Etusivu / Ajankohtaista / Asuntokaupan markkinamurros käynnissä – katso Bo Beat -pikapulssi!

Asuntokaupan markkinamurros käynnissä – katso Bo Beat -pikapulssi!

Huhtikuuhun verrattuna Bo:n kesäkuun myynti oli 50 % suurempi. Kesäkuu oli myös 18 % korkeammalla kuin toukokuu ja samoin 18 % korkeammalla kuin viime vuoden kesäkuu.

Koronakriisi aiheutti pienimuotoisen tulpan asuntomarkkinaan, mikä näkyi erityisen selvästi myyntitoimeksiantojen vähenemisenä maaliskuun puolivälistä toukokuun alkupuolelle asti. Tällä hetkellä uusien toimeksiantojen viikottaiset määrät ovat selvästi edellisvuotta korkeammalla tasolla, kun keväällä myyntiin laittamatta jätetyt kohteet tulevat nyt markkinoille. Erityisesti omakotitaloja tulee myyntiin tavalla, jota ei tänä vuonna ole aiemmin nähty.

HINNAT JA MYYNTIAJAT VAKAAT

Poikkeuskevään yksi erityispiirre oli se, että asuntokaupan väliaikainen hiljentyminen huhtikuussa ei heijastunut ainakaan kasvukeskuksissa sen paremmin hintatasoon kuin myyntiaikoihin. Myyntiin tulleet asunnot kävivät kaupaksi koronaa edeltävällä hintatasolla varsin ripeästi koko kevään, ja keskeinen jarru oli siinä, että kohteita tuli myyntiin selvästi tavanomaista kevättä vähemmän.

Kesäkuu vahvistaa entisestään sen, että hinnat eivät ole kääntyneet laskuun. Kesäkuussa näyttäisi lisäksi siltä, että asuntokauppojaan lykänneillä kuluttajilla on nyt kiire päästä syksyksi uuteen kotiin ja saada asuntoasiat järjestykseen hyvissä ajoin ennen koulujen alkua. Tämä heijastuu siihen, että etenkin kaupunkikeskustoissa ollaan valmiimpia luopumaan pitkistä tarjousneuvotteluista ja joissain tapauksissa harkitsemaan täyden hinnan tarjouksia.

”Kesäkuun erittäin vilkas asuntokauppa on meille ja kuluttajille viimeinen sinetti siihen, että asuntokauppa on takaisin hyvässä vauhdissa. On erittäin iloinen uutinen, että tilanne on tasaantunut kaikissa toiminta-alueemme kasvukeskuksissa.” kommentoi Bo Family Group Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen.

ODOTETTAVISSA TAVANOMAISTA VILKKAAMPI HEINÄKUU

Uusien myyntitoimeksiantojen määrän selvä kiihtyminen ja takana oleva pienimuotoinen tulppa asuntokaupassa näyttävät suuntaa sille, että heinäkuusta 2020 tulee todennäköisesti poikkeuksellisen vilkas suhteessa tavanomaiseen heinäkuuhun.

Myötävaikuttavia tekijöitä ovat myös, että kuluttajat pysyvät tänä vuonna paljolti kotimaassa ulkomaanmatkailun sijaan sekä se, että kiinnostus vapaa-ajan asuntoihin on aiempia vuosia selvästi korkeammalla tasolla.

MARKKINAMURROS KIIHDYTTÄMÄSSÄ ASUNTOKAUPAN UUSJAKOA

”Viiden viimeisen vuoden aikana on koettu valtava muutos siinä, mitä ihmiset odottavat kiinteistönvälittäjältä, asuntonsa markkinoinnilta ja sen tuloksilta. Asuntokauppa on vaativa kaupallis–juridinen kokonaisuus kuten ennenkin, mutta kyky nähdä ja esitellä kohteen täysi potentiaali sekä taito ja uskottavuus nostaa kohteita sosiaalisessa mediassa ja puhutella kuluttajia heidän kielellään ovat asioita, joiden merkitys kuluttajien silmissä on entisestään korostunut. Osaaminen myös visuaalisella saralla on noussut asuntokaupassa menestystekijäksi ”, Tuomo Räsänen kommentoi.

Koronakevät näyttää toimineen katalyyttina markkinamuutoksen nopeutumiselle entisestään.

Viimeisen kuukauden aikana tiedotusvälineissä esiintynyt ristiriitainen uutisointi asuntokaupan tilanteesta heijastelee ilmeisimmin ainakin osittain tätä kehitystä. Bo:n voimakas markkinaosuuden kasvu keväällä 2020 on poikkeuksellinen ilmiö kiinteistönvälityksessä (ks. kuvio).

”Poikkeustilanne varmasti vahvistaa ja nopeuttaa muutosta, mutta ilmiö on pitkäaikaisempi. Bo:n vuotuinen liikevaihdon kasvu oli vuonna 2019 noin 50 % ja vuonna 2018 sitäkin suurempi. Markkinaosuuden kasvu perustuu myös yhtiön toimintamallin herättämään kiinnostukseen välitysalan sisällä – Bo LKV on onnistunut kasvattamaan kaikilla toiminta-alueillaan myös välittäjien lukumäärää vahvasti. Uskon, että me olemme pystyneet kuluttajien eduksi rakentamaan sellaisen tavan toimia ja tehdä asuntokauppaa, joka yksinkertaisesti innostaa ja inspiroi niin ostajia, myyjiä kuin alan parhaita ammattilaisiakin”, Tuomo Räsänen kertoo.

Lisätietoja: Tuomo Räsänen, puh. 040 718 2840, tuomo@bo.fi

Kaikissa kymmenessä yli 100 000 asukkaan suomalaisessa kasvukeskuksessa kiinteistönvälitystä harjoittava Bo LKV julkaisee kattavan 3 kertaa vuodessa julkaistavan toimialaraportin ohessa nopean kuukausittaisen markkinapulssin. Pikapulssi perustuu Bo LKV:n omaan dataan. Viime vuonna miltei 3700 asuntokauppaa kasvukeskuksissa tehnyt Bo on arvionsa mukaan kaikissa kasvukeskuksissa kolmen suurimman toimijan joukossa, joten informaatio on minimissään suuntaa antava markkinatilanteesta kasvukeskuksissa.