Asuntokaupan verotus

Asuntokaupan verotus kannattaa ottaa haltuun heti, kun lähdet myymään tai ostamaan asuntoa. Mikä on varainsiirtovero ja kuka sen maksaa? Entä mikä on luovutusvoiton laskentakaava? Tiiviistä tietopaketistamme löydät tarvittavat tiedot asuntokaupan verotuksesta.

Varainsiirtovero

Varainsiirtoveroa maksat hankkimastasi omaisuudesta, kuten kiinteistöstä tai asunto-osakkeesta. Varainsiirtoveron määrä on 1.1.2024 alkaen asunto-osakkeiden velattomasta kauppahinnasta 1,5 % (aiemmin 2 %) ja kiinteistökaupoissa 3 % (aiemmin 4 %). Verottaja hyvittää lain voimaan tultua 12.10.2023 lukien tehdyistä asuntokaupoista ostajille erotuksen.

Varainsiirtovero maksetaan asunto-osakkeiden kaupoissa kaupanteon yhteydessä. Välittäjällä on vastuu valvoa, että varainsiirtovero maksetaan asianmukaisesti ja ilmoitetaan veroviranomaiselle. Välittäjä ilmoittaa veron maksusta myös isännöitsijälle. Kiinteistökaupassa varainsiirtovero tulee maksaa kuuden kuukauden kuluttua kaupasta. Lainhuudon eli omistusoikeuden kirjauksen Maanmittauslaitokselta saa vasta, kun varainsiirtovero on maksettu. Lainhuuto tarvitaan, jotta kiinteistö voi olla lainan vakuutena. Se osoittaa myös kiinteistön omistajan.

On tärkeää tarkistaa, onko esimerkiksi juuri putkiremontoituun huoneistoon päätetty jyvitettäväksi lainaosuus, joka ei vielä näy isännöitsijäntodistuksessa. Silloin voit joutua maksamaan varainsiirtoveroa myös lainaosuudesta. Asia selviää tarkistamalla isännöitsijältä.

 Ensiasunnon ostajan etu

Ensiasunnon ostajana olet luultavasti vapautettu varainsiirtoveron maksamisesta. Ehtoja ovat, että ostajana olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias ja omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän. Asunnon täytyy tulla vakituiseen asuinkäyttöösi, ja sinun tulee muuttaa siihen kuuden kuukauden sisällä kaupanteosta. Et myöskään ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakeyhtiöstä tai asuinrakennuksesta yli 50 % tai enemmän.

Ensiasunnon ostajan verovapaus päättyy 31.12.2023, minkä jälkeen he ovat samojen varainsiirtoverokantojen piirissä kuin muutkin asunnon ostajat. Ostajat voivat kuitenkin hyödyntää veroetua vapaasti 31.12.2023 saakka.

Jos olet ostamassa ensiasuntoa esimerkiksi kumppanisi kanssa, varainsiirtovero on mahdollista puolittaa osapuolten välille. Jos toinen osapuoli on jo käyttänyt oman verohyötynsä aikaisemmilla asuntokaupoilla, voi toinen osapuoli silti saada verohyödyn ollessaan ensiasunnonostaja. Verovapauden selvityksessä sinua auttavat välittäjäsi sekä verottaja.

Etsinnässä ensimmäinen oma koti? Autamme sinua onnistumaan ensimmäisillä asuntokaupoillasi. Ensiasunnon ostajan oppaastamme löydät vinkit mm. asunnon löytämiseen, asuntonäytöillä käymiseen ja kaupantekoon. Lataa Ensiasunnon ostajan oppaamme.

Luovutusvoiton vero eli myyntivoittovero

Luovutusvoiton vero eli myyntivoittovero maksetaan, jos asunnon omistaja ei ole asunut asunnossa yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan ennen myyntiä. Tyypillisesti luovutusvoiton vero tulee siis maksettavaksi esim. sijoitusasuntoja myytäessä, mikäli myynnissä syntyy voittoa.

Luovutusvoiton veron määrä on 30 prosenttia asunnon myynnistä saadusta voitosta, kun voiton määrä on korkeintaan 30 000 euroa. Ylimenevältä osalta veron suuruus on 34 %. Luovutusvoitto voidaan laskea kahdella tavalla. 

Tavallisimmin voiton määrä lasketaan vähentämällä myyntihinnasta ns. hankintameno, jonka muodostavat kohteen alkuperäinen hankintahinta, varainsiirtoverot, perusparannuskulut sekä muut myynnin kustannukset, kuten välityspalkkio. Asunto-osakkeita myytäessä pääomavastikkeet voi tietyissä tapauksissa laskea mukaan kauppahinnasta vähennettävän hankintamenoon. 

Toinen laskutapa on vähentää kauppahinnasta hankintamenon sijasta hankintameno-olettama. Hankintameno-olettaman suuruus on 20 % kauppahinnasta silloin, kun asunnon omistusaika on alle 10 vuotta, tai 40 % kauppahinnasta, kun omistusaikaa kertyy vähintään 10 vuotta. Näitä prosenttisummia käytettäessä ei voi vähentää muita kuluja, kuten remonttikustannuksia tai välittäjän palkkiota. Myyjänä voit valita itsellesi edullisemman laskutavan.

Toteuta asumisen unelmasi

Tarjoamme asuntosi myyntiin enemmän. Kokonaisvaltainen osaamisemme asuntojen myynnissä ja markkinoinnissa johtaa onnistuneeseen asuntokauppaan sekä parhaaseen asiakaskokemukseen.