ovet, vetimet, työtasot sekä kodinkoneet.

Kylpyhuone hohtamaan

Kylpyhuoneessa siisteys on tärkeintä! Jos wc:n ja kylpyhuoneen vanhat saumat ovat pinttyneet likaisiksi, ne voi saada puhtaiksi happopesun avulla. Ja jos taas haluat panostaa enemmän, vaihda suihku ja allaskaluste uusiin. 

Kuvassa: Mustakehyksinen suihkukaappi on näyttävä kuopiolaisessa kerrostalokodissa. Kaikki kiinteät lasipinnat on tärkeä  pitää jatkuvasti puhtaana, jotta ikäviltä kalkkijäljiltä vältytään.

Maalaa seinät valkoisiksi

Yllätyt varmasti itsekin lopputuloksesta, kun maalaat värikkäät tai vuosien saatossa likaantuneet seinät valkoisiksi. Etenkin harvemmin liikuteltavien huonekalujen takaa saattaa paljastua tummempia jälkiä. Maalaamalla saat helposti ja nopeasti montaa ostajaa miellyttävän valkoisen pohjan, joka raikastaa asunnon. 

Kuvassa: Kaksi vaalean raikasta kotia: ylempänä vastaremontoitu, valoisa rivitalokoti Kauniaisissa  ja alla uniikki ullakkoasunto vanhassa kivitalossa Turun keskustassa.

Uusi kotisi lattiat

Lattia vaikuttaa merkittävän paljon kodin yleisilmeeseen. Vaihda vanhan muovimaton tilalle uusi parketti tai laminaatti, tai hio ja lakkaa kulunut parkettilattia. Näin kesän korvalla muista myös kurkata parvekkeelle: pitäisikö sen lattialle asentaa vaikka uudet lattiaritilät? 

Kuvassa: Kalanruotoparketti on nyt monen sisustajan makuun, mutta samalla se on ajaton ja laadukas valinta. Hintansa puolesta tämä kaunis lattia ei kuitenkaan ole edullisin valinta. Kakolanmäen Länsisellin historiallisessa rakennuksessa sijaitsevaan kaksioon se lattiana nappivalinta.

Panosta yksityiskohtiin

Uudet, pienetkin yksityiskohdat lisäävät sisustukseen modernia ja raikasta vaikutelmaa. Kellastuneiden valokatkaisijoiden vaihto uusiin on edullista ja sillä saa silti aikaan huomattavan ilmeenkohotuksen. Ehkä voisit myös korvata eteisen kaappien vanhat ovet uusilla peililiukuovilla, jotka tuovat valoa ja tilantuntua asuntoon säilytystilan ohella. 

Kuvassa: Pieneen eteiseen peililiukuovikaapit tuovat säilytystilaa ja avaruutta. Koristeellinen, hohtava ovenkahva on pieni, mutta arvokas yksityiskohta kauniissa kaupunkikodissa.

Oletko myymässä asuntoasi? Tarjoamme asunnon myyntiin palvelukonseptin, joka nostaa asuntosi arvoa, mahdollistaa nopean myyntiajan sekä parhaan mahdollisen hinnan. Meiltä saat asiantuntevaa palvelua raikkaalla asenteella, tyylillä, luotettavuudella ja suurella sydämellä.

Varaa maksuton arviokäynti

Meidän kodit: Eevan puutalo Oulussa

Oulun toimistomme graafisen suunnittelijan ja valokuvaajan Eeva Takkusen koti on onnistunut yhdistelmä puhdaslinjaista arkkitehtuuria, hillittyjä värejä ja ajattomia materiaaleja. Kodin lämmin tunnelma syntyy kauniin sisustuksen lisäksi asukkaista itsestään.

Eevan ja hänen perheensä kaunis koti on esitelty aiemmin Bo Living 1/2020 -lehdessä.

bolkv-takkunen-portaatbolkv-takkunen-olohuone
Olohuoneen sohva on Eevan lempipaikka, josta on näkymä peltomaisemaan. Paikan rauhoittavaan ja maadoittavaan vaikutukseen ei koskaan kyllästy.

Eevan ja hänen arkkitehtimiehensä Tapani Takkusen pelkistetyn yksinkertainen puutalo sopii kauniin peltomaiseman idylliin.

”Rakensimme talomme kahdeksan vuotta sitten. Haaveena oli viihtyisä koti, jossa on tilan tuntua ja valo pääsee virtaamaan esteettä”, Eeva kertoo. Pariskunnalle oli tärkeää, että tilat toimivat kokonaisuutena, katselee niitä mistä suunnasta tahansa. Myös erilaisia, vielä kymmenen vuotta sitten tavallisesta poikkeavia materiaaleja kuten lautaseiniä, vaneriportaita ja julkisivurappausta kokeiltiin ennakkoluulottomasti.

