Kuntotarkastus asuntokaupassa

Yleinen | 22.12.2020

Kuntotarkastuksen teettäminen takaa turvan niin ostajalle kuin myyjälle kaupanteon yhteydessä. Nappaa tärppimme kuntotarkastuksen hyödyistä sekä miten kuntotarkastukseen kannattaa valmistautua.

kuntotarkastus-bolkv

KUNTOTARKASTUKSELLA TURVAA ASUNTOKAUPPOIHIN

Asunnon kuntotarkastuksen avulla saadaan puolueetonta tietoa kiinteistön kunnosta, korjaustarpeista ja mahdollisista käyttöturvallisuus- ja terveysriskeistä kohteen myyjälle ja ostajalle. Kuntotarkastus tuo turvaa asuntokauppoihin ja siksi sitä suositellaan tehtäväksi aina kohteen rakennusvuodesta riippumatta. Nykyään kuntotarkastusta vaativat monesti myös pankit lainan saamisen edellytyksenä.

Kuntotarkastus kestää yleensä kahdesta tunnista useampaan tuntiin riippuen tarkastettavan kohteen koosta. Tarkastuksen tilaajana voi toimia myyjä, ostaja tai osapuolet yhdessä. Paikkakunnasta riippuen kuntotarkastus maksaa noin 1000-2000 euroa. Kustannuksista vastaa myyjä, ostaja tai osapuolet puoliksi. Jos kuntotarkastus tehdään etukäteen, kustannuksista vastaa myyjä.

kuntotarkatus-kuntotutkimus-bolkv

MIKÄ ON KUNTOTARKASTUS? ENTÄ KUNTOTUTKIMUS?

Kuntotarkastuksessa tarkastellaan koko rakennusta rakennusosittain sekä arvioidaan mahdollisia riskejä. Se tehdään pin­ta­puo­li­ses­ti, ais­tin­va­rai­ses­ti ja ra­ken­tei­ta rik­ko­mat­ta. Kuntotarkastuksesta myyjälle sekä ostajalle toimitetaan tarkastusraportti, joka on noin 30-50 sivuinen. Siitä käy ilmi havainnot, johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset kuvineen ja perusteluineen. Kuntotarkastuksessa määritetään kohteet, joiden kunnon selvittäminen vaatii mahdollisesti tarkempaa kuntotutkimusta.

Kuntotutkimuksessa avataan rakenteita tarpeen mukaan niin paljon kuin tarvetta on ja tutkitaan mahdollisen vaurion laajuus ja aiheuttaja.

KAUPAN OSAPUOLTEN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET 

On hyvä muistaa, ettei kuntotarkastus ei poista myyjän vastuuta. Myyjällä on lain mukaan vastuu piilevistä virheistä, joita kuntotarkastuksessa ei voi havaita esimerkiksi rakenteiden sisäiset homevauriot. Myyjän vastuu on lain mukaan viisi vuotta omistajanvaihdospäivästä. Kuntotarkastus ei myöskään vastaavasti poista ostajan tarkastusvelvollisuutta. Ostaja ei voi vedota jälkikäteen laatuvirheenä seikkaan, joka on oletettavasti voitu havaita asunnon tarkastuksessa.

Tarkastajan valinnassa kannattaa olla huolellinen, sillä kuntotarkastajan nimikettä voi käyttää ilman ammatillista pätevyyttä tai tutkintoa. Pätevän kuntotarkastajan tuntee muun muassa AKK-tutkinnosta (Asuntokaupan kuntotarkastaja AKK). Pätevöityneiden kuntotarkastajien yhteistiedot omalta alueeltasi löydät helposti osoitteesta fise.fi. Kiinteistönvälittäjäsi ei voi suositella ketään tiettyä kuntotarkastajaa tai yritystä, hän voi kuitenkin tarjota useamman toimijan listauksen sinulle useimmin käytetyistä ja hyväksi havaituista tekijöistä.

kuntotarkastus-kiinteistön-ostaminen

NÄIN VALMISTAUDUT KUNTOTARKASTUKSEEN 

Usein omistajille eli myyjille tulee jo etukäteen täytettäväksi haastattelulomake. Tarkastusta varten on hyvä etsiä jo valmiiksi kiinteistöä koskevat asiakirjat, kuten esimerkiksi rakennuslupapiirrustukset, huoltokirjat tms., lopputarkastuspöytäkirja, kuntoarviot ja muut tarkastus- tai tutkimusraportit.

Tarkastus on hyvä tehdä myyjän, ostajaehdokkaan ja välittäjän läsnä ollessa. Silloin osapuolet saavat saman tiedon yhtä aikaa ja tarkastajalta on mahdollisuus kysyä yksityiskohdista. Mikäli kiinteistöstä tehdään tarjous ennen kuntotarkastusta, kannattaa tarjoukseen kirjata ehto sen purkautumisesta, mikäli tarkastuksessa ilmenee seikkoja, jotka voivat vaikuttaa kohteen kauppahintaan. Muista, että mikäli kuntotarkastus on teetetty etukäteen, on ostajalla aina mahdollisuus keskustella tarkastuksen tehneen ammattilaisen kanssa havainnoista.

Autamme sinua löytämään unelmiesi kodin.  Kaikki välittäjämme vastaavat hankalimpiinkin kysymyksiin ammattitaidolla ja pitävät huolen, että ostajat ja myyjät saavat tasavertaista palvelua.

Tutustu myynnissä oleviin asuntoihin.

Tätä blogiartikkelia varten on hyödynnetty Bo LKV Jyväskylän kiinteistönvälittäjä Piritta Huumon asiantuntijuutta.

Lue lisää:

Valokeilassa välittäjä: Intohimoisella työllä huipputuloksiin

Millaisia henkilöitä välittäjät ovat? Millaisia ominaisuuksia huippuvälittäjillä on? Haluamme jakaa Bo:n välittäjien monipuolisia uratarinoita ja avata heidän...
Lue lisää >

Grillattu avokado tomaattisalaatilla -resepti

Kaukolomien kaipuuta on helppo lieventää kokkailulla. Herkullisen värikkäillä ja tuoreilla kasviksilla loihdit pöytään kaunista tarjoiltavaa. Anna makumatkan...
Lue lisää >

Luotsilinnan ainutlaatuisen ullakkoasunnon lumoissa

Helsingin Katajanokalla sijaitseva Luotsilinna on art nouveau -tyyliä edustava kohde. Asunnon arvoa korostava myyntikalustus tuo esiin ainutlaatuisen...
Lue lisää >