Ostotarjouksen tekeminen

Onko asunnon ostaminen ajankohtaista? Kun oma unelmien koti tai täydellinen sijoitusasunto on löytynyt, on aika jättää ostotarjous. Lue vinkkimme asunnon ostotarjouksen tekemiseen sekä asunnon tarjousneuvotteluihin. Ammattitaitoiset kiinteistönvälittäjämme ovat apunasi kaikissa asunnon ostamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Varmista rahoitus – ja selvitä nykyisen asuntosi arvo

Ennen ostotarjouksen tekemistä sinulla on hyvä olla varmistettuna lainalupaus pankiltasi. Sitten voit rauhassa etsiä sopivaa asuntoa. Asunto-osakkeen ostotarjous on ​pääsääntöisesti sitova, joten jos et voisikaan jostain syystä lunastaa lupaustasi, joutuisit todennäköisesti maksamaan vakiokorvauksen tai ​menettäisit jo maksetun käsirahan.

Muista kauppahinnan lisäksi ostajan maksettavaksi tuleva varainsiirtovero, joka on asunto-osakkeissa 1,5 % velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistöissä 3 % kauppahinnasta. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa veroa 31.12.2023 asti. Voit selvittää verovapauden edellytykset välittäjältä tai suoraan verottajalta. Huomioi myös se, että saatat tarvita rahaa remontointiin tai uusien kodinkoneiden hankintaan.

Jos on sinun tarpeen myydä nykyinen asuntosi uuden asunnon ostamiseksi, tulemme mielellämme arvioimaan asuntosi ja antamaan sinulle henkilönkohtaisen välitystarjouksen asuntosi myynnistä.

Valmistaudu asuntoesittelyyn huolellisesti

Ennen kuin lähdet katsomaan asuntoa paikan päälle, valmistaudu huolellisesti jo etukäteen tutustumalla kohteen tietoihin. Etenkin suurimmissa kaupungeissa kysyntä ja kilpailu hyväkuntoisista asunnoista loistavalla sijainnilla on usein todella suurta, jolloin houkuttelevasta kohteesta kilpailee useampikin potentiaalinen asiakas.

Välittäjältä kannattaa kysyä asunto-osaketta ostaessa esimerkiksi taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta, tulevista remonteista, kuukausittaisista asumiskuluista tai onko esimerkiksi asunnon remontoiminen mieleiseksi mahdollista. Selvittämällä kiinnostavan asunnon taustat mahdollisimman hyvin voit olla varma, että kaupat tehdään kodista, joka miellyttää sinua nyt ja tulevaisuudessa.

Jätä asunnon ostotarjous aina kirjallisena

Asuntokaupoilla nopeus on valttia, sillä toisinaan kaupat saattavat syntyä vain tuntien kuluttua myynti-ilmoituksen julkaisemisesta. Ostotarjous tulee aina jättää kirjallisena, joko perinteisellä paperilomakkeella tai sitten pankkitunnuksin allekirjoitettavalla sähköisellä tarjouslomakkeella. Mieti etukäteen, mitä olet valmis tarjoamaan, milloin voit maksaa kauppahinnan ja milloin toivot asunnon vapautuvan. Jos pankkilaina ei vielä ole varmistunut, voit laittaa lainan saannin tarjouksen ehdoksi. Kiinteistöä ostaessa kuntotarkastuksen tekeminen voi olla myös tarjouksen ehtona.

Välittäjä kertoo, millä tavoin tarjous sitoo sinua, ja pitää sinua ajan tasalla tarjouksen etenemisestä hoitamalla neuvottelun myyjän kanssa. Myyjä päättää, hyväksyykö hän tarjouksen sellaisenaan, hylkääkö sen vai tekeekö vastatarjouksen, jolloin oma alkuperäinen tarjouksesi ei enää ole voimassa. Mahdollinen myyjän vastatarjous sinulle on voimassa myyjän ilmoittaman ajan. Jos asunnosta tulee useampi tarjous, myyjä päättää menettelystä ja tarjousten hyväksymisestä. Myös täysihintaiseen tai hintapyynnön ylittävään tarjoukseen tarvitaan myyjän hyväksyntä. Muista, että aina pelkästään kauppahinta ei ole ratkaiseva, vaan myös muut tarjousehdot vaikuttavat myyjän päätökseen!

Valmiina kaupantekotilaisuuteen

Kaupantekoaika ja –paikka sovitaan, kun kaupan ehdoista on päästy sopimukseen. Jos otat pankkilainaa asuntokauppaasi, kauppa tehdään tavallisesti sinun pankissasi. Välittäjä varmistaa kaupantekotilaisuuden järjestelyt, hoitaa asiakirjatilaukset tai neuvoo sinua niissä, sekä on yhteydessä pankkeihin etukäteen. Tiesitkö, että useimmat kaupat voidaan tehdä nykyään myös täysin digitaalisesti, ajasta ja paikasta riippumatta? Kysy myös tästä mahdollisuudesta välittäjältä.

Kaupantekotilaisuudessa käydään kauppakirja läpi, allekirjoitetaan se ja suoritetaan sovitut maksut; esimerkiksi asunto-osakkeen kaupassa varainsiirtovero. Kauppahinnan maksu suoritetaan tilisiirtona, ellei muuta ole sovittu. Kaupan jälkeen välittäjä hoitaa ilmoituksen osakehuoneiston kaupasta verottajalle ja asunto-osakeyhtiön isännöitsijälle, sinun ei tarvitse itse tehdä mitään. Kiinteistökaupassa sinun tulee rekisteröidä omistajuutesi, eli hakea kiinteistölle lainhuutoa Maanmittauslaitokselta.

Kiinteistönvälittäjä on apunasi myös myöhemmin! Jos sinulla on kysymyksiä kauppaasi liittyen, voit ottaa yhteyttä välittäjään milloin vain. 

Oma koti vielä myymättä?

Tarjoamme asuntosi myyntiin enemmän. Kokonaisvaltainen osaamisemme asuntojen myynnissä ja markkinoinnissa johtaa onnistuneeseen asuntokauppaan sekä parhaaseen asiakaskokemukseen.