Etusivu / Ajankohtaista / Erilainen asuntokaupan marraskuu ja joulukuun alku

Erilainen asuntokaupan marraskuu ja joulukuun alku

Marraskuussa Bo LKV:ssä kaupankäyntimäärä kasvoi noin 36 prosenttia marraskuuhun 2019 nähden, mikä on yksi vuoden voimakkaimmista kuukausikohtaisista kasvuista verrattuna edellisvuoteen. Kasvu jakautui kaikille Bo:n toimintapaikkakunnille.

”Olemme aiemmissa pulsseissa ennakoineet, että lyhyet pyhät ja ihmisten matkustamattomuus voivat tarkoittaa sitä, että vahva vire jatkuu poikkeuksellisen pitkään vuoden loppua kohden. Joulukuun ensimmäisen viikon data vahvistaa, ettei ainakaan itsenäisyyspäivän ympärillä ollut vielä mitään merkkejä asuntokaupan hiljentymisestä”, toteaa Bo Family Group Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen.

HINTOJEN NOUSU JA KYSYNTÄ KORJAAMASSA MYÖS TARJONTAONGELMAA?

Kasvukeskuksissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla on syksyllä nähty selvää pulaa laadukkaista myyntikohteista. Tästä syystä myös asuntojen hinnat ovat lähteneet nousuun.

Bo LKV:n uusien toimeksiantojen määrä viimeisen neljän viikon ajalta ennakoi, että tarjontaongelma saattaa olla ratkeamassa. Uusien toimeksiantojen viikoittainen keskiarvo on tasaisesti noussut vuoden 2019 vastaavan lukeman yläpuolelle. Kiinnostus asuntojen myyntiin on kasvamassa ja sitä kautta olemme pääsemässä terveempään markkinatilanteeseen myös tarjonnan osalta. Kasvava myynnissä olevien asuntojen määrä on myös signaali siitä, että asuntokaupalla on edellytykset jatkua vilkkaana alkuvuodesta 2021.

PANKKIEN ASUNTORAHOITUS ERITTÄIN VILKASTA

Asuntolainamarkkina käy vilkkaana myös Suomen Pankin asuntolainatilaston mukaan: uusia asuntolainoja nostettiin lokakuussa kahden miljardin euron edestä. Tämä on 5,5 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Suomen Pankin mukaan yhden kuukauden aikana on nostettu näin paljon asuntolainoja viimeksi toukokuussa 2011.

MILLAISET ASUNNOT KIINNOSTAVAT KULUTTAJAA JUURI NYT?

Eri tiedotusvälineet ovat raportoineet asuntokaupan kehityksestä vilkkaasti syksyn aikana. Helsingin Sanomat (6.12.) haastatteli johtavien asuntoportaaleiden data-analyytikkoja sekä Bo LKV:n pääkaupunkiseudulla toimivaa myyntijohtaja Virpi Romua.

Sekä tilastot että alan välitysammattilaisen johtopäätökset ovat yhteneväiset. Portaalihauissa eniten ovat suosiota kasvattaneet hakusanat parveke, autotalli ja oma tontti. Samoin asuntojen hyvää kuntoa painottavat hakukriteerit näkyvät selkeästi.

”Suurin osa asiakkaistani haluaa hyväkuntoisen asunnon, johon ei tarvitse tehdä isoja remontteja. Samoin luonnon läheisyys ja kaipuu omaan tilaan on selvästi kasvussa. Oma piha tai parveke ovat kuluttajien toiveissa tai ainakin se, että läheltä löytyy viheralueita,” Virpi Romu summaa.

Samassa artikkelissa valtakunnallisen asuntoportaalin data-analyytikko nostaa alueena esiin Kanta-Hämeen. Kiinnostus aluetta kohtaan näyttää hakujen perusteella nousseen yli kaksinkertaiseksi edelliseen vuoteen nähden.

Lisätietoja:

Tuomo Räsänen, toimitusjohtaja, Bo Family Group Oy, 040 718 2840, etunimi@bo.fi

Kaikissa kymmenessä yli 100 000 asukkaan suomalaisessa kasvukeskuksessa kiinteistönvälitystä harjoittava Bo LKV julkaisee kolme kertaa vuodessa kattavan toimialaraportin lisäksi nopean kuukausittaisen markkinapulssin. Pikapulssi perustuu Bo LKV:n omaan dataan. Viime vuonna miltei 3 700 asuntokauppaa kasvukeskuksissa tehnyt Bo on arvionsa mukaan kaikissa kasvukeskuksissa kolmen suurimman toimijan joukossa, joten informaatio on minimissään suuntaa antava markkinatilanteesta kasvukeskuksissa. www.bo.fi