Etusivu / Ajankohtaista / Kesäennuste: lämpenevää säätä asuntomarkkinassa

Kesäennuste: lämpenevää säätä asuntomarkkinassa

Koronlasku on herättämässä suomalaiset asunnonostoaikeisiin

Aivan uunituore tutkimustieto Suomen Pankilta kertoo, että suomalaisten asunnonostoaikeet ovat nousseet poikkeuksellisen voimakkaasti kesäkuussa tavalla, jota ei ole nähty useaan vuoteen. Eilen julkistettua dataa kommentoineet ekonomistit ovat sitä mieltä, että kesäkuinen koronlasku ja vahvistuvat viestit korkojen pitemmästä suunnasta ovat selvästi vaikuttaneet kuluttajien asenteisiin. Näyttäisikin että asuntokaupan pitkään odotettu virkoaminen voi olla käsillä juuri nyt.

Asuntomarkkina hakee suuntaa ylöspäin

Asuntokaupan kuukausittaiset myyntiluvut ovat olleet jo johdonmukaisesti kasvusuuntaiset koko kevään 2024. Edellisvuoteen verrattuna huhtikuussa nähtiin ensimmäinen kuukausi, jolloin asuntokauppamäärät ylittivät edellisvuoden vastaavan kuukauden. Toukokuussa käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi kuukausitasolla, mutta jäi niukasti edellisvuoden toukokuusta.

Hieman jakaantuneessa markkinassa lukuisat asunto- ja huoneistotyypit nauttivat korkeasta kysynnästä samalla, kun esim. pienet kerrostalo-osakkeet ovat edelleen paikoin myyneet hitaammin. Tyypillisesti kysyntä on ollut erityisen vahvaa suuremmissa perheasunnoissa sekä hyväkuntoisissa omakotitaloissa ja rivitaloissa. Erityisesti Lahdessa, Tampereella ja Oulussa on tehty edellisvuotta vilkkaammin kauppaa.

Asuntojen hinnat ovat toistaiseksi edellisvuotta alemmalla tasolla, mutta on huomattava, että käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat jo 1,2 %:a korkeammalla tasolla kuin vuoden 2024 alussa, mikä kertoo meneillään olevasta hintakäänteestä.

Asuntosijoittajien kiinnostus markkinaan parantumassa

Näkemys hintakäänteestä on saanut kuluttajien ohella aikaan aktivoitumista myös sijoittajaostajissa. Erityisesti omalla rahalla ilman velkarahoitusta liikkeellä olevat ostajat ovat tarttuneet kiinni markkinan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Maakuntakeskusten yliopistokaupungeissa myös osittain velkarahoitteinen asuntosijoittaminen näyttäisi vähitellen laskevien korkojen myötä mahdollistavan jo kohtuullisen tuottotason taitavalle sijoittajaostajalle.

Sijoittajakiinnostuksen myötä parantuva pienten asuntojen kysyntä tukee tulevina kuukausina koko asuntokauppaa, koska näiden asuntojen parempi liikkuvuus auttaa purkamaan asuntokauppojen ketjuja. Suurempia asuntoja ostavien kuluttajien on helpompi tehdä omia ratkaisuitaan tilanteessa, jossa oma pienempi asunto on helpommin myytävissä.

Näkymä eteenpäin – laskevat korot tukevat asuntokaupan kiihtymistä

Euroopan Keskuspankin ensimmäinen koronlasku 6.6.2024 jäi välittömiltä vaikutuksiltaan pieneksi. Kesäkuun lopun lähestyessä korko on kuitenkin tullut selvästi alaspäin alittaen juhannuksen jälkeen jo 3,6 prosentin tason. 12 kk:n euribor ei ole ollut näin alhaalla neljään kuukauteen.

Euroalueelta on tullut kesäkuun loppupuolella samaan aikaan talouslukuja, jotka ovat lisänneet pankkien ja analyytikoiden uskoa siihen, että seuraavat koronlaskut ovat mahdollisia syyskuussa ja että korkoja laskettaisiin tänä vuonna vielä kaksi kertaa 0,25 prosenttia. Tämän käsityksen yleistyessä on todennäköistä, että markkinakoroissa nähdään lisää liikettä alaspäin, mikä on asuntomarkkinalle erittäin positiivinen asia ja omiaan vahvistamaan kuluttajien ostoaikeita.

Nyt on hyvä hetki aktivoitua asuntoasioissa

Asuntovarallisuuden kartuttamisessa olennaisinta on olla oikeaan aikaan liikkeellä. Historiallisesti laskevien korkojen ympäristössä on ollut hyvä hetki asuntokaupoille, koska laskevat korot tukevat asuntojen positiivista hintakehitystä eteenpäin.

Takavuosien huippuhintojen jälkeen nykyinen hintataso tarjoaa hyviä mahdollisuuksia ostajalle. Mahdollisesti toivottua pienemmäksi jäävä myyntihinta tulee korvatuksi myös myyjälle uuden kodin välirahassa. Tarjontaa on tällä hetkellä hyvin kaikissa asuntokategorioissa ja maltillinen markkinatilanne antaa rauhallisemmat edellytykset oman kodin löytämiseen verrattuna huippusuhdanteeseen.

Viimeiset 1,5 vuoden markkinassa suurempien asuntojen hinnat ovat markkinadatan valossa laskeneet pieniä asuntoja selvemmin. Näin ollen erityisesti pienemmästä asunnosta suurempaan siirtymässä olevilla on mahdollisuus hyödyntää kapenevaa välirahaa. ”Käsillä voi olla aivan historiallisen hyvä tilaisuus päästä kasvukeskuksissa edullisesti kiinni lisäneliöihin. Suurten asuntojen voimakkaampi hinnanlasku suhteessa pienempiin asuntoihin alleviivaa ja todentaa tämän mahdollisuuden erinomaisesti”, Bo LKV:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen toteaa.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Tuomo Räsänen Bo LKV Oy, p. 040 718 2840

Lähde: Suomen Pankki