Jouluinen saaristolaisleipä -resepti

Joulun herkullisin leipä on tumma, siirappinen saaristolaisleipä. Se kuuluu ehdottomasti joulupöytään muiden perinteisten jouluherkkujen joukkoon. Leivän valmistus kohotuksineen ja pitkine paistoaikoineen vie aikaa, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen, ja itse valmistus on hämmästyttävän helppoa. Nappaa talteen takuuvarma resepti!

Tarvitset:

1 l piimää
1 pala hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
1 l vehnäjauhoja

Teen näin:

Lämmitä piima kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon suola. Lisää loput aineet puuhaarukalla sekoittaen, taikinaa ei tarvitse vaivata. Voitele kaksi leipävuokaa ja jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1h. Kuumenna uuni 180 asteeseen ja paista leipää keskitasolla noin tunti. Laske uunin lämpö 150 asteeseen ja paista vielä kaksi tuntia. Anna leipien jäähtyä vuoissaan.

Leivän maku on parhaimmillaan parin päivän päästä. Saaristolaisleipä sopii joulupöytään erityisesti graavilohen tai kylmäsavulohen kanssa nautittuna. Pelkkä voikin riittää, kunhan sitä on runsaasti! Saariostolaisleipä on ihana lahjaidea tai tuliainen; se säilyy hyvin ja on helppo kuljettaa. Leivän voi kääräistä voipaperiin tai leivinliinaan ja kokonaisuuden viimeistelee esimerkiksi yksinkertaisen kaunis juuttinaru.

Lisää inspraatiota jouluun löydät Bo Living -blogista sekä seuraamalla meitä sosiaalisessa mediassa.  Jaamme koko joulukuun ajan iloa joulupöytään, pukinkonttiin, kodin sisustukseen ja joulun tunnelmaan. Jokaisena adventtina julkaisemme lisäksi upean arvonnan <3