Soita 040 808 5466
Varaa maksuton arviokäynti
Helsinki
Espoo
Jyväskylä
Kuopio
Lahti
Oulu
Porvoo
Turku
Tampere
Vantaa

2+1 asiaa asuntokaupan verotuksesta

Yleinen | 07.04.2020

Asuntokaupan verotuksesta kannattaa olla selvillä heti kun lähdet myymään tai ostamaan asuntoa. Mikä on varainsiirtovero ja kuka sen maksaa? Entä mikä on luovutusvoiton laskentakaava? Kokosimme tiiviin tietopaketin kummastakin.

Asuntokaupan verotuksesta kannattaa olla selvillä heti kun lähdet myymään tai ostamaan asuntoa. Tärkeimmät asuntokauppaan liittyvät verot ovat varainsiirtovero ja luovutusvoiton vero, joka tunnetaan myös myyntivoittoverona. Perintövero koskee usein asuntokauppaa silloin kun kuolinpesät myyvät edesmenneen läheisensä asunnon tai asuntoja. Meillä Bo:lla osaavat kiinteistönvälittäjämme neuvovat aina yleisissä veroasioissa, mutta esimerkiksi monimutkaisten perintöasioiden tapauksessa kannattaa veroviranomaisen puoleen. 

Mutta mikä siis on varainsiirtovero ja kuka sen maksaa? Entä mikä on luovutusvoiton laskentakaava? Kokosimme alle tiiviin tietopaketin kummastakin. Lisätietoa löydät myös osoitteesta vero.fi.

Varainsiirtoveron maksaa ostaja

Varainsiirtovero on vero, jonka joudut maksamaan hankkimastasi omaisuudesta, kuten kiinteistöstä tai asunto-osakkeesta. Varainsiirtoveron määrä on asunto-osakkeita ostettaessa 2 % velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistökaupoissa 4 %. 

On tärkeää tarkistaa, onko esimerkiksi juuri putkiremontoituun huoneistoon päätetty jyvitettäväksi lainaosuus, joka ei vielä näy isännöitsijäntodistuksessa. Silloin voit joutua maksamaan varainsiirtoveroa myös lainaosuudesta. Asia selviää tarkistamalla isännöitsijältä.

Ensimmäistä asuntoa ostettaessa varainsiirtoveroa ei tarvitse välttämättä maksaa. Verovapautuksen saa ensiasunnonostaja, joka on 39-vuotias tai sitä nuorempi ja ostaa vähintään puolet asunnosta omaksi kodikseen. Muista tämä, kun olet ensi kertaa asuntokaupoilla!

Varainsiirtovero maksetaan asunto-osakkeiden kaupoissa kaupanteon yhteydessä. Välittäjällä on vastuu valvoa, että varainsiirtovero maksetaan asianmukaisesti ja ilmoitetaan veroviranomaiselle. Välittäjä ilmoittaa veron maksusta myös isännöitsijälle. 

Kiinteistökaupassa varainsiirtovero tulee maksaa kuuden kuukauden kuluttua kaupasta. Lainhuudon eli omistusoikeuden kirjauksen Maanmittauslaitokselta saa vasta, kun varainsiirtovero on maksettu. Lainhuuto tarvitaan, jotta kiinteistö voi olla lainan vakuutena. Se osoittaa myös kiinteistön omistajan.

Tarkkana luovutusvoiton veron kanssa

Luovutusvoiton vero eli niin sanottu myyntivoittovero maksetaan, jos asunnon omistaja ei ole asunut asunnossa yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan ennen myyntiä. Tyypillisesti luovutusvoiton vero tulee siis maksettavaksi esim. sijoitusasuntoja myytäessä, mikäli myynnissä syntyy voittoa.

Luovutusvoiton veron määrä on 30 prosenttia asunnon myynnistä saadusta voitosta, kun voiton määrä on korkeintaan 30 000 euroa. Ylimenevältä osalta veron suuruus on 34 %. Luovutusvoitto voidaan laskea kahdella tavalla. 

Tavallisimmin voiton määrä lasketaan niin, että myyntihinnasta vähennetään ns. hankintameno, jonka muodostavat kohteen alkuperäinen hankintahinta, varainsiirtoverot, perusparannuskulut sekä muut myynnin kustannukset, kuten välityspalkkio. Asunto-osakkeita myytäessä pääomavastikkeet voi tietyissä tapauksissa laskea mukaan kauppahinnasta vähennettävän hankintamenoon. 

Hankintamenon sijasta voidaan kauppahinnasta vähentää kiinteä summa, ns. hankintameno-olettama, joka on 20 % kauppahinnasta silloin kun omistusaika on alle 10 vuotta, tai 40 % kauppahinnasta, kun omistusaikaa kertyy vähintään 10 vuotta. Näitä prosenttisummia käytettäessä ei voi vähentää muita kuluja, kuten remonttikustannuksia tai välittäjän palkkiota. Onneksi myyjä voi valita sen laskutavan, joka on hänelle edullisempi!

Muista nämä asuntokaupoilla

x  Jos olet aiemmin omistanut asunnosta vähintään puolet, joudut maksamaan asunnon ostosta varainsiirtoveron.
Jos myyt asunnon kalliimmalla hinnalla kuin olet sen ostanut, joudut mahdollisesti maksamaan veroa kertyvästä voitosta.
x  Perintöverokysymykset ovat usein monimutkaisia. Käänny perittyä asuntoa myytäessä ammattilaisen – lakimiehen tai välittäjän – puoleen. Verottajalta saa lisäksi hyvää tietoa.

Toteutamme vuosittain tuhansia erilaisia asumisen ja elämisen unelmia. Kun olet ostamassa, myymässä tai rakennuttamassa, olemme mukanasi aloittamassa uutta tarinaa. Meiltä saat asiantuntevaa palvelua raikkaalla asenteella, tyylillä, luotettavuudella ja suurella sydämellä.

Ota yhteyttä

Tätä blogiartikkelia varten on hyödynnetty Bo LKV Helsingin myyntijohtaja Virpi Romun asiantuntijuutta.

Lue lisää:

Asunnon ostajan muistilista - onnistu ostotarjouksen tekemisessä!

Onko asunnon ostaminen ajankohtaista? Kun oma unelmien koti tai täydellinen sijoitusasunto on löytynyt, on aika jättää ostotarjous....
Lue lisää >

Kohtaamisten merkitys - tunnelmia kevään messukiertueelta

Tänä keväänä koti ja ihmisten kohtaaminen on saanut aivan uuden merkityksen. Helmikuussa meillä oli edessämme kaikkien aikojen...
Lue lisää >

Bo LKV myy asunnot kirkkaasti keskiarvoa nopeammin - katso asuntomarkkinakatsaus!

Toukokuussa Bo LKV on tehnyt asuntokauppoja vilkkaasti kaikilla toiminta-alueillaan eli pääkaupunkiseudulla ja Porvoossa, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa sekä...
Lue lisää >