Etusivu / Blogi / Haastattelut / Levollisen Haikun tunnelmissa
Bo Living
Haastattelut

Levollisen Haikun tunnelmissa

Japandi-tyyliä edustava Honka Haiku sai monet Naantalin asuntomessuvieraat haaveilemaan rauhallisen minimalistisesta asumisesta. Japanilaisen puutarhan ja suomalaisen metsämaiseman ympäröimän hirsitalon uudet asukkaat nauttivat kodin harmoniasta.

Luonnon kauneutta ja rauhaa

Yksinkertaisuudessaan lumoava hirsitalo Naantalin upeassa luonnonmaisemassa puutarhoineen on monen suunnittelijan ja tekijän mestariteos. Honka Haikuksi nimetystä Honkarakenteen hirsitalosta tuli Naantalin Asuntomessujen kuvatumpia ja puhutellumpia kohteita ihan ansaitusti.

Talon tullessa Bo LKV Turun kiinteistönvälittäjä Petri Malmbergille myyntiin, sai hän vinkin kollegaltaan Toni Sjöroosilta asuntoa etsivästä pariskunnasta. Esittely saatiin järjestymään juuri ennen asuntomessujen alkua. ”Aiempi kotimme Turun Hirvensalossa myytiin yllättävän nopeasti. Kriteerimme täyttävän talon löytäminen tuntui lähes mahdottomalta”, kertovat talon uudet omistajat Päivi ja Toni Stening tilanteestaan.

Kohteen ensiesittelyyn saapuessa pariskunta ihastui heti alkuun asuinalueen maisemaan. Alueella oli säilytetty kauniisti alkuperäisen metsäinen tunnelma ja talot sijoitettu kauniisti tonteille. Valmiilta naapurustolta vaikuttavassa ympäristössä oli säästetty ilahduttavan paljon puita, aluskasvillisuutta, kiviä sekä kallioita. Keinotekoisia nurmikoita ei näkynyt ollenkaan.

Hirsitalon lumovoima

Honkatalojen rakentama Honka Haiku edustaa modernia hirsirakentamista, jossa japanilainen harmonia ja ekologisuus kohtaavat. Talon selkeä arkkitehtuuri yhdessä minimalistisen ja luonnollisuutta korostavan sisustuksen kanssa luo monia aisteja hivelevän tunnelman.

Pariskunnan tutustuessa talon sisätiloihin oli heidän helppo nähdä itsensä asumassa siellä. Tilojen vähäeleisen ja maanläheisen estetiikan tieltä oli karsittu kaikki turha. Lisäksi yhteys luontoon tuntui voimakkaalta. Ei siis ihme, että pariskunnalle syttyi vahva tunne unelmien kodin löytymisestä.

Ennen muuttoa pariskunta asui kahden lapsensa kanssa lähes 20 vuotta rintamamiestalossa, jonka he olivat nimenneet Huvikummuksi. Perhe-elämä entisessä kolmikerroksisessa talossa kahden lapsen kanssa oli ollut vilkasta ja isossa puutarhassa riitti tekemistä, välillä liikaakin. ”Paljon kauniita muistoja yhdistyy Huvikummussa elettyyn aikaan. Aloimme kuitenkin pikkuhiljaa haaveilemaan leppoisammasta ja helpommasta asumisesta”, täsmentää Päivi.

Luonnonmateriaalit sisustuksessa

Minimalistisen tyylikkäästi sisustetun messukodin esittelykalustuksessa oli vaaleaa puuta ja luonnonsävyisiä tekstiilejä. ”Omat huonekalumme sopivat hyvin talon henkeen, joten uusia tarvinnut hankkia. Messusisustus antoi kuitenkin hyviä vinkkejä kalusteiden sijoitteluun”, paljastaa Päivi.

Yrittäjäpariskunnan muutosten vuoteen kuului Naantaliin muuton lisäksi myös luopuminen turkulaisesta Mattoliike Seprin omistuksesta sekä uuden yrityksen perustaminen. Upea sisustusliike Butik BLINKKA sijaitsee Ruissalon Telakalla ja palvelee tämän ajan sisustajia kuratoidulla valikoimalla kauniita kalusteita, mattoja, tekstiilejä sekä sisustusesineitä.

”Luonnon kunnioittaminen, luonnonmateriaalien sopuisa käyttö ja laadukkaat tuotteet linkittyvät vahvasti elämäämme ja ovat myös yrityksemme toiminnan ytimessä”, kertoo Päivi. Perheyrityksessä työskentelee myös pariskunnan poika Otto, mutta myös tytär Elle on tarvittaessa apuna opintojensa välissä.

Japanilaisen puutarhan harmonia

Rauhaa huokuvan talon etupihan puisen polun viereen on aseteltu kiviä sekä ympäröivään luontoon sointuvia istutuksia. Vuodenaikojen vaihtuessa perhe on saanut nauttia kodistaan, sekä luonnon ja japanilaisen puutarhan kauneudesta.

”Atriumpihan istutukset ovat kuin taideteos. Syksyllä japaninvaahteran värit muuttuivat upeasti, eikä niiden ihasteluun kyllästynyt. Puutarha sekä ympäröivä metsämaisema ovat isojen ikkunoiden kautta sisätiloissa upeasti läsnä”, huokaisee Päivi. Japanilainen puutarha sopii suomalaiseen mielenmaisemaan ja sulautuu harmonisesti luontoon. Japanilaisen ajattelun mukaisesti puutarha symbolisoi kokonaista maisemaa. Luonnollisilla elementeillä sekä kasveilla luodussa mielikuvassa voi nähdä polkuja, saaria, virtaavia jokia, metsää sekä peltoja. Helppohoitoinen puutarha ei vaadi paljoa, mutta halutessa siellä voi rentoutua puuhastellen.

Hyvän elämän koti

Hyviä puolia uudella asuinalueella riittää. Päällimmäisiksi nousevat läheisen venepaikan lisäksi kivat naapurit eikä työmatkaankaan mene aiempaa enemmän aikaa. ”Nautimme elämästämme. Täällä on kaikki mitä tarvitsemme eikä mitään ylimääräistä. Myös syke laskee kotiin tullessa kiireisen työpäivän jälkeen. Rentoudun viimeistään silloin, kun astun lämpimään kylpyyn takkatulen loisteessa”, kuvailee Päivi.

Teksti: Kati Rasku
Kuvat: Samu Franzen