Etusivu / Blogi / Kodit / Ekologisia townhouse-koteja Tuusulan asuntomessuilla
Bo Living
Kodit

Ekologisia townhouse-koteja Tuusulan asuntomessuilla

Tuusulan asuntomessualueelle, Rykmentinpuiston parhaimmalle paikalle rakentui erillistalojen muodostama townhouse-kortteli. Suunnittelun lähtökohtana on ollut rakentaa koteja, joissa asumiseen ja joiden huoltamiseen ei tarvita rakennusalan tutkintoa. Lopputuloksena syntyi Trä Kronor -talokonsepti, jossa kaikki on ajatonta ja yksinkertaista.

Luonnonläheisyys näkyy ympäristössä ja rakennusmateriaaleissa

Vuoden 2020 asuntomessualue rakentui pääkaupunkiseudun kylkeen Tuusulaan, jossa kaupunkiasumisen parhaat puolet yhdistyvät kylämäiseen yhteisöön luonnon äärellä. Alueesta muotoutuu monipuolinen asumismuotojen yhdistelmä aina townhouseista pientaloihin ja alueelle myöhemmin valmistuviin kerrostaloihin.

Trä Kronor townhouse-kotien sisääntulo on vaikuttava; valoisa näkymä avautuu suoraan läpi huoneistojen pihalle ja puistoon sekä lammen yli metsään. Avaruutta korostaa avoimeksi jätetty kevyt portaikko ja isot ikkunat. Luonnonmateriaaleista, kuten puusta ja kivestä olevat pintamateriaalivalinnat luovat yhtenäisen ja harmonisen tunnelman.

Pintamateriaalien lisäksi myös rakennusmateriaalit on valittu tarkoin. Lähtökohtana on ollut rakentaa taloja, joiden tuoteseloste on lyhyt ja helppo ymmärtää. “Kaikki on yksinkertaista ja ajatonta. Asukas ei myöskään tarvitse sanakirjaa ymmärtääkseen mistä lattiat, seinät ja katto on valmistettu. Ei vaikeita markkinointinimiä, E-koodeja tai kirjainyhdistelmiä”, kertoo Trä Kronorin perustaja ja toimitusjohtaja Thomas Noreila.

Tulevina vuosina asumisen arkeen halutaan niin luksusta kuin luonnonläheisyyttä. Asumisen suuntauksissa on myös nähtävissä selkeä trendi: tunne siitä, että koti on kuin minulle tehty, juuri minun elämäntyyliini sopivaksi. Merkityksellisyyden tunnetta lisää muun muassa asumisen ekologisuus.

Pohjoismaisen rakennusperinteen oivallukset

Trä Kronor -konseptissa luodaan suomalaisiin olosuhteisiin suunniteltuja koteja parhaita pohjoismaisen rakennusperinteen oivalluksia, kuten hengittävää massiivipuurakennetta, painovoimaista ilmanvaihtoa sekä tuulettuvaa alapohjaa ja ullakkoa hyödyntäen. Näin taataan kotien pitkäikäisyys ja asukkaille mahdollisimman terveellinen sisäilma. “Tiedämme myös hyvin, miten eri materiaalit käyttäytyvät keskenään haastavissa sääolosuhteissa, joita myös neljäksi vuodenajaksi kutsutaan. Näin vältämme terveydelle haitallisten kemikaaliyhdistelmien syntymisen koko talon elinkaaren ajan”, Thomas summaa.

Talot koostuvat pääasiassa luonnon aineksista, sillä jokainen rakennukseen käytetty prosessoitu materiaali lisää asukkaiden turhaa kemikaalikuormaa, ja näin myös terveysongelmien todennäköisyyttä. “Kaikkia townhouse-kohteissa käytettyjä rakennusmateriaaleja on käytetty suomalaisten kotien rakentamiseen jo vuosisatojen ajan”, Thomas jatkaa.

Townhouse- eli kaupunkipienkotien suunnittelussa on perinteitä kunnioittavan rakennustavan ja kestävän tulevaisuuden lisäksi haluttu kiinnittää huomiota moderniin arkkitehtuuriin, turvalliseen asumiseen sekä skandinaaviseen tyyliin.