Eron jälkeen – asumisjärjestelyt kuntoon välittäjän avulla

Yleinen | 26.05.2021

Ero on yksi elämän suurista käännekohdista, johon liittyy paljon selvitettäviä käytännön asioita. Vanhasta kodista luopuminen voi olla tunteikas matka, jossa apuna on asiantunteva, luotettava ja empatiakykyinen välittäjä.

Erotilanteessa tulee hoidettavaksi monia käytännön asioita, kuten asumisjärjestelyt. Yhteiseloa on saattanut kertyä vuosikymmeniä, jonka aikana on hankittu yhteinen koti, lapsia ja omaisuutta. Mielessä painaa huoli siitä, riittävätkö rahat ylläpitämään yksin talouden, jonka kustannukset on aiemmin jaettu kahtia.

Vertaistuki ja kokemusten jakaminen helpottaa useimpia erotilanteessa olevia. Suositussa Eropodissa jo vuosia sitten eronneet ja kahden lapsen äidit Aina ja Iina pohtivat avioeroa ja sen jälkeistä elämää eri näkökulmista useimmiten huumorilla höystettynä. Kiinteistönvälittäjämme Ville Erola ja Christina Tapojärvi kävivät juttelemassa Ainan ja Iinan kanssa asumisesta eron jälkeen podcastin kolmannen tuotantokauden avausjaksossa.

YHTEISEN KODIN LUNASTAMINEN

Mikäli toinen osapuoli haluaa jäädä asumaan yhteiseen kotiin eron jälkeen, on selvitettävä onko lainan ja muiden asumiskustannusten maksaminen mahdollista yksin. Kodin lunastushinnan määrittäminen eroparin kesken on mahdollista, mutta yhteisymmärryksen puuttuessa kumpikin osapuoli voi kutsua paikalle kiinteistönvälittäjän antamaan realistisen hinta-arvion kohteesta.

Yhteisen omaisuuden jakamista kutsutaan lakitermein ositukseksi tai erotteluksi, riippuen siitä, ovatko eronneet olleet avo- vai avioliitossa. Mikäli yhteiseen asuntoon yksin jääminen ei ole mahdollista, on yhteinen koti laitettava myyntiin. Apua lunastukseen liittyvissä asioissa, kuten varainsiirtoveroon ja tasingonmaksuvelvollisuuteen, voi pyytää pankista tai verottojalta.

ASIANTUNTIJAT TUKENASI

Kun eropäätös on tehty, saattaa kiinteistövälittäjä olla ensimmäinen henkilö, jolle asiasta kerrotaan. Yhteisen kodin arvioimista toisen osapuolen lunastusta tai myyntiä varten kutsuttu välittäjä kohtaa eroparin yhdessä tai erikseen.

Bo App -palvelun avulla eropari pysyy reaaliaikaisesti ajantasalla kodin myynnin vaiheista – niin kuvausaikatauluista, sovituista esittelyistä ja niiden kulusta sekä tarjouksista. Dias-kaupat, eli digitaaliset asuntokaupat mahdollistavat kontaktittoman ja vaivattoman tavan tehdä kaupat. Eron jälkeen osapuolien välillä voi olla katkonaista kommunikointia, mutta digitaaliset asuntokaupat voidaan hoitaa molempien myyjien osalta vaikkapa kotisohvalta käsin, eikä fyysistä kaupantekotilaisuutta tarvita.

Eroprosessi ja uuden sivun kääntäminen omassa henkilökohtaisessa elämässä on monelle iso askel. Erotilanne voi myös olla ensimmäinen kerta kun ostaa asuntoa yksin. Hyvä välittäjä on apuna myös uuden asunnon löytämisessä ja osaa neuvoa asunnon ostoon liittyvissä kysymyksissä.

Varaa maksuton arviokäynti

Lue lisää:

Valokeilassa välittäjä: Intohimoisella työllä huipputuloksiin

Millaisia henkilöitä välittäjät ovat? Millaisia ominaisuuksia huippuvälittäjillä on? Haluamme jakaa Bo:n välittäjien monipuolisia uratarinoita ja avata välittäjiemme...
Lue lisää >

Grillattu avokado tomaattisalaatilla -resepti

Kaukolomien kaipuuta on helppo lieventää kokkailulla. Herkullisen värikkäillä ja tuoreilla kasviksilla loihdit pöytään kaunista tarjoiltavaa. Anna makumatkan...
Lue lisää >

Luotsilinnan ainutlaatuisen ullakkoasunnon lumoissa

Helsingin Katajanokalla sijaitseva Luotsilinna on art nouveau -tyyliä edustava kohde. Asunnon arvoa korostava myyntikalustus tuo esiin ainutlaatuisen...
Lue lisää >