Ensiasunnon ostaminen

Onnistu ensimmäisillä asuntokaupoillasi

Ensimmäisen omistusasunnon hankkiminen on yhtä aikaa jännittävää ja ihanaa. Unelmoinnin ohella kyseessä on monelle iso taloudellinen sitoumus. Mielessä saattaa pyöriä useita kysymyksiä ja hyvät neuvot ovat silloin tärkeitä. Tutustu vinkkeihimme ja onnistu ensimmäisillä asuntokaupoillasi! 

Millainen asunto kannattaa ostaa ensiasunnoksi?

Kun ostaa asunnon tai kiinteistön omaksi, kerryttää silloin omaa varallisuutta. Aikaisemmin vuokraan menevät rahat päätyvätkin oman potin kasvattamiseen. Vuokraerää vastaavalla summalla vähentää asuntolainaa säännöllisesti kuukausittain jo merkittävästi.

On tärkeää pohtia sitä, että etsitkö asuntoa vain muutamaksi seuraavaksi vuodeksi vai kenties jopa koko loppuelämäksesi. Riittääkö, että asunto täyttää sinun tarpeesi vai tuleeko siellä tulevaisuudessa asumaan myös mahdollisesti muita? Ensiasunnon ei tarvitse toteuttaa vielä kaikkia unelmia vaan sillä voi myös päästä hyvin alkuun. Kun oman kodin ostaminen tulee ajankohtaiseksi, voit tehdä itsellesi listauksen mitkä ominaisuudet omassa ensimmäisessä kodissa on hyvä olla ja miettiä mihin kaikkeen rahat riittävät.

Hintatasosta pääset nopeasti jyvälle, kun selaat asuntoilmoituksia. Myös alueelliset erot omistusasuntojen hinnoissa on hyvä ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat korkeammat kuin muualla Suomessa. Rohkaisevaa on, että suurimmissa kaupunkikeskuksissa omistusasuntojen arvo on pitänyt pintansa tai jopa noussut.

Jos toivot, että asuntosi arvo nousee tulevaisuudessa, alueen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Neliöhinnan vertailu on helpoin tapa vertailla yksittäisen asunnon hintaa suhteessa alueen yleiseen hintatasoon. Selvitä, mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja mitä tullaan tekemään. Jos taloyhtiöön on tulossa remontteja, joudut maksamaan niistä tulevaisuudessa. Jos kaikki remontit on hiljattain tehty tai muutat vasta rakennettuun taloon, niin vältyt todennäköisemmin isoimmilta lisäkuluilta eikä uusia remontteja lähitulevaisuudessa pitäisi olla tulossa. 

Säästäminen ja vakuudet

Säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä varsinkin nuorelle, jolle ei vielä muuta varallisuutta ole ehtinyt kertyä, on ennakkoon säästetty summa paras mahdollisuus lainan saannille.

Kysy pankkisi lainakäytännöistä ja -ehdoista jo ennen kuin olet valmis ostamaan asunnon. Pankki arvioi, kuinka suuri asuntolaina on mahdollista myöntää suhteessa lainanhakijan tuloihin ja vakuuksiin. Lainalupaus pankilta on hyvä olla jo ennen sen oikean löytymistä, silloin pääset jättämään tarjouksen heti, kun sopiva koti osuu kohdallesi.

Varainsiirtoverosta vapautuminen

Ensiasunnon ostajana olet luultavasti vapautettu varainsiirtoveron maksamiselta, joka on asunto-osakkeen kohdalla 2 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta ja kiinteistön kohdalla 4 prosenttia.

Jotta varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, tulee ostajan olla kaupantekohetkellä 18-39-vuotias. Kaupanteon jälkeen ostajan täytyy omistaa asunnosta puolet tai enemmän. Asunnon täytyy tulla vakituiseen asuinkäyttöön ja siihen pitää muuttaa kuusi kuukautta kaupanteosta. Kun ostaja määritellään ensiasunnon ostajaksi, ei hän ole saanut omistaa kaupantekohetkellä tai sitä ennen mistään asunto-osakeyhtiöstä tai asuinrakennuksesta yli 50 prosenttia tai enemmän.

Jos ensiasunnon ostajana on pariskunta, on varainsiirtoveron määrällä mahdollista taktikoida. Pariskunta voi päättää kumpi on omistusasuntoa ostaessa ensiasunnon ostaja eli omistaa  yli 50 prosenttia uudesta asunnosta. Tällaisessa tapauksessa vain toinen osapuoli maksaa ostettavasta asunnosta varainsiirtoveroa. Toinen puoliso on tällöin vapautettu veron maksamisesta ja hänellä säilyy ensiasunnon osto-oikeus. 

Jos toinen osapuoli on jo käyttänyt ensiasunnon varainsiirtoverovapauden aikaisemmilla asuntokaupoilla, voi toinen osapuoli, ollessaan ensiasunnon ostaja, hyödyntää ensiasunnonostajan varainsiirtoverohyödyn. On myös mahdollista, että uusi tuleva koti on molempien ensiasunto, jolloin omistusosuus on jaettu tasan puoliksi ja molemmat välttyvät veroseuraamuksilta. 

Kiinteistönvälittäjä apunasi

Meillä Bo LKV:llä työskentelee kiinteistönvälitysalan upeita ammattilaisia, jotka auttavat mielellään ensiasunnon ostoaikeissa olevia. Moni saattaa usein ajatella, että välittäjä on myyjän edustaja, vaikka välittäjän tehtävä on edustaa sekä myyjää että ostajaa. Ostotilanteessa välittäjä on oman alansa asiantuntija ja neuvoo mielellään ostajaa asuntokauppaan liittyvissä kysymyksissä sekä auttaa tarjousneuvottelutilanteissa. Välittäjää kannattaa ja saa vaivata! Erityisesti nuoret ensiasunnon ostajat hyötyvät usein taitavan kiinteistönvälittäjän kokemuksesta ja tilannetajusta, kun ostoneuvottelut ovat kriittisimmillään. Näin päästään parhaaseen lopputulokseen molempien osapuolten kannalta. Onnistuneiden asuntokauppojen jälkeen on aika skoolata ensimmäiselle omalle omistusasunnolle! 

Löydä oma ensiasuntosi

Unelmiesi asunto voi olla jo myynnissä. Välitämme vuosittain tuhansia asuntoja, joiden joukossa on runsaasti ensiasunnoksi sopivia kohteita.