Kodin tunnelma on kokonaisuudessaan aito ja konstailematon. Luonnolliset materiaalit näyttävät edelleen ajankohtaisilta. Pieni patina ja rosoisuus ovat hyväksyttävä osa kotia, elämänmakuisia muistoja vuosien varrelta.

bolkv-takkunen-olohuonebolkv-takkunen-takkatakkunen-eeva-tapani-perhe
Ennakkoluuloton ja monipuolinen materiaalien käyttö näkyy jokaisessa huoneessa. Yhdessäolo kotona on Takkusen perheelle tärkeää. Eevan ja Tapanin kanssa poseeraavat tyttäret Vilja (vas.) ja Varpu. Sisarukset Niilo, Liina, Raita ja Aamu puuttuvat kuvasta.

Sisustaminen on Eevalle enemmän tunne- kuin järkiperäinen asia, eikä hänen mielestään kaikessa tarvitse olla niin suunnitelmallinen. ”Arjen estetiikka on meille tärkeää. Moni kodin ratkaisu onkin tehty visuaalisin perustein”, Eeva täsmentää. Samalla hän kuitenkin myöntää, etteivät kaikki sisustukselliset valinnat ole olleet parhaita ratkaisuja lapsiperheen arkeen.

Eevan kodissa ei sisustusta tehty kerralla valmiiksi. Rakentamisvaiheessa lapset olivat pieniä, joten heidän kasvaessaan tiloihin on tehty pieniä muutoksia kulloiseenkin elämäntilanteeseen sopiviksi. Huonejärjestystä on vaihdettu siten, että lastenhuoneet löytyvät nykyisin yläkerrasta ja vanhempien makuuhuone on siirtynyt alakertaan. Lasten ehtiessä teini-ikään ovien asentaminen kaikkiin makuuhuoneisiin tulee lopulta ajankohtaiseksi.

ruokailutila-takkunen-bolkv bolkv-takkunen-makuuhuone
Ruokapöydän alla oleva pehmeä matto on Roots Livingin valikoimasta, &traditionin Formakami JH4 -valaisin on hankittu Spaziosta. Eevan ja Tapanin pelkistetyn tyylikäs makuuhuone löytyy talon alakerrasta. Huonejärjestystä on vaihdettu lasten kasvaessa aina kuhunkin elämäntilanteeseen sopivaksi.

”Minulle sisustus sinänsä ei ole itseisarvo, vaikka ei olekaan yhdentekevää, miltä koti näyttää tai tuntuu”, Eeva lisää. Sisustaminen ei saa hänestä silti olla liian vakavaa. Pieni sattumanvaraisuus ja huolettomuus synnyttääkin usein parhaimman lopputuloksen.

Pariskunnalle työ on elämäntapa ja molemmat pitävät siitä, mitä tekevät. Tapanin työjälkeen voi tutustua Instagramissa @arkkitehti_takkunen -tilillä. Eeva puolestaan päivittää omaa sisustuspainoitteista tiliään nimellä @eevatak.

Koti on heille kuitenkin paikka, jossa on lupa vain olla ja nauttia elämästä perheen kanssa. ”Vaikka sisustamisella saa luotua ihania tunnelmia, on minulle tärkeintä kuitenkin se, millaisen tunnelman perheeni tai kodissani vierailevat ihmiset sinne luovat”, Eeva toteaa.

Bo:n tekee ihmiset. Tiimimme koostuu yli 170:stä ammattilaisesta, jotka yhdessä luovat päivittäin suomalaisen kiinteistönvälityksen menestystarinaa. 

Tutustu tiimiin

Hyvää oloa ja japanilaista estetiikkaa

Yksinkertaisuus on kaunista ja kylpeminen on paljon enemmän kuin pelkkää peseytymistä. Nyt nautitaan Japanista ammennettua estetiikkaa skandinaavisella muotoilulla. Sisustusarkkitehtimme Jenni Lehtinen kokosi yhteen japandi-trendin kiinnostavimmat ilmentymät. Katso Jennin valinnat alta ja luotsaa keho ja mieli hyvään oloon!

Eksoottista elämysmatkailua

Japanilaista eksotiikkaa löytyy Porvoonjoen varrella Pukkilassa sijaitsevasta sympaattisesta japanilaisia elämyksiä tarjoavasta Yado Oikawa -majatalosta. Vanhaan meijerirakennukseen luodussa majatalossa huokuu autenttinen tunnelma, ja siellä pääsee nauttimaan kiehtovasta kulttuurista, japanilaisen keittiön antimista ja kuumasta kylvystä hinokipuisessa ammeessa. Rauhaa ja harmoniaa kaipaavat elämysmatkailijat ovat myös löytäneet Tukholmassa sijaitsevan japanilaisen kylpylän nimeltä Yasuragi. Nimi tarkoittaa sisäistä rauhaa ja harmoniaa.

