Etusivu / Ajankohtaista / Kesällä asuntokauppa kasvoi ripeästi, elokuu käynnistynyt vilkkaasti

Kesällä asuntokauppa kasvoi ripeästi, elokuu käynnistynyt vilkkaasti

“Valtakunnallisten lukujen mukaan asuntojen kappalemääräinen myynti kasvoi heinäkuusta kesäkuuhun nähden 3,4 % ilman olennaisia muutoksia kasvukeskusten hintatasoissa. Bo LKV:ssa kesäkuun kappalemääräinen myynti oli 68 % suurempi kuin syvimmässä kuopassa huhtikuussa. Kesäkuu oli myös kappalemääräisesti 22 % korkeammalla kuin toukokuu ja ensimmäistä kertaa koronan jälkeen kappalemääräinen myynti ylitti kuukausitasolla edellisen vuoden vastaavan kuukauden, ollen 33 % korkeammalla kuin viime vuoden kesäkuussa. Heinäkuu oli 2 %:n ennätysvahvaa kesäkuuta pienempi myyntikuukausi, mutta selvästi viime vuoden heinäkuuta vahvempi, kasvua edelliseen vuoteen 44 %”, raportoi toimitusjohtaja Tuomo Räsänen Bo Family Groupista. 

Pääkaupunkiseudun asuntokauppa oli edellisten kuukausien tapaan vilkasta, mutta myös yhtiön toimistot Tampereella ja Turussa tekivät vahvan heinäkuun. Pienemmistä paikkakunnista esim. Jyväskylä teki oman myyntiennätyksensä jo kesäkuussa ja Kuopio teki myyntiennätyksensä nyt heinäkuussa.

OMAKOTITALO- JA MÖKKIKAUPPA VILKASTA

“Kesällä on nähty erityisesti omakotitalojen vahvaa kysyntää, joka on sekä toipunut nopeammin kuin muiden asuntotyyppien että nopeammin ylittänyt viime vuoden tasot. Näyttääkin että koronatilanne on lisännyt perheiden kiinnostusta omaa pihaa ja mahdollisesti suurempaa yksityisyyttä kohtaan”, Tuomo Räsänen kertoo ja jatkaa:

“Välittäjäpalautteen perusteella myös muiden asuntotyyppien kohdalla parvekkeet, terassit tai muut omaa tilaa ja ulkoilmaa tarjoavat ratkaisut ovat tällä hetkellä erityisen kiinnostuksen kohteina. Sen sijaan mediassa esiintyneet näkemykset tai olettamat asuntokaupan kääntymisestä kasvukeskuksista maaseudulle tai ainakin kehyskuntiin eivät näyttäisi löytävän datasta tukea.”

Valtakunnallisesti loma-asuntojen kauppa on ollut kesäkaudella ennakoidun voimakasta ja viime vuosien trendistä olennaisesti poikkeavaa. Loma-asuntoja on Suomessa myyty heinäkuun loppuun mennessä vuonna 2020 kiinteistönvälittäjien toimesta yhteensä 2 785 kappaletta. Nousu näkyi myös Bo:ssa, jossa tehtiin yhteensä 125 % enemmän loma-asuntokauppoja kesä-heinäkuussa kuin viime vuonna. Voimakkain kysyntä kohdistuu kasvukeskusten lähialueille, maksimissaan noin 1-2 tunnin automatkan etäisyydelle.

PÄÄKAUPUNKISUEDULLA KÄYTETTYJEN ASUNTOJEN HINNOISSA PIENTÄ NOUSUA

Vuosi 2020 ei ole lisännyt alueellista tasa-arvoa asuntojen hinnanmuodostuksessa Suomessa. Asuntokaupan hintakehitys on koko vuoden 2020 osalta postiviinen Helsingissä noin 4 % ja muualla Suomessa noin 2 %. Heinäkuu yksittäisenä kuukautena laski pääkaupunkiseudun hintoja alle 1 %:n verrattuna kesäkuuhun ja vastaavasti nosti muun Suomen hintoja noin 2 %. Myyntiajat eivät ole olennaisesti muuttuneet kesän aikana, joskin remontoidut, hyvällä paikalla sijaitseva kohteet ovat löytäneet ostajansa tavallistakin nopeammin. Bo:n myyntiaika on edelleen vakaa 71 vuorokautta, joka on olennaisesti markkinan keskiarvoja lyhyempi.

SYKSYN ASUNTOKAUPPA KÄYNNISTYNYT VILKKAASTI 

Elokuun puolessa välissä voidaan todeta syksyn asuntokaupan lähteneen vilkkaasti liikkeelle. Huhtikuisen markkinapysähdyksen aiheuttama suurin kasvurekyyli näyttää hieman tasaantuneen, mutta markkinalla näytettäisiin olevan sekä viime kuukausien että vuoden 2019 elokuun näkökulmasta edelleen hyvässä vauhdissa

Vaikka esimerkiksi omakotitalojen kysyntä on ennätyskorkealla, niitä on laitettu myyntiin edellisvuotta vähemmän. Tämä tulee oman arviomme mukaan heijastumaan ainakin kahdella tavoin markkinatilanteeseen: hyväkuntoisten ja kiinnostavien asuntojen ostoprosesseissa on enemmän kiinnostuneita ostajia kuin pitkään aikaan, mikä voi kasvukeskuksissa näkyä niiden hinnoissa. Aivan varmasti yllä kerrottu vaje pitää myös myyntiajat hyvine kohteiden osalta lyhyinä.

Lisätietoja:

Tuomo Räsänen, toimitusjohtaja, Bo Family Group Oy, 040 718 2840, etunimi@bo.fi

Kaikissa kymmenessä yli 100 000 asukkaan suomalaisessa kasvukeskuksessa kiinteistönvälitystä harjoittava Bo LKV julkaisee kolme kertaa vuodessa kattavan toimialaraportin lisäksi nopean kuukausittaisen markkinapulssin. Pikapulssi perustuu Bo LKV:n omaan dataan. Viime vuonna miltei 3 700 asuntokauppaa kasvukeskuksissa tehnyt Bo on arvionsa mukaan kaikissa kasvukeskuksissa kolmen suurimman toimijan joukossa, joten informaatio on minimissään suuntaa antava markkinatilanteesta kasvukeskuksissa.

Tutustu Bo Beat 6-7/2020 -asuntomarkkinakatsaukseen!