10 hyvää kysymystä asuntonäytölle

Muista kysyä nämä välittäjältä

Olitpa ensiasunnon ostaja tai kokeneempi kodin vaihtaja, asuntonäytölle kannattaa valmistautua huolellisesti. Etenkin suurimmissa kaupungeissa houkuttelevasta kohteesta kilpailee usein useampikin potentiaalinen asiakas. Teimme 10 kysymyksen muistilistan kaikille asunnon ostajille. Esitä nämä kysymykset näytöllä välittäjälle!

1. Miltä taloyhtiön taloudellinen tilanne näyttää?

Taloyhtiön talous on ratkaisevaa. Tätä kautta voidaan määrittää, kuinka asunnon arvo kehittyy tulevaisuudessa. Tähän vaikuttavat luonnollisesti tulevat remontit ja niiden kustannukset tai juuri valmistuneet remontit, joista rahoituslainat ovat huoneistojen osalta jyvitetty ja osakkaille on kertynyt kuukausittaisia rahoitusvastikemaksuja.

Lisäksi kannattaa kysyä, onko taloyhtiössä osakkaiden ja yhtiön, tai yhtiön ja rakentajan välisiä riitoja, jotka olisi viety ratkaistavaksi oikeusasteisiin. Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta joskus tällaiset riidat saattavat aiheuttaa myöhemmin lisäkustannuksia osakkaille.

2. Millaiset ovat kuukausittaiset asumiskustannukset?

Ostopäätöstä pohtiessa on tärkeää tiedostaa taloyhtiölle suoritettavat kuukausittaiset maksuvelvoitteet. Kuinka suuri hoitovastike taloyhtiössä on? Onko merkkejä siitä, että hoitovastike tulisi lähiaikoina nousemaan? Onko huoneistolla taloyhtiölainaa maksettavana, tai onko tulossa kuukausittaisia lisäkustannuksia rahoitusvastikkeen muodossa? On tärkeää kysyä myös, että mitä hoitovastikkeeseen sisältyy.

3. Onko asunnon remontointi mieleiseksi mahdollista?

Jos aikomuksena on remontoida huoneistoa ja tehdä mittavampiakin rakenteellisia muutoksia, kuten huonejärjestyksen muuttaminen, keittiön siirtäminen, väliseinien purku tai laaja pintaremontti,  varmista niiden mahdollisuus ennen ostotarjouksen tekemistä ja selvitä, antaako taloyhtiö omalta osaltaan joustavasti lupia muutostöihin. Selvitä myös, onko muutokset rakenteellisesti mahdollisia ja tuleeko näihin muutostöihin hakea rakennuslupa.

Vinkki! Remonttikohteiden kysyntä on etenkin keskustakohteissa suurta. Jos haluat löytää itsellesi sopivan remonttikohteen, kannattaa pitää silmällä myös kohteita, jotka ensivilkaisulla vaikuttaisivatkin hieman tylsältä. Pohjaratkaisua ja yleistä toimivuutta tutkiessa esiin saattaa pilkahtaa muunneltavuuden mahdollisuus ja yleinen valtava potentiaali unelmien kodiksi.

4. Onko taloyhtiöön tulossa remontteja?

Jos taloyhtiön suurimmat remontit, kuten julkisivuremontti tai linjasaneeraus ovat vasta suunnitteilla, ne on huomioitava asunnon myyntihinnassa. Jos taloyhtiön suurimmat remontit ovat tehty ja huoneistokin on hyvässä kunnossa, vaikuttavat ne asunnon hintaan ja arvoon positiivisesti. On tärkeää selvittää taloyhtiön kaikki remontit; mitä on jo tehty ja mitä remontteja on mahdollisesti suunnitteilla. Tästä syystä onkin hyvä tiedustella välittäjältä hallituksen kunnossapitotarveselvitystä sekä lyhyen ja myös pitkän tähtäimen (10v.) suunnitelmaa ja on erityisen tärkeä selvittää, että onko kyseistä suunnitelmaa päivitetty vastikään.

5. Onko taloyhtiössä otettu askelia kohti ekologisempaa arkea?

Asunnon ostajat ovat entistä kiinnostuneempia taloyhtiöiden ekologisuudesta. Tämä on trendi, jonka uskomme vain kasvavan ja vaikuttavan asunnon arvokehitykseen pitkällä aikavälillä. Onko taloyhtiössä sähköautojen latausmahdollisuutta? Kuinka yhtiö kierrättää jätteet? Onko taloyhtiöllä olemassa yhteiskäyttöautoa kuukausimaksulla, tai ollaanko sellaisen hankintaa kenties harkitsemassa?

6. Mikä lämmitysjärjestelmä taloyhtiöllä on?

Onko taloyhtiössä sähkölämmitys, kaukolämpö vai maalämpö? Puutalo-osakkeissa on tyypillisesti sähkölämmitys, mikä merkitsee varsinkin talviaikaan korkeampia lämmityskuluja. Tyypillisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Uudistuotannossa esiintyy lämmitysmuotona edullisempaa maalämpöä, ja ovat muutamat vanhemmatkin kerrostalot siirtyneet maalämmön käyttöön. Maalämmön avulla lämmityskulut pysyvät alhaisina ja tiputtavat kuukausittaisia kustannuksia.

7. Onko taloyhtiöllä rakennusoikeutta tai liikehuoneistoja, joista saa tuloja?

Parhaimmassa tapauksessa taloyhtiön omistuksessa on liikehuoneistoja, jotka on vuokrattu. Tämä merkitsee sitä, että taloyhtiö saa säännöllisesti vuokratuloja, joilla voidaan kattaa taloyhtiölle aiheutuvia kuluja. Taloyhtiöllä voi olla myös rakentamatonta tonttimaata, jota taloyhtiö voi realisoida ja myydä eteenpäin. Tämä merkitsisi taloyhtiölle tuloja pitkälle aikavälille. Jos taloyhtiö on myymässä tonttimaataan, mitä tontille ollaan rakentamassa ja koska? Taloyhtiön ympäristöstä kannattaa olla kiinnostunut myös siksi, että jossain tilanteissa niihin saattaa olla tulossa rakennuksia, jotka esimerkiksi muuttavat näkymiä asunnoista.

8. Onko huoneisto jo tyhjillään ja myyjä muuttanut pois?

Jos asunnon myyjä ei asu huoneistossa, se voi joissain tilanteissa merkitä sitä, että hän on todella halukas myymään asunnon nopeastikin ja ehkä mahdollisesti valmis neuvottelemaan hinnasta. Tämä on kuitenkin aina hyvin tilannekohtainen asia.

9. Onko asukkaan käytössä muita tiloja itse asunnon lisäksi?

Selvitä asuntoa ostaessa, minkälaiset taloyhtiön tilat ovat käytössäsi. Löytyykö taloyhtiöstä ullakko- tai kellarivarasto, pyörävarasto tai saunatilat? Kuuluuko asuntoon autopaikka – onko sellainen jo asunnolle valmiina, jonotetaanko taloyhtiössä niihin tai onko sellaista mahdollista ostaa tai vuokrata ja minkälaisin kustannuksin?

10. Kuuluuko asunnon myyntihintaan mahdollisesti jotain muuta, kuten asunnon irtaimistoa?

Asuntoa ostaessa on hyvä vielä lopuksi selvittää, että onko asunnosta jotakin irtaimistoa, jonka myyjä luovuttaa ostajalle kaupanteon yhteydessä. Vaikka esitteessä mainitut asiat ovatkin yleensä hyvin esillä, kannattaa kuitenkin vielä erikseen varmistaa huoneiston mukaan kuuluva mahdollinen irtaimisto – joissain asunnoissa saattaa olla esimerkiksi juuri siihen asuntoon sopivat verhot tai vaikkapa jokin kaluste kuten vaatekaappi,  jota myyjä ei välttämättä haluaisi ottaa seuraavaan kotiinsa.