1. Yasuragi on japanilainen kylpylä Tukholmassa. Kylpylän arkkitehtuuri ja sisustus tunnetaan japanilaisesta rauhallisuudestaan ja ajattomuudestaan. yasuragi.se

2. Norm Architects -arkkitehtitoimiston ja muotoilustudio Keiji Ashizawan inspiroivaa työnjälkeä. normcph.com

Japanilaista kylpyhuone-estetiikkaa

Kylpeminen on perijapanilainen tapa ja sitä kutsutaan toisinaan omaksi taiteenlajikseen. Parhaimmillaan kylpeminen on kokonaisvaltaista hemmottelua. Se saa stressitason laskemaan ja hyvinvoinnin kasvamaan. Rauhoittava kylpy on hengähdystauko, jossa voi hyvillä mielin vain olla. Japanilaisessa ajattelussa kylpyhuoneeseen kuuluu rauhalliset värit ja levollinen tunnelma. Harmoninen tila, joka on puhdas mieltä kuormittavilta aistiärsykkeiltä. Aidot materiaalit, yksinkertaisuus ja selkeälinjainen tyyli ovat kylpyhuoneen sisustuksen ydin.

1.Italialaista ajatonta designia tarjoaa Boffin Faroe-kylpyamme. Kaapelitehtaalle avattu Boffi l De Padova Studio on avoin showroom ylellisyydestä haaveileville. boffi.com

2.Framan tummaksi öljytylle ALM-mäntyjakkaralle lasket lasin hyvää viiniä kylpiessäsi. 430 €, finnishdesignshop.fi

3.Byredon Blanche-kokovartalovoide kylvyn jälkeiseen hemmotteluun. 225ml, 50 €, shop.petitstlouis.fi

4.Suomessa käsin valmistetun suolasaippuan mineraalit ravitsevat ihoa sekä ylläpitävät sen kosteustasapainoa. Purus-suola- saippua, 12,95 €, annocollection.com

5.Taidolla louhittu ja huolella viimeistelty luonnonkivi sopii erinomaisesti kylpyhuoneen kaikkiin pintoihin. Ylämaan Graniitti on käytössä ikuinen. Ylämaan ruskea,
ylamaangraniitti.fi

Kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia

Hyvää oloa saa ammennettua monista lähteistä. Esimerkkinä on jooga, jonka keskeisessä osassa on hengitys sekä mielen ja kehon yhteistyö. Kiireisen elämän vastapainoksi jooga tuo kaivattua tasapainoa ja mielenrauhaa. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on tavoittelemisen arvoista. Sen eteen kannattaa nähdä vaivaa ja tehdä valintoja omien mieltymysten mukaisesti.

1.Katja Kokko on lanseerannut Gua sha -kosmetiikkasarjan, joka parantaa kokonaisvaltaisesti ihon hyvinvointia. Yin Your Skin välineet on valmistettu Xiuyan-kaupungin jadesta. 29,95 €- 36,95 €, ruohonjuuri.fi

2.Hinoki-puun hurmaavasta tuoksusta pääset nauttimaan eteerisellä öljyllä. Japaninsypressi (Hinoki) 10 ml, 11,95 €, muji.com

3.Monikäyttöinen joogafuton on mukava alusta, ja se on helppo rullata sivuun. Joogafuton 90 x 200 cm, 92 €, futonnetti.fi

Haluaisitko lisää sisustusideoita ja inspiraatiota? Tilaamalla Bo:n uutiskirjeen saat joka kuukausi kattavan paketin sisustuksesta, trendeistä, asuntokaupasta sekä ihanista asumisen palveluista suoraan sähköpostiisi .

Tilaa uutiskirje

2+1 asiaa asuntokaupan verotuksesta

Asuntokaupan verotuksesta kannattaa olla selvillä heti kun lähdet myymään tai ostamaan asuntoa. Tärkeimmät asuntokauppaan liittyvät verot ovat varainsiirtovero ja luovutusvoiton vero, joka tunnetaan myös myyntivoittoverona. Perintövero koskee usein asuntokauppaa silloin kun kuolinpesät myyvät edesmenneen läheisensä asunnon tai asuntoja. Meillä Bo:lla osaavat kiinteistönvälittäjämme neuvovat aina yleisissä veroasioissa, mutta esimerkiksi monimutkaisten perintöasioiden tapauksessa kannattaa veroviranomaisen puoleen. 

