Tunne välittäjäsi – esittelyssä kiinteistönvälitysalan tutkinnot & nimikkeet

Yleinen | 05.05.2021

Kiinteistönvälityksen ammattilaisilla on käytössään lukuisia eri nimikkeitä. Tiedätkö, mitä kukin nimike merkitsee? Esittelemme yleisimmät kiinteistönvälittäjiemme nimikkeet sekä avaamme niiden taustalta löytyvää koulutusta.

Asuntomyyjä ja myyntineuvottelija

Asuntomyyjä ja myyntineuvottelija ovat nimikkeitä, joita voivat käyttää ne henkilöt, jotka eivät ole suorittaneet kiinteistönvälitysalan tutkintoa tai ammattipätevyyskoetta. Alan tutkintojen puuttumisesta huolimatta asuntomyyjillä ja myyntineuvottelijoilla voi olla taustallaan jo rutkasti myyntikokemusta ja kovan luokan ammattitaitoa. Asuntomyyjän ja myyntineuvottelijan nimikkeet eivät siis aina tarkoita, että kyseessä olisi aloitteleva tekijä.

Laillistettu kiinteistönvälittäjä ja laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä

Laillistettu kiinteistönvälittäjä eli LKV on nimike, jonka varmasti monet tunnistavat, sillä onhan kyseessä alan yleisin nimike. LKV-pätevyyskoe mittaa välitysalan lainsäädännön tuntemusta ja siinä ratkotaan laajasti alaan liittyviä oikeudellisia kysymyksiä. Pätevyyskokeen hyväksytysti suorittanut henkilö voi virallisesti käyttää nimikettä kiinteistönvälittäjä.

Laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä eli LVV on asunnon vuokraukseen liittyvien asioiden ja säädösten ammattilainen. LVV-pätevyyskoe keskittyy pääasiassa vuokravälitystoiminnan kysymyksiin. LKV- tai LVV-pätevyyden hyväksytysti suorittanut henkilö voi käyttää nimikkeitä vuokrahuoneiston välittäjä ja asunnonvälittäjä.

Vuodesta 2016 lähtien vähintään puolella välitysliikkeen välittäjistä tulee olla joko LKV- tai LVV-pätevyys. Tämän toteutumista valvovat Aluehallintovirastot. LKV- ja LVV-kokeiden järjestäjänä toimii Keskuskauppakamarin välittäjäkoelautakunta.

Kiinteistönvälitykseen suuntautuva liiketoiminnan ammattitutkinto & kiinteistöedustajan tutkinto

Kiinteistönvälitykseen suuntautuva liiketoiminnan ammattitutkinto eli KiLAT tarjoaa väylän kiinteistönvälitysalan ammattilaiseksi. KiLAT on näyttötutkinto, jossa välittäjän osaamista arvioidaan aitojen työtehtävien kautta. Tutkinnon suorittaminen edellyttää siis alan työpaikkaa. KiLAT-koulutusta järjestävät useammat eri tahot.

Kiinteistöedustajan tutkinto eli KED soveltuu parhaiten alalle aikoville ja alalla juuri aloittaneille. Koulutuksen pääpaino on kiinteistönvälitystyön toimintaa säätelevässä lainsäädännössä. KED-koulutusohjelman toteuttajana toimii Kiinteistöalan Koulutuskeskus. Sekä KiLAT että KED tukevat LKV- ja LVV-kokeisiin valmistautumista.

Bo LKV tukee välittäjiensä ammattitaitoa

Nimikkeestä ja tutkinnosta riippumatta jokaisen välittäjän tulee ylläpitää ja kehittää omaa ammattipätevyyttään. Tämä tapahtuu osallistumalla säännöllisesti ajankohtaisiin koulutuksiin, joissa käsitellään muun muassa lainsäädäntöä.

Bo järjestää säännöllisesti työntekijöilleen koulutuksia lakimuutoksista ja Hyvän välitystavan ohjeen päivityksistä. Bo myös mahdollistaa työntekijöidensä myyntitaitojen kehittymisen sisäisten koulutusohjelmien kautta.

Jatkuva kouluttautuminen ja itsensä kehittäminen antavat välittäjille itsevarmuutta, joka näkyy asiakkaillemme luotettavana ja asiantuntevana palveluna sekä erinomaisina myyntituloksina. Kun olet myymässä asuntoasi, löydät meiltä välittäjän, jonka voit aidosti tuntea omaksesi.

Varaa maksuton arviokäynti

Lue lisää:

Valokeilassa välittäjä: Intohimoisella työllä huipputuloksiin

Millaisia henkilöitä välittäjät ovat? Millaisia ominaisuuksia huippuvälittäjillä on? Haluamme jakaa Bo:n välittäjien monipuolisia uratarinoita ja avata välittäjiemme...
Lue lisää >

Grillattu avokado tomaattisalaatilla -resepti

Kaukolomien kaipuuta on helppo lieventää kokkailulla. Herkullisen värikkäillä ja tuoreilla kasviksilla loihdit pöytään kaunista tarjoiltavaa. Anna makumatkan...
Lue lisää >

Luotsilinnan ainutlaatuisen ullakkoasunnon lumoissa

Helsingin Katajanokalla sijaitseva Luotsilinna on art nouveau -tyyliä edustava kohde. Asunnon arvoa korostava myyntikalustus tuo esiin ainutlaatuisen...
Lue lisää >