Mökin myyjän muistilista – vinkit onnistuneisiin loma-asuntokauppoihin

Yleinen | 24.03.2021

Mökkien ja loma-asuntojen myyntisesonki alkaa jo alkukeväästä, vaikka lumi vielä peittäisikin pihapolkuja. Lue vinkkimme siihen, mitä kaikkea myynnissä tulee ottaa huomioon ja miten herätät ostajien kiinnostuksen!

Kesämökki

MILLOIN ON PARAS AIKA MYYDÄ MÖKKI?   

Ostajien mökkikuume alkaa yleensä alkukeväästä. Päivien pidentyessä ajatukset alkavat siirtyä kohti kesää ja lomasuunnitelmia. Kesäkäyttöön tulevien mökkien ja loma-asuntojen myyntisesonki jatkuu myöhäiseen syksyyn saakka. Ympärivuotiseen käyttöön tulevien mökkien ja loma-asuntojen kohdalla kauppa ei ole niin sesonkiin sidottu. Jos olet myyntiaikeissa, herää sesonkiin ajoissa. Etukäteen valmistautumalla voit edesauttaa mökkikauppojen onnistumista.  

Mökkien ja loma-asuntojen varustelutason osalta jokaisella ostajalla on omat tarpeensa. Yksi etsii modernimpaa, etätyöhön soveltuvaa kohdetta ja toinen paikkaa, jossa voi luonnonhelmassa ottaa etäisyyttä arkeen. Kaikille mökeille on oma ostajakuntansa.

KUUNTELE Bo Living -podcast: Mökit, pihat, puutarhat – näistä haaveillaan vuonna 2021

Sisäänkäynti kesämökille

HUOLELLINEN POHJATYÖ KANNATTAA 

Ennen myyntiä on syytä kaivaa esille rakennusluvat, -piirustukset ja selvittää rakennushistoria. Lupa-asiakirjoja voi kysyä mökkikunnan rakennusvalvonnasta, mikäli niitä ei itseltäsi löydy. Rakennusvalvonnasta saat ohjeita myös ilman lupaa rakennetun huvimajan tai kesäkeittiön lupa-asioihin, jotka vaativat yleensä vain toimenpideilmoituksen. 

Jätevesiasioihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Haja-asutusalueella sijaitsevan kohteen osalta kannattaa tutkia, onko alueella vesiosuuskuntaa ja onko siihen liittyminen pakollista. Tämän lisäksi on hyvä selvittää tieyhteydet, tieoikeudet ja onko tontilla vesijättömaata. 

”Mökin tai loma-asunnon myyjän on syytä olla rehellinen rakennuksen kunnosta ja pienimmätkin epäkohdat on hyvä kirjata ylös. Olemalla rehellinen rakennuksen varsinaisesta kunnosta vältyt yllätyksiltä ja rakennat myyntiprosessin luottamukselle”, muistuttaa Bo LKV Jyväskylän kiinteistönvälittäjä ja kaupanvahvistaja Veijo Virtanen. 

Loma-asunnon sauna

PIENELLÄ PANOSTUKSELLA SUURI VAIKUTUS 

Mökin ja loma-asunnon myynnissä ensivaikutelma ja yleisilme ovat ostajille tärkeitä. Ostajat haluavat nähdä rakenteet, ympäristön ja niiden kunnon. Myyntiä varten on hyvä kierrellä mökillä ja tarkastella asioita vieraan silmin. Esimerkiksi siisti ja esteetön piha kertoo, että mökistä on pidetty hyvää huolta. Käy läpi myös mökille kertyneet tavarat ennen myynnin aloittamista. Siisteys on tärkeää.

Valitsemalla laadukkaan välitysliikkeen varmistat, että kohteesi koko myyntipotentiaali tulee esiin. Me Bo LKV:lla osaamme tarkastella kaikkia kohteita objektiivisesti ja nostaa esiin niiden parhaat puolet. Stailaus- ja kuvaustiimimme stailaa mökin edustavaan myyntikuntoon uusimpien loma-asuntojen tyylitrendien mukaisesti.

Mökkeihin ja loma-asuntoihin liittyy paljon muistoja ja tarinoita, jotka nousevat esiin myynnin yhteydessä. Mökkeihin luodaan jopa enemmän vahvoja tunnesiteitä kuin kotiin, sillä niihin liittyy muistoja yhdessä vietetyistä ajoista. Tuomalla tarinoita esiin myynnissä luot kohteelle persoonallisuutta ja tarjoat ostajalle mahdollisuuden olla osa jatkumoa.

Loma-asunto saaressa

HUIPPUVÄLITTÄJIEMME AMMATTITAITO KÄYTÖSSÄSI 

Välittäjämme tukee sinua mökkikaupoissa varmistamalla, että kaikki tarvittava on huomioitu ja selvitetty ennen myynnin aloittamista. Mökkien ja loma-asuntojen tietojen selvittäminen voi olla jopa perinteisiä asuntokauppoja työläämpää, jolloin välittäjän ammattitaito on arvokas apu. 

Välittäjän käyttö loma-asunnon myynnissä herättää myös luottamusta. Välittäjällä on välittäjävastuu kaupasta ja selonottovastuu kohteesta. Lisäksi välittäjällä on velvollisuus kertoa välityssopimusta tehdessä mahdollisesta luovutusvoittoverosta ja sen määräytymisestä. Vapaa-ajan asunnon myyntiin ei sovelleta luovutusvoiton verovapaussäännöksiä, kuten oman vakituisen kodin myynnissä.

Taitava välittäjämme osaa nähdä mökkisi potentiaalin ja tuoda sen esiin. Asiakaspalvelu ja myyminen ovat osa intohimoamme, joka välittyy niin ostajalle kuin myyjälle. Välittäjän valitseminen vapauttaa myös myyjän aikaa ja tekee myyntiajasta huolettomamman. 

Varaa maksuton arviokäynti

Tätä blogiartikkelia varten on hyödynnetty Bo LKV Jyväskylän kiinteistönvälittäjä ja kaupanvahvistaja Veijo Virtasen asiantuntijuutta.

Lue lisää:

My favourite things: This is how we like it

Jokaisella meistä on omia laadukkaita lempiasioita, jotka tuovat arkeen ripauksen ylellisyyttä. Meillä bo:laisilla niihin lukeutuvat italialainen ruokakulttuuri,...
Lue lisää >

Tunne välittäjäsi – esittelyssä kiinteistönvälitysalan tutkinnot & nimikkeet

Kiinteistönvälityksen ammattilaisilla on käytössään lukuisia eri nimikkeitä. Tiedätkö, mitä kukin nimike merkitsee? Esittelemme yleisimmät kiinteistönvälittäjiemme nimikkeet sekä...
Lue lisää >

Etätyöpisteen piristäminen – katso vinkit viihtyisämpään etäilyyn!

Monelle meistä etätyöskentely on tullut jäädäkseen, minkä vuoksi etätyöpisteen viihtyisyyteen on syytä panostaa. Vierailemmme tuhansissa kodeissa vuosittain...
Lue lisää >