Mutta mikä siis on varainsiirtovero ja kuka sen maksaa? Entä mikä on luovutusvoiton laskentakaava? Kokosimme alle tiiviin tietopaketin kummastakin. Lisätietoa löydät myös osoitteesta vero.fi.

Varainsiirtoveron maksaa ostaja

Varainsiirtovero on vero, jonka joudut maksamaan hankkimastasi omaisuudesta, kuten kiinteistöstä tai asunto-osakkeesta. Varainsiirtoveron määrä on asunto-osakkeita ostettaessa 2 % velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistökaupoissa 4 %. 

On tärkeää tarkistaa, onko esimerkiksi juuri putkiremontoituun huoneistoon päätetty jyvitettäväksi lainaosuus, joka ei vielä näy isännöitsijäntodistuksessa. Silloin voit joutua maksamaan varainsiirtoveroa myös lainaosuudesta. Asia selviää tarkistamalla isännöitsijältä.

Ensimmäistä asuntoa ostettaessa varainsiirtoveroa ei tarvitse välttämättä maksaa. Verovapautuksen saa ensiasunnonostaja, joka on 39-vuotias tai sitä nuorempi ja ostaa vähintään puolet asunnosta omaksi kodikseen. Muista tämä, kun olet ensi kertaa asuntokaupoilla!

Varainsiirtovero maksetaan asunto-osakkeiden kaupoissa kaupanteon yhteydessä. Välittäjällä on vastuu valvoa, että varainsiirtovero maksetaan asianmukaisesti ja ilmoitetaan veroviranomaiselle. Välittäjä ilmoittaa veron maksusta myös isännöitsijälle. 

Kiinteistökaupassa varainsiirtovero tulee maksaa kuuden kuukauden kuluttua kaupasta. Lainhuudon eli omistusoikeuden kirjauksen Maanmittauslaitokselta saa vasta, kun varainsiirtovero on maksettu. Lainhuuto tarvitaan, jotta kiinteistö voi olla lainan vakuutena. Se osoittaa myös kiinteistön omistajan.

Tarkkana luovutusvoiton veron kanssa

Luovutusvoiton vero eli niin sanottu myyntivoittovero maksetaan, jos asunnon omistaja ei ole asunut asunnossa yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan ennen myyntiä. Tyypillisesti luovutusvoiton vero tulee siis maksettavaksi esim. sijoitusasuntoja myytäessä, mikäli myynnissä syntyy voittoa.

Luovutusvoiton veron määrä on 30 prosenttia asunnon myynnistä saadusta voitosta, kun voiton määrä on korkeintaan 30 000 euroa. Ylimenevältä osalta veron suuruus on 34 %. Luovutusvoitto voidaan laskea kahdella tavalla. 

Tavallisimmin voiton määrä lasketaan niin, että myyntihinnasta vähennetään ns. hankintameno, jonka muodostavat kohteen alkuperäinen hankintahinta, varainsiirtoverot, perusparannuskulut sekä muut myynnin kustannukset, kuten välityspalkkio. Asunto-osakkeita myytäessä pääomavastikkeet voi tietyissä tapauksissa laskea mukaan kauppahinnasta vähennettävän hankintamenoon. 

Hankintamenon sijasta voidaan kauppahinnasta vähentää kiinteä summa, ns. hankintameno-olettama, joka on 20 % kauppahinnasta silloin kun omistusaika on alle 10 vuotta, tai 40 % kauppahinnasta, kun omistusaikaa kertyy vähintään 10 vuotta. Näitä prosenttisummia käytettäessä ei voi vähentää muita kuluja, kuten remonttikustannuksia tai välittäjän palkkiota. Onneksi myyjä voi valita sen laskutavan, joka on hänelle edullisempi!

Muista nämä asuntokaupoilla

x  Jos olet aiemmin omistanut asunnosta vähintään puolet, joudut maksamaan asunnon ostosta varainsiirtoveron.
Jos myyt asunnon kalliimmalla hinnalla kuin olet sen ostanut, joudut mahdollisesti maksamaan veroa kertyvästä voitosta.
x  Perintöverokysymykset ovat usein monimutkaisia. Käänny perittyä asuntoa myytäessä ammattilaisen – lakimiehen tai välittäjän – puoleen. Verottajalta saa lisäksi hyvää tietoa.

Toteutamme vuosittain tuhansia erilaisia asumisen ja elämisen unelmia. Kun olet ostamassa, myymässä tai rakennuttamassa, olemme mukanasi aloittamassa uutta tarinaa. Meiltä saat asiantuntevaa palvelua raikkaalla asenteella, tyylillä, luotettavuudella ja suurella sydämellä.

Ota yhteyttä

Tätä blogiartikkelia varten on hyödynnetty Bo LKV Helsingin myyntijohtaja Virpi Romun asiantuntijuutta.