Etusivu / Blogi / DIY / DIY Kaakelipöytä ja kalusteiden laatoittaminen
Bo Living
DIY

DIY Kaakelipöytä ja kalusteiden laatoittaminen

Sisustusarkkitehtimme Jenni Leikas suunnitteli Ronald McDonald Lastentalosäätiön leikkihuoneeseen näyttävän kaakelipöydän ja -kaapin. Laatoitettu kaluste soveltuu moneen eri käyttötarkoitukseen ja on visuaalisesti kiinnostava. Kerromme, kuinka lastenhuoneen kalusteet toteutettiin, ja jaamme Pukkilan asiantuntijavinkit kalusteiden laatoittamiseen.

Kaakelipöytä ja -kaappi osana leikkihuoneen sisustusta

”Luova prosessi lähti tarpeesta yhdistää visuaalisesti puhuttelevat säilytyskalusteet osaksi sisustusta ilman, että niiden käyttötarkoitus olisi liian ilmeinen. Lopputuloksena valmistuivat sohvapöytä säilytyslaatikoilla sekä pilarimainen pelikaappi”, Bo:n sisustusarkkitehti Jenni Leikas kertoo.

kaakelikaappi-diy-laatikoilla

Suunnittelussa toiminnallisuus oli Jennille yhtä tärkeää kuin visuaalisuus. ”Halusin luoda simppelit ja pelkistetyt kalusteet, joissa huomioidaan käyttäjien mittasuhteet sekä kalusteiden toiminnallisuus ja helppokäyttöisyys. Laattojen helposti puhdistettava pinta, sekä tavanomaisesta poikkeava käyttötarkoitus kalusteiden pintamateriaalina kiehtoi. Laattojen luoma ilme noudattaa myös visuaalisesti sisustuksen päälinjaa.”

Kaakelipöytä ja -kaappi on laatoitettu klassisella neliölaatalla, joka on rauhoittava ja aikaa kestävä. Tumma saumaväri tuo ryhdikkyyttä valkoisille kalusteille. ”Halusin luoda myös kontrasteja valitsemalla kiiltävä pintaisen laatan muutoin tilassa oleville mattaisille pinnoille”, Jenni kertoo.

kaakeli-pöytä-ohjeet

MATERIAALIT: Laatta, Pukkila Pro Technic Color White, kiiltävä, sileä. Koko 97×97×6 mm. Sauma, Weber Rapid -saumalaasti, sävy 20 graphite.

Kaakelipöydän ja -kaapin toteutus

Kalusteiden toteutuksesta vastasi porvoolainen Gaston, joka on Bo:lle tuttu luottokumppani messuosastojen rakentajana. Kalusteiden valmistusprosessi aloitettiin, kun Gaston oli käynyt läpi Jennin tekemät suunnitelmat ja yksityiskohtien toteutuksesta sekä laattajaoista oli syntynyt yhteiskäsitys.

Sohvapöydän ja pelikaapin pohjamateriaalina käytettiin vanerilevyä, josta sahattiin mittojen mukaiset osat. Kalusteiden valmistusvaiheessa asennettiin myös toiