Etusivu / Ajankohtaista / Alkuvuosi 2021 on ollut vilkas asuntokaupassa

Alkuvuosi 2021 on ollut vilkas asuntokaupassa

Vuoden 2020 päätyttyä, voidaan todeta että korona-pandemia on lähinnä kiihdyttänyt asuntokauppaa lukuun ottamatta epidemian ensimmäistä vaihetta huhti-toukokuussa 2020. Erityisinä ilmiöinä nousivat esille mm. loma-asuntojen vahva kysyntä, tietynasteinen ”Nurmijärvi”-ilmiö kehyskuntien vahvistuessa pääkaupunkiseudulla, kuluttajien kaipuu saada itselleen tilaa ja toiminnallisuutta muuttuviin asumistarpeisiinsa sekä merkit asuntojen hinnan noususta erityisesti pääkaupunkiseudulla. Asuntokaupan ainoana jarruna syksyn myötä näyttäytyi myyjien epäröinti, ja siitä aiheutunut ajoittainen niukkuus tarjonnassa.

Suomalainen asuntomarkkina ja asuntokauppa noudattavat yleensä kohtuullisen selkeää vuoden kiertoa ja sesonkeja. Kuluttajan kodinvaihtointoa ohjaavat talouden näkymien ohessa vahvasti valon määrä, nurmen vihertäminen ja lomien sijoittuminen. Läpeensä erikoinen poikkeusvuosi 2020 sekoitti kuitenkin miltei kaiken: kevään vilkkaimpaan sesonkiaikaan kauppa pysähtyi pandemiaan ja vastaavasti sen paremmin kesälomat kuin syystalven kaamos eivät enää hillinneet kotoilua ja kodinvaihtoa. Nyt voidaan ennustaa, että alkukevät 2021 tulee olemaan aivan poikkeuksellisen vilkas tavanomaiseen kevääseen nähden. Nousevat hinnat ja kasvava koronaoptimismi saanevat vihdoin myös myyjäpuolen aktivoitumaan.

TAUSTALLA USKOMATTOMAN VAHVA MARRAS-JOULUKUU 2020 BO:SSA

Bo LKV:ssa marras-joulukuun asuntokaupan kasvu edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan oli 43 prosenttia. Kirsikaksi kakussa muodostui joulukuu, jonka kasvu vuoden 2019 joulukuuhun oli 64 prosenttia. Kuukausi oli Bo:n vuoden 2020 toiseksi kovin myyntikuukausi. Osittain uskomattomia kasvulukuja selittää se, että tavanomaisesti joulukuu on yksi vuoden hiljaisemmista.

Koko vuonna 2020 Bo myi valtakunnallisesti yli 4 500 kohdetta kymmenessä suomalaisessa kasvukeskuksessa ja kasvatti selvästi markkinaosuuttaan. ”Bo:n ajattelu ja filosofia hyvästä asumisesta ja laadukkaasta asuntokaupasta on vedonnut vahvasti suomalaisiin kuluttajiin. Palveluitamme voi yrittää kopioida, mutta vahvaa palvelukultuuria ja ammattitaitoa ei ole helppo matkia”, Bo LKV:n toimitusjohtaja Tuomo Räsänen toteaa.

ALKUKEVÄÄSTÄ 2021 TÄYSI VAUHTI PÄÄLLÄ

”Näyttäisi siltä, että vuoden perinteisesti hiljaisin vuosineljännes tammi-maaliskuu tulee tänä vuonna olemaan vilkkaan asuntokaupan aikaa”, Räsänen kertoo.
Bo:ssa asuntokaupan vilkkautta ennakoiva uusien toimeksiantojen viikottainen määrä oli koko marras-joulukuun 2020 selvästi edellisvuotta korkeammalla luoden edellytyksiä alkuvuoden kaupankäynnille. Uskomattoman vahva kysyntä marras-joulukuussa 2020 ei todennäköisimmin myöskään taittunut lyhyisiin joulupyhiin, vaan on oletettavaa, että vuoden 2021 asuntokauppa alkaa selvästi korkeammalta tasolta kuin tavanomaisesti on totuttu.

MAALIS-KESÄKUUN KEHITYS VÄISTÄMÄTTÄ VAHVA VERRATTUNA VUOTEEN 2020

Vuoden 2020 toinen vuosineljännes tullaan muistaman pitkään. Maaliskuun puolessa välissä hiljentynyt asuntokauppa romahti huhtikuussa 2020. Bo LKV:ssä kappalemääräinen pudotus oli vajaa 20 prosenttia huhtikuussa, kun toimialalla pudotus oli jopa kaksinkertainen. Toukokuu aloitti asuntokaupan toipumisen, mutta oli yleisesti vielä vaisu. Näin ollen voidaan pitää selvänä, että asuntokaupassa tullaan näkemään vahvoja kasvulukuja vuoden toisella neljänneksellä edellisvuoden vertailulukujen ollessa poikkeuksellisen heikkoja.

ASUNTOJEN TULEVA HINTAKEHITYS KIINNOSTAVAA

Tarjonnan niukkuus ja alueelliset tekijät ovat nostaneet osassa kasvukeskuksista hintoja loppusyksystä 2020 alkaen. Kysynnän jatkuessa korkealla ei ole sanottu, että edes myyjien aktivoituminen poistaisi hintojen nousupainetta ainakaan hyväkuntoisista ja hyvällä sijainnilla varustetuista kohteista. Koroissa ei nykytiedon valossa ole näkyvissä vielä 2021 nousupainetta, ja aiempia vuosia alhaisempi uudistuotanto voi sekin näkyä markkinassa.

Niiltä osin kuin kuluttaja on asuntokaupassa usein sekä ostajana että myyjänä samanaikaisesti, ei hintojen maltillinen nousu ole ongelma. Ottaen huomioon, että lähivuosina olojen normalisoituessa voidaan myös nähdä Suomen kansantalouden rakenteellisista haasteista ja talouspolitiikan kiristämisestä aiheutuvia vastakkaisia vaikutuksia, nyt voi olla esim. myyjille erittäin suopea ympäristö saada asunnoistaan optimaalinen hinta.

Lisätietoja:
Tuomo Räsänen, toimitusjohtaja, Bo Family Group Oy, 040 718 2840, etunimi@bo.fi

Kaikissa kymmenessä yli 100 000 asukkaan suomalaisessa kasvukeskuksessa kiinteistönvälitystä harjoittava Bo LKV julkaisee kolme kertaa vuodessa kattavan toimialaraportin lisäksi nopean kuukausittaisen markkinapulssin. Pikapulssi perustuu Bo LKV:n omaan dataan. Viime vuonna yli 4500 asuntokauppaa kasvukeskuksissa tehnyt Bo on arvionsa mukaan kaikissa kasvukeskuksissa kolmen suurimman toimijan joukossa, joten informaatio on minimissään suuntaa antava markkinatilanteesta kasvukeskuksissa.