Muuttajan muistilista

Tiedätkö, mitkä kaikki asiat tulee hoitaa muuton yhteydessä kuntoon? Entä kenelle muutosta tarvitsee ilmoittaa? Listasimme kaikki tarvittavat askeleet sujuvaan ja stressittömään muuttoon – olitpa muuttamassa asunto-osakehuoneistoon tai kiinteistöön. Näin elämä uudessa kodissa voi alkaa huolettomasti.

Muistilista muuttoon:

Muuttoilmoitus on tehtävä mahdollisimman pian, mutta viimeistään viikon kuluttua muutosta. Sen voi tehdä valtakunnalliseen palvelunumeroon 0295 535 535 tai internetissä muuttoilmoitus.fi (verkkopankkitunnuksilla). Postista on saatavissa myös paperilomake. Muuttoilmoituksen kautta uudet osoitetiedot välitetään automaattisesti yli 200:lle kotimaiselle organisaatiolle, jotka ovat listattuna Postin verkkosivuilla. Tiedot päivittyvät muun muassa postiin, väestörekisteriin, seurakunnille, maistraattiin, Kelaan ja verohallintoon. Lisäksi useat eläkelaitokset, pankit, luottokorttiyhtiöt, vakuutusyhtiöt, järjestöt, lehtitalot ja yritykset saavat uudet osoitetiedot suoraan väestötietojärjestelmästä. Ilmoita osoitteenmuutoksesta itse niille, joille tieto ei mene automaattisesti kuten työpaikalle, kouluihin ja päiväkoteihin.

Sähkösopimuksen tekemisestä tai siirrosta uuteen asuntoon kannattaa olla yhteydessä sähköyhtiöön vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa tai remontin alkamista, että sähköt saadaan asuntoon oikeaan aikaan. Tietoa sähköyhtiöistä, niiden hinnoista sekä uuden sähkösopimuksen tekemisestä saa muun muassa energiamarkkinaviraston verkkosivuilta osoitteesta energiavirasto.fi.

Internet- sekä puhelinyhteyksien siirrossa, kannattaa ensin selvittää, onko taloyhtiöllä käytössä oma verkkoyhteys, johon olet oikeutettu. Yhteyksien avaamiseen voi kulua useampi päivä.

Kotivakuutus kannattaa laittaa voimaan uuteen asuntoon viimeistään muuttopäivästä alkaen, mikäli siellä ei tehdä sitä ennen remonttia. Jos olet myynyt asunto-osakehuoneiston, kannattaa harkita ylimääräisen vakuutuksen ottamista myydyn asunnon piilevien virheiden varalta. Kiinteistöissä täysarvovakuutus tulee olla voimassa omistusoikeuden siirtyessä.

Varainsiirtovero maksetaan kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Jos asunnon ostossa on mukana kiinteistönvälittäjä, hän tekee varainsiirtoveroilmoituksen puolestasi ja toimittaa sinulle ilmoituksen tiedot. Muussa tapauksessa sinun tulee tehdä varainsiirtoveroilmoitus kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta OmaVero -palvelun ohjeiden mukaisesti täällä. Myös ensiasunnon ostosta tulee aina tehdä varainsiirtoveroilmoitus. Uudiskohteiden osalta varainsiirtoveroilmoitus tulee hoitaa itse ja maksaa vero jo kahden kuukauden sisällä omistusoikeuden siirtymisestä

Asunto-osakehuoneistoon muuttaessa tulee tehdä taloyhtiölle tuloilmoitus. Pois muuttajan on myös huolehdittava lähtöilmoituksesta. Ilmoituksen saatuaan taloyhtiön edustaja päivittää nimet porraskäytävän nimitauluun, postilaatikkoon ja asunnon oveen. Jos välittäjä on hoitanut asunnon ostoa, hän toimittaa isännöitsijälle kauppakirjan, varainsiirtoveropaperit ja osakekirjan kopion. Näillä dokumenteilla isännöitsijä vahvistaa uuden osakkeenomistajan yhtiöön. Mikäli aiot remontoida asuntoa, pitää siitä tehdä remontti-ilmoitus isännöitsijälle. Jos taloyhtiö on valmistunut ennen vuotta 1995 vaaditaan usein asbestikartoitus, josta saat lisätietoa taloyhtiön isännöitsijältä.

Kiinteistöön muuttaessa lainhuuto tai vuokraoikeuden siirto on haettava kuuden kuukauden sisällä kaupantekopäivästä maanmittauslaitokselta kaupanvahvistajan/välittäjän ohjeiden mukaan. Vuokraoikeuden (esim. kaupungin vuokratontti) ilmoittaminen vuokraoikeuden siirrosta tehdään myös vuokranantajalle. Mikäli ostettava kiinteistö tulee lainan vakuudeksi, hoitaa pankki yleensä lainhuudon tai vuokraoikeuden siirron tekemisen kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Mikäli et ole varma asiasta, niin keskustele pankkisi kanssa kirjaamisen tekemisestä.

Muuttolaatikot ja -apu on hyvä varata ajoissa. Pohdi myös tarvitsetko erillistä muuttovakuutusta. Varaa aikaa myös aiemman asuntosi loppusiivoukseen.
Entisen asuntosi uudelle omistajalle on hyvä jättää koneiden ja laitteiden käyttöohjeet, takuukuitit, avainten turvakortit ja mahdollisen talokansion huolto-ohjeineen. Kiinteistöjen osalta on hyvä sopia käyttöopastus uuden omistajan kanssa.

Oma koti vielä myymättä?

Tarjoamme asunnon myyntiin enemmän. Kokonaisvaltainen osaamisemme asuntojen myynnissä ja markkinoinnissa johtaa onnistuneeseen asuntokauppaan sekä parhaaseen asiakaskokemukseen.