Bo loves: kaupunkikierros Töölössä

Yleinen | 26.10.2020

Töölö on yksi Helsingin ikonisimpia asuinalueita, jonka kaduilla, paikoilla ja rakennuksilla on monta tarinaa kerrottavanaan. Lähde kanssamme kaupunkikierrokselle ja tutustu tähän tunnelmalliseen kaupunginosaan!

Historiallinen kaupunginosa

Alunperin Töölö kaavoitettiin pääasiassa asuinalueeksi ja punatiiliset asuinkorttelit olivat 1900-luvun alussa ennätyksellisen suuri rakennushanke. Suurin osa Etu-Töölön eli silloisen Arkadian punatiilisistä asuinrakennuksista rakennettiin 1920-luvulla vastaamaan kasvavan kaupungin tarpeita.Nämä rakennukset ovat monelle sitä aidointa Töölöä, ja kaunista punatiilirakentamista on kortteleittain Mechelininkadulta Temppeliaukion kirkolle.

Töölön vapaasti eri suuntiin kulkevien katujen ja kujien varrella voi aistia, miten kaupunki on muuttunut vuosikymmenten aikana. Kaupungin asemakaava poikkeaakin paljon muusta ympäröivästä kaupungista, ja tämä johtuu etenkin alueen kallioisuudesta, mutta myös siitä, että kaupunginosan asemakaavaa suunnitellut Lars Sonck ihaili keskiajan kaupunkien kaavoitusta. Sonckin kaavoituksesta hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Apollonkadun ja Vänrikki Stoolin kadun kulmaa ja sen lähialuetta, jossa katukuvaa hallitsee A.V. Willbergin suunnittelema Kristuskyrkan. Uusgotiikkaa edustava kirkko on sekin kaupunkimaisemaan sopivalla tavalla rakennettu punatiilestä.

Töölön rakennuskanta on monipuolinen läpileikkaus 1900-luvun alkupuolen Helsingin rakennusten tyylisuunnista. Yksi Töölön tunnetuimpia rakennuksia on Mannerheimintien varrella kohoava jugend-tyylin keulakuva Kansallismuseo. Rakennus on antanut nimen siitä länteen suuntaavalle Museokadulle, jonka varrella on paljon mainioita uusrenesanssin, uusklassismin ja jugendin taidonnäytteitä. Öisin hyvin valaistulla kadulla rakennukset hohtavat kuin satujen linnat. Monella tapaa Etu-Töölöä halkovaa katua kävellessä tuntuu siltä kuin astuisi menneisyyteen. Jokaiseen rakennukseen liittyy historiaa ja merkkihenkilöitä, ja Museokadulla ovat muistolaattojen mukaan asuneet mm. kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen ja runoilija Aaro Hellaakoski.


kuva: Ravintola Kuukuu

Töölöläistä korttelielämää

Museokadulla sijaitsee monta töölöläisten suosimaa kahvilaa, ravintolaa ja kivijalkaliikettä. Monet liikkeet ovat tulleet ja menneet, mutta jotkin ovat pysyneet ennallaan vuosikymmeniä. Yksi näistä on Elintarvikeliike Heinonen, joka loistaa kuin räikeä väripilkku hillityssä katukuvassa. Tarina kertoo, että sateenkaaren väreissä loistava pieni puoti on pysynyt 1970-luvulta asti lähes muuttumattomana. Pieni ruokakauppa toimii kuin aikakone ja vie mukanaan aikaan, jolloin kaiken tarvittavan saattoi ostaa omasta korttelikaupasta. Ja kyllähän Heinoselta nykyäänkin saa vaikka mitä: kaupassa on tarjolla peruselintarvikkeiden lisäksi kaikkea kotitaloustarvikkeista makeisiin ja tuoreisiin hedelmiin ja marjoihin.

Samalla kadulla sijaitsee myös toinen töölöläinen ikoni. Ravintola Kuukuu on palvellut vuodesta 1990 sijainnissaan Museokadun ja Minervankadun kulmassa rakastettuna kortteliravintolana. Ruokalistan ehdottomia tärppejä ovat Kuukuun kuuluisat lihapullat sekä katkarapuskagen, jonka kruunaa lasillinen kuplivaa cremantia. Ravintola on tunnettu tinkimättömästä viinilistastaan, ja kesäisin sen edustalle avataan viihtyisä terassi, jolla voi nauttia kaikista Kuukuun antimista sekä aidosta töölöläisestä kaupunkilaisselämästä.

Lähellä merta ja luontoa

Lännessä Töölöä syleilee meri ja kaupunginosa ja sen lähiympäristö tarjoavat monipuolisesti mahdollisuuksia vapaa-aikaan ja ulkoiluun. Hietaniemenranta on Helsingin suosituimpia uimarantoja, joka vetää kesäisin puoleensa kävijöitä kauempaakin. Rannalta voi suunnata virkistävälle kävelylle pohjoiseen Merikannontietä pitkin ja nauttia samalla merellisen Helsingin maisemista. Lähistöllä sijaitsee yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä: Sibeliuksen puisto ja sen maamerkki Sibelius-monumentti. Rantapolulla tehdyn kävely- tai juoksulenkin jälkeen voi lepuuttaa itseään Café Regatan kotoisalla terassilla ja nauttia kuuman kupin äärellä leivonnaisia tai nuotiolla käristettyä makkaraa.

Rakkautemme suomalaisiin koteihin saa jälleen yhden uuden luvun, kun pääsemme toteuttamaan asiakkaidemme asumisen unelmia pian myös uudella toimistollamme Töölössä. Huippu-uutisen kunniaksi järjestämme pitkin syksyä upeita arvontoja ja tempauksia, joissa pääset jakamaan myös omat rakkaimmat Töölö-muistosi. 

Tutustu Töölön tiimiin

Lue lisää:

Remppa vai muutto Suomen upeat muuttokohteet löytyivät yhteispelillä

Nelosen Remppa vai muutto Suomi –ohjelmassa kiinteistönvälittäjämme Anne Ramsay etsii koko Bo:n tuella ohjelman perheille täydellisiä muuttokohteita....
Lue lisää >

Remppa vai muutto Suomi - mitä on luvassa, Marko Paananen?

Odotettu Remppa vai muutto Suomi alkaa Nelosella 26.8., ja Bo on yksi ohjelman yhteistyökumppaneista. Haastattelimme ohjelman toista...
Lue lisää >

Bo Awards 2021 – juhlintaa turvallisesti yhdessä

Juhlimme kulunutta vuotta koko Bo Familyn yhteisessä Bo Awards 2021 -gaalassa Helsingissä. Ilta oli erittäin onnistunut ja...
Lue lisää >