Etusivu / Blogi / Haastattelut / Väritaituri Maija Arelan koti
Bo Living
Haastattelut

Väritaituri Maija Arelan koti

Arvostetun tekstiilitaiteilijan sekä värisuunnittelijan Maija Arelan pettämätön värisilmä näkyy hänen kodissaan. Kiehtovat värit, taide, eri aikakausien kalusteet sekä harkitut sommitelmat luovat kotiin tunnelman, jossa myös vieraat viihtyvät.

Tampereen arvostetulla Tammelan alueella uljaasti seisova tiiliverhoiltu rakennus edustaa uusklassista tyylisuuntaa. Pikilinnaksi nimetty talo sai nimensä menneiltä ajoilta, jolloin siellä asui Aaltosen kenkätehtaan työntekijöitä; piki liittyy kengänvalmistuksen historiaan.

Maija on asunut miehensä Antti Hoiskon kanssa talon kolmannen kerroksen huoneistossa yli 24 vuotta. Rakkaan kodin myynti tuntui alkuun ajatuksenakin haikealta, sillä Pikilinnaan kiinnittyy vahvasti elämänmakuisia tunteita kauniine muistoineen.

Pitkän pohdinnan jälkeen pariskunta päätti kuitenkin ryhtyä toimeen. Bo LKV:n Tampereen toimistosta löytyi pätevä kiinteistönvälittäjä Valtteri Lampinen, joka otti asunnon myynnin hoitoonsa. Pariskunnan kerätessä tarpeellisia tietoja asunnosta myyntiä varten palautuivat monet tarinat mieleen yhteisen asumisen ajoilta.

Remontti 20-luvun arkkitehtuuria kunnioittaen

Kun Pikilinnan 200 neliön huoneisto esiteltiin reilut pari vuosikymmentä sitten pariskunnalle, oli se todella huonossa kunnossa. Antin ja Maijan tärkeänä hakukriteerinä uudelle kodille oli asunnon muunneltavuus. Molemmille haluttiin omat työhuoneet sekä sopivasti tilaa elämälle.

Kymmenen opiskelijan asuttama, remonttia vaativa kuuden huoneen asunto Pikilinnassa, ei ollut ensivaikutelmaltaan kovinkaan houkutteleva. Poikkeuksena oli arkkitehtiopiskelijan asuttama erkkerihuone puistonäkymineen, joka antoi riittävästi vihjettä asunnon potentiaalista ja vaikutti pariskunnan lopulliseen ostopäätökseen.

Remontoitavaa Pikilinnassa riitti, ja suurimman osan pariskunta teki itse. Hauskana yllätyksenä he löysivät jalkalistojen välistä vanhoja kuvia, jotka asunnon aiemman omistajan lapset olivat sinne aikoinaan piilottaneet.

Kotia kunnostettiin vuosien kuluessa kaunista 20-luvun arkkitehtuuria kunnioittaen. Alkuperäisestä on säilytetty muun muassa kaunis puulattia, peiliovet sekä muita yksityiskohtia.

Sisustuksen värit

Maijan ja Antin kodissa kaikki värit ovat sallittuja. ”Pidän väreistä, enkä ammattini puolestakaan halua sulkea mitään väriä pois”, täsmentää Maija. Taidokkaasti värikoostetusta sisustuksesta on helppo inspiroitua. Kodin ainutlaatuinen tunnelma syntyy eri aikakausien huonekaluista, rohkeistakin maalisävyistä, taideteoksista sekä esineiden harkituista sommitelmista.

Maija on tarkka väreistä sekä esineiden asetteluista, joten kodin sisustus on ollut suurimmaksi osaksi hänen vastuullaan. ”Jos Antti on laittanut maljakon pöydälle, eikä se mielestäni sovi siihen, niin mieleinen maljakko vaihtuu tilalle hyvin nopeasti”, Maija naurahtaa.

Taidetta ja vieraanvaraisuutta

Viihtyisässä olohuoneessa on useampi eri aikakausia edustava sohvapöytä. Maijan mielestä vieraanvaraisuutta on myös se, että jokainen vierailija voi laskea kahvikuppinsa vaivattomasti pöydälle. Neutraaleilla väreillä tyylitellyssä olohuoneessa Kalle Hoiskon vaalea taulu sopii kauniisti sohvan takana olevaan seinään. ”Tauluille voisi useamminkin tehdä taustaseinät, mihin ne sulautuvat harmonisesti”, Maija vinkkaa.

Joonas Kodan taideteos olohuoneen sinisellä seinällä on Maijan lempitaulu. Taiteilija oli asunut lapsuudessaan Pikilinnassa, mikä vaikutti taulun ostopäätöksen. ”Taululla ei ole nimeä, mutta mielikuvana teokselle on pieni poika, jota ei oteta mukaan leikkiin”, Maija kertoo.

Luopumisen kautta uutta kohti

Asunnosta löytyy erillinen ruokailuhuone, jonne myös uusioperheen lapset ja lapsenlapset kokoontuivat nauttimaan hyvästä ruoasta ja yhdessäolosta. Avarassa keittiössä on italialainen vivahde arkiruokapöytineen. Sen inspiraatio syntyi Maijan unesta, jossa oli näkymä Italiaan viittaavasta keittiöstä.

”Lapsenlapset rakastivat Pikilinnaa. Käytävillä oli tilaa kirmata ja piilopaikkoja löytyi paljon”, Maija muistelee.

Pikilinnan historia sai osakseen pariskunnan muistot ja on nyt valmiina uusien asukkaiden tarinoille. ”Päätös kodin myynnistä tuntuu nyt hyvältä. On helpompi siirtyä eläkettä kohti, kun uudessa kodissa ei enää ole työhuoneita”, hymähtää Maija. Pariskunta ei kuitenkaan aio lopettaa työntekoa, ja he ovat jo vuokranneet uuden työtilan – Maijalla on lisäksi tilat myös kangaspuille.

Teksti: Jenni Kosunen
Stailaus: Essi Kuusisto
Kuvat: Tuomas Lindroos