Ensiasunnon ostaminen

Onnistu ensimmäisillä asuntokaupoillasi

Ensimmäisen omistusasunnon hankkiminen on yhtä aikaa jännittävää ja ihanaa, ja se on monelle iso taloudellinen sitoumus. Vuoden loppuun saakka ensiasunnon voi vielä ostaa ilman varainsiirtoveroa. Tutustu vinkkeihimme ja onnistu ensimmäisillä asuntokaupoillasi!

Palvelumme lyhyesti

ENSIASUNNOKSI SOPIVIA KOHTEITA

Rälssitilankuja 4 G-377

186 825 € 23,5 m2

Niittykumpu, Espoo | Kerrostalo 2023 1h+kt

Tutustu kohteeseen Rälssitilankuja 4 G-377

Emännänpiha 17

348 000 € 95 m2

Järvenperä, Espoo | Paritalo 1997 4h+k+s+piha-alue

Tutustu kohteeseen Emännänpiha 17

Rälssitilankuja 4 G-335

178 800 € 24 m2

Niittykumpu, Espoo | Kerrostalo 2023 1h+kt

Tutustu kohteeseen Rälssitilankuja 4 G-335

Koulutuvantie 23

343 000 € 72 m2

Itä-Pakila, Helsinki | Rivitalo 1987 3 h, k, s (YJ: 3 h+k+s)

Tutustu kohteeseen Koulutuvantie 23

Ensiasunnon ostajan infotilaisuus

Oletko itse tai onko joku lähipiiristäsi ensiasunnon ostaja? Mietityttääkö, miten asunnon hankinta tapahtuu, ja miten rahoitus onnistuu nopealla aikataululla? Järjestämme ensiasunnon ostajille infotilaisuuksia toimistoillamme tulevina viikkoina. Paikalla on asuntokaupan asiantuntijoiden lisäksi myös pankin edustajia.

  

VARAA 15 MIN OSTAJAN PUHELU

Mietityttääkö ensiasunnon ostaminen tässä markkinatilanteessa? Varaa 15 min puheluaika asiantuntijoiltamme keskustellaksesi asuntomarkkinasta ja ensiasunnon ostamiseen liittyvistä asioista. Välittäjämme antavat sinulle parhaat vinkkinsä. Aloita valitsemalla alueesi ja näet heti vapaat ajat.  

ENSIASUNNON OSTAJAN OPAS

Asunnon ostamiseen liittyy paljon asioita, jotka eivät varsinkaan ensikertaiselle ole välttämättä tuttuja. Oppaastamme löydät vinkit asunnon löytämiseen, rahoitukseen, asuntonäytöillä käymiseen sekä tarjouksen tekemiseen ja kauppoihin. Lopuksi saat vielä inspiraatiota asunnon sisustamiseen.

Millainen asunto kannattaa ostaa ensiasunnoksi?

Kun ostaa asunnon tai kiinteistön omaksi, kerryttää silloin omaa varallisuutta. Aikaisemmin vuokraan menneet rahat päätyvätkin jatkossa oman omaisuuden kasvattamiseen. Vuokraerää vastaavalla summalla vähentää asuntolainaa säännöllisesti kuukausittain jo merkittävästi.

On tärkeää pohtia sitä, että etsitkö asuntoa vain muutamaksi seuraavaksi vuodeksi vai kenties jopa koko loppuelämäksesi. Riittääkö, että asunto täyttää sinun tarpeesi vai tuleeko siellä tulevaisuudessa asumaan myös mahdollisesti muita? Ensiasunnon ei tarvitse toteuttaa vielä kaikkia unelmia vaan sillä voi myös päästä hyvin alkuun. Kun oman kodin ostaminen tulee ajankohtaiseksi, voit tehdä itsellesi listauksen mitkä ominaisuudet omassa ensimmäisessä kodissa on hyvä olla ja miettiä mihin kaikkeen rahat riittävät.

Hintatasosta pääset nopeasti jyvälle, kun selaat asuntoilmoituksia. Myös alueelliset erot omistusasuntojen hinnoissa on hyvä ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat korkeammat kuin muualla Suomessa.  Asuntojen hinnat ovat kasvukeskuksissakin pitkästä aikaa lievästi laskeneet vuosina 2022 ja 2023 kohonneen korkotason myötä. Kun vielä pienistä asunnoista on hyvin tarjontaa, voi ensiasunnon ostajalla olla harvinainen tilaisuus päästä edullisesti omistusasumiseen kiinni ja hyötyä tulevina vuosina odotettavissa olevasta arvonnoususta.

Jos toivot, että asuntosi arvo nousee tulevaisuudessa, alueen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Neliöhinnan vertailu on helpoin tapa vertailla yksittäisen asunnon hintaa suhteessa alueen yleiseen hintatasoon. Selvitä, mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja mitä tullaan tekemään. Jos taloyhtiöön on tulossa remontteja, joudut maksamaan niistä tulevaisuudessa. Jos kaikki remontit on hiljattain tehty tai muutat vasta rakennettuun taloon, niin vältyt todennäköisemmin isoimmilta lisäkuluilta eikä uusia remontteja lähitulevaisuudessa pitäisi olla tulossa. Mikäli harkitset ostavasi ensiasunnon asunto-osakeyhtiöstä, kannattaa ehdottomasti tutustua huolella taloyhtiön taloudelliseen asemaan ennen ostopäätöstä. Osakkeenomistajana olet omalla osuudellasi vastuussa taloyhtiön sitoumuksista. Jos kiinnostuksesi kohde on uudiskohde, eli vasta valmistunut tai vasta valmistumassa oleva asunto-osakeyhtiö, on syytä myös ymmärtää se, minkälainen taloyhtiölaina kohteessa mahdollisesti on ja miten sen takaisinmaksu on järjestetty.

Säästäminen ja vakuudet

Säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä varsinkin nuorelle, jolle ei vielä muuta varallisuutta ole ehtinyt kertyä, on ennakkoon säästetty summa paras mahdollisuus lainan saannille.

Kysy pankkisi lainakäytännöistä ja -ehdoista jo ennen kuin olet valmis ostamaan asunnon. Pankki arvioi, kuinka suuri asuntolaina on mahdollista myöntää suhteessa lainanhakijan tuloihin ja vakuuksiin. Lainalupaus pankilta on hyvä olla jo ennen sen oikean löytymistä, silloin pääset jättämään tarjouksen heti, kun sopiva koti osuu kohdallesi.

Varainsiirtoverosta vapautuminen

Ensiasunnon ostajana olet luultavasti vapautettu varainsiirtoveron maksamiselta, joka on 1.1.2024 alkaen asunto-osakkeiden velattomasta kauppahinnasta 1,5 % (aiemmin 2 %) ja kiinteistökaupoissa 3 % (aiemmin 4 %).

Jotta varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, tulee ostajan olla kaupantekohetkellä 18-39-vuotias. Kaupanteon jälkeen ostajan täytyy omistaa asunnosta puolet tai enemmän. Asunnon täytyy tulla vakituiseen asuinkäyttöön ja siihen pitää muuttaa kuusi kuukautta kaupanteosta. Kun ostaja määritellään ensiasunnon ostajaksi, ei hän ole saanut omistaa kaupantekohetkellä tai sitä ennen mistään asunto-osakeyhtiöstä tai asuinrakennuksesta yli 50 prosenttia tai enemmän.

Jos ensiasunnon ostajana on pariskunta, on varainsiirtoveron määrällä mahdollista taktikoida. Pariskunta voi päättää kumpi on omistusasuntoa ostaessa ensiasunnon ostaja eli omistaa  yli 50 prosenttia uudesta asunnosta. Tällaisessa tapauksessa vain toinen osapuoli maksaa ostettavasta asunnosta varainsiirtoveroa. Toinen puoliso on tällöin vapautettu veron maksamisesta ja hänellä säilyy ensiasunnon osto-oikeus. 

Jos toinen osapuoli on jo käyttänyt ensiasunnon varainsiirtoverovapauden aikaisemmilla asuntokaupoilla, voi toinen osapuoli, ollessaan ensiasunnon ostaja, hyödyntää ensiasunnonostajan varainsiirtoverohyödyn. On myös mahdollista, että uusi tuleva koti on molempien ensiasunto, jolloin omistusosuus on jaettu tasan puoliksi ja molemmat välttyvät veroseuraamuksilta.

Ensiasunnon ostajan verovapaus päättyy 31.12.2023, minkä jälkeen he ovat samojen varainsiirtoverokantojen piirissä kuin muutkin asunnon ostajat. Ostajat voivat kuitenkin hyödyntää veroetua vapaasti 31.12.2023 saakka. 

Kiinteistönvälittäjä apunasi

Meillä Bo LKV:llä työskentelee kiinteistönvälitysalan upeita ammattilaisia, jotka auttavat mielellään ensiasunnon ostoaikeissa olevia. Verkkosivullamme on erityinen palvelu, ”ostajan puhelu”, jossa voit helposti varata puhelinajan välittäjältämme potentiaalisena ostajana. Moni saattaa usein ajatella, että välittäjä on myyjän edustaja, vaikka välittäjän tehtävä on edustaa sekä myyjää että ostajaa. Ostotilanteessa välittäjä on oman alansa asiantuntija ja neuvoo mielellään ostajaa asuntokauppaan liittyvissä kysymyksissä sekä auttaa tarjousneuvottelutilanteissa. Välittäjää kannattaa ja saa vaivata! Erityisesti nuoret ensiasunnon ostajat hyötyvät usein taitavan kiinteistönvälittäjän kokemuksesta ja tilannetajusta, kun ostoneuvottelut ovat kriittisimmillään. Näin päästään parhaaseen lopputulokseen molempien osapuolten kannalta. Onnistuneiden asuntokauppojen jälkeen on aika skoolata ensimmäiselle omalle omistusasunnolle!