Etusivu / Ajankohtaista / Hiljentyykö vilkas asuntomarkkina edes jouluksi? 

Hiljentyykö vilkas asuntomarkkina edes jouluksi? 

Kasvukeskuksissa asuntojen myyntiajat ovat rajallisen tarjonnan ja vilkkaan kysynnän myötä nopeutuneet. Bo LKV:n myyntiajat yhtiön koko toiminta-alueella olivat tammi-lokakuussa vain 63 vuorokautta kun alan keskimääräinen myyntiaika oli 106 vuorokautta. Yksittäisinä syys-lokakuun viikkoina myyntiajat Bo:lla ovat olleet lyhimmillään vain noin 50 vuorokautta. Nyt melko useinkin asuntojen ensiesittelyt saattavat johtaa hyväksyttyyn ostotarjoukseen.  

Vaikka asuntokauppa on käynyt kesästä lähtien erittäin vilkkaana, on koronan myötä keväällä syntynyt vajaus myynnissä olevien käytettyjen kohteiden määrässä jäänyt korjaantumatta. Asuntomarkkinalta on puuttunut tänä syksynä noin 10 000-15 000 käytettyä kohdetta”, kertoo Bo Family Group Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen. 

Yleisesti asuntojen hintataso on pysynyt Suomessa vuonna 2020 varsin vakaana niin loppukevään kysyntäpysähdyksessä kuin sitä seuranneessa kiihdytyksessäkin. Hinnat ovat kuitenkin kasvukeskusten osalta eriytymässä. Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet keskimäärin vuoden takaisesta 4,5 %. 

”Prosenttien tarkastelu antaa tilanteesta kuitenkin hieman yksipuolisen kuvan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla nouseva hintakehitys kohdistuu erityisesti yksiöihin. Hintojen muodostus vaihtelee asuntotyypeittäin ja kaupunginosittain selvästi”, Tuomo Räsänen muistuttaa. 

Syyskuussa useat suuret välitystoimistot raportoivat parhaasta kuukaudestaan pitkään aikaan. Bo LKV teki koko viisivuotishistoriansa parhaan yksittäisen myyntikuukauden syyskuussa 2020. Kehitys oli vahvaa kaikissa kasvukeskuksissa, mutta erityisen vahvaa veto oli eteläisen Suomen kasvukolmiossa ja pääkaupunkiseudulla.  

”Asuntokauppaa tukevia tekijöitä löytyy nyt monelta suunnalta. Kuluttajaluottamuksen laskusta huolimatta kuluttajat luottavat edelleen vahvasti oman henkilökohtaisen taloutensa kehitykseen. Pankit eivät ole vääntäneet asuntolainahanojaan kiinni ja ekonomistien yksimielinen korkonäkemys on se, että korot tulevat pysymään alhaisella tasolla jopa koko vuosikymmenen”, Tuomo Räsänen toteaa.    

Vuosi 2020 ei tule jäämään ennätysten kirjoihin asuntokauppamäärissä kevään voimakkaan pudotuksen myötä, mutta koko vuoden kauppamäärät näyttäisivät nousevan käytännössä vuoden 2019 tasolle. Bo:n toiminta-alueilla oltiin lokakuun lopussa kumulatiivisesti 2,9 % jäljessä edellisvuotta, mutta hyvin todennäköistä on, että ero pienenee marras-joulukuussa.  

Tyypillisesti asuntokaupan määrät laskevat kohti joulua ja vuodenvaihdetta. Jouluna 2020 jotkut asiat ovat tosin: suurin osa kuluttajista ja kiinteistönvälittäjistä eivät matkusta joulunviettoon, vaan pysyvät kotimaassa ja kotipaikkakunnillaan. Lisäksi lyhyet joulupyhät sekä korkealla oleva asuntokauppakiinnostus, voivat luoda edellytykset yllättävän vilkkaalle loppuvuoden asuntokaupalle.    

Tutustu Bo Beat 8-10/2020 -asuntomarkkinakatsaukseen!

Lisätietoja:  Tuomo Räsänen, toimitusjohtaja Bo Family Group Oy, 040 718 2840, etunimi@bo.fi  

Kaikissa kymmenessä yli 100 000 asukkaan suomalaisessa kasvukeskuksessa kiinteistönvälitystä harjoittava Bo LKV julkaisee kattavan 3 kertaa vuodessa julkaistavan Bo Beat -toimialaraportin ohessa nopean kuukausittaisen markkinapulssin. Toimialaraportin tiedot perustuvat sekä Hintaseurantapalvelun että Bo LKV:n omaan dataan, pikapulssi perustuu Bo LKV:n omaan dataan. Tilastollisesti myyntiaika lasketaan toimeksiannon alkamispäivästä kaupantekopäivään.  

Viime vuonna miltei 3 700 asuntokauppaa kasvukeskuksissa tehnyt Bo on arvionsa mukaan kaikissa kasvukeskuksissa kolmen suurimman toimijan joukossa, joten informaatio on minimissään suuntaa antava markkinatilanteesta kasvukeskuksissa.