Vapaa-ajan asumisen trendit 2021 – näistä haaveillaan tulevana kesänä

Yleinen | 13.04.2021

Lähiluonnon arvostuksen, etätöiden ja kotimaan lomailun kasvun myötä monet ovat alkaneet haaveilemaan omasta mökistä. Lue, millaiset mökit houkuttelevat vuonna 2021.

Merenrantamökki

Klassinen rantamökki on edelleen ykkönen

Monille mökin tai loma-asunnon ostaminen on keino päästä lähemmäs luontoa. Etätöiden ja ulkomaan matkailun rajoittumisen myötä kotimaan tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat entistä enemmän. Osalle oma kotimaan lomapaikka on myös ympäristökysymys.

Ajatus omasta laiturista, rantasaunasta ja veneilystä elää vahvasti suomalaisten mielissä. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan rannalla sijaitsevien kohteiden kauppamäärät nousivat vuonna 2020 yli 40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vesistöjen läheisyys houkuttelee ostajia, mikä näkyy myös järven- ja merenrantakohteiden hintatasossa.

Kuitenkin myös kuivan maan mökit ja loma-asunnot, varsinkin somat mummonmökit herättävät kiinnostusta. Monille on tärkeää, että mökille päästään nopeasti ja vaivatta vaikkapa viikonlopun mittaiselle reissulle. Mökin käsite onkin viime vuosina laajentunut: idyllisistä kaupungeista, kuten Naantalista, Hangosta ja Porvoosta, ostetaan vapaa-ajan asunnoiksi myös pientaloja tai kerrostalohuoneistoja.

Pitkäkestoisia ratkaisuja ja mahdollisuus leikitellä  

Mökki ja loma-asunto tarjoavat tilan, jossa voi hengähtää ja ottaa etäisyyttä arkeen. Helppohoitoinen maasto ja mahdollisuus vaikkapa pieneen kasvimaahan tarjoavat sopivasti puuhaa luonnon helmassa. ”Kuntta eli siirtovarvikko on trendikäs ratkaisu mökkien ja loma-asuntojen pihoille helppoutensa vuoksi”, vinkkaa sisustusbloggaaja Suvi Melender-Lågland.

Mökit ja loma-asunnot tarjoavat tilaa luovuudelle ja mahdollisuuden leikitellä sisustuksella. Sisustus voi olla esimerkiksi klassisempi, romanttisempi tai täysin erilainen kuin omassa kodissa, jolloin mökille syntyy aivan omanlaisensa fiilis. Villejäkään ideoita ei tarvitse suitsia!

Monille mökin ostaminen on pitkäaikainen sijoitus, joka saattaa kantaa seuraavaan sukupolveen. Kiinteissä ratkaisuissa onkin hyvä miettiä esimerkiksi materiaalivalinnoissa, kuinka hyvin ne kestävät aikaa ja esimerkiksi talvea, jos mökki on tyhjillään seuraavaan kesään saakka.

KUUNTELE: Bo Living -podcast: Mökit, pihat ja puutarhat – näistä haaveillaan vuonna 2021. Vieraana sisustusbloggaaja Suvi Melender-Lågland.

Perusmukavuuksista ei tingitä

Mökkien ja loma-asuntojen ostajakunta on nykyisin hyvin monimuotoinen ja jokaisella on omat tarpeensa varustelutason suhteen. Toiset haaveilevat valmiista kokonaisuudesta, jonka saa heti käyttövalmiina. Toiset puolestaan ovat omatoimisempia ja valmiita rakentamaan ja remontoimaan tiluksia, sekä työstämään miljöötä mieleisekseen.

Monien toiveissa elää myös ajatus, että vapaa-ajan asunnosta muodostuisi rauhallinen kakkoskoti. Tästä syystä mökiltä toivotaan vähintäänkin perusmukavuuksia, kuten sähköä, porakaivoa ja tulisijaa. Monelle kantava nettiyhteys on myös tärkeä, sillä mökeiltä käsin tehdään kasvavassa määrin etätöitä.

Katso myynnissä olevat loma-asunnot

Lue lisää:

My favourite things: This is how we like it

Jokaisella meistä on omia laadukkaita lempiasioita, jotka tuovat arkeen ripauksen ylellisyyttä. Meillä bo:laisilla niihin lukeutuvat italialainen ruokakulttuuri,...
Lue lisää >

Tunne välittäjäsi – esittelyssä kiinteistönvälitysalan tutkinnot & nimikkeet

Kiinteistönvälityksen ammattilaisilla on käytössään lukuisia eri nimikkeitä. Tiedätkö, mitä kukin nimike merkitsee? Esittelemme yleisimmät kiinteistönvälittäjiemme nimikkeet sekä...
Lue lisää >

Etätyöpisteen piristäminen – katso vinkit viihtyisämpään etäilyyn!

Monelle meistä etätyöskentely on tullut jäädäkseen, minkä vuoksi etätyöpisteen viihtyisyyteen on syytä panostaa. Vierailemmme tuhansissa kodeissa vuosittain...
Lue lisää >