Etusivu / Ajankohtaista / Bo LKV myy asunnot kirkkaasti keskiarvoa nopeammin

Bo LKV myy asunnot kirkkaasti keskiarvoa nopeammin

Tammi-huhtikuussa 2020 käytettyjen asuntojen myyntiaika oli koko toimialalla keskimäärin 106 päivää. Bo:lla myyntiaika oli 28 % maan keskiarvoa lyhyempi eli vain 76 päivää. Yksittäistapauksissa näyttää siltä, että määrätietoiset myyjät ja ostajat ovat jopa kiirehtineet kauppoja, ja myyntiajat ovat voineet muodostua tavanomaista olennaisesti lyhyemmiksi koronatilanteen myötä.

Bo LKV kirjasi jo huhtikuussa omassa verkkopalvelussaan kävijäennätyksiä, liikenteen määrä kasvoi edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna yli 40 %. Toinen maan johtavista valtakunnallisista asuntoportaaleista puolestaan raportoi viime viikolla 1,17 miljoonaa kävijää asuntosivuillaan, mikä on jopa 10 % enemmän käyntejä kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana. Kyseisen portaalin kautta tapahtuvat yhteydenottopyynnöt välittäjille tai yksittäisille myyjille, olivat nekin jyrkästi nousseet maaliskuun puolivälissä alkaneesta kuopasta ja olivat viikolla 18 jo selvästi yli edellisen vuoden vastaavan ajankohdan. 

”Kuluttajat ovat selvästi tulkinneet koronarajoitusten purkamisen ja kevään etenemisen hyviksi signaaleiksi palata asuntokaupoille. Hiljainen huhtikuu voikin jäädä koronakriisin aiheuttamaksi tilastopoikkeamaksi. Uusi normaali näyttää olevan yksityisnäyttöjen ja digityökalujen vetämä markkina, jossa juuri tässä hetkessä on erityisesti paljon aktiivisia ostajia” kertoo Bo Family Group Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen.

Huhtikuu oli vaisu kauppakuukausi  

Asuntokaupan vuosi sai poikkeuksellisen vahvan alun ja ensimmäisen vuosineljänneksen käytettyjen asuntojen myynnin kasvu alalla olikin 5,2 %:a edelliseen vuoteen verrattuna. Koronauutiset ja yhteiskunnan alkava poikkeustila, eivät ehtineet heijastua merkittävästi vielä maaliskuun asuntokauppalukuihin. Maaliskuun osalta kirjattiin käytettyjen asuntojen myynnin kasvuksi koko toimialalla vielä 4,3 %:a.  

Asuntomarkkinan romahduksen sijaan voidaan puhua selkeästä trendinmuutoksesta.

Huhtikuu on ollut Suomessa selvästi erilainen asuntokauppakuukausi kuin aiemmat. Kauppamäärät putosivat selvästi edellisvuoteen verrattuna. Koko maan myynti putosi peräti 34 %. Bo LKV onnistui myynnissään maan keskiarvoa huomattavasti paremmin, ja sen myynnin pudotus jäi 18 %:iin. Mistään markkinaromahduksesta ei siis ole ollut kysymys, mutta selvästä trendimuutoksesta voidaan puhua. Tämä trendimuutos ei kuitenkaan ole yhtenäinen, vaan näyttää varsin erilaiselta niin alueittain kuin asuntotyypeittäin.

Tutustu Bo Beat 1-5/2020 -markkinakatsaukseen

Lisätietoja: Tuomo Räsänen, toimitusjohtaja Bo Family Group Oy, 040 718 2840, etunimi@bo.fi

Kaikissa kymmenessä yli 100 000 asukkaan suomalaisessa kasvukeskuksessa kiinteistönvälitystä harjoittava Bo LKV on koonnut asuntokaupan pulssin huhti-toukokuun ajalta 2020 pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen, Lahden, Jyväskylän, Kuopion ja Oulun alueilta. Valtakunnallisen markkinadatan lisäksi raportti perustuu Bo LKV:n omaan dataan. Vuonna 2019 lähes 3 700 asuntokauppaa tehnyt Bo on arvionsa mukaan kaikissa kasvukeskuksissa kolmen suurimman toimijan joukossa, joten julkaistu informaatio on minimissään suuntaa antava. www.bo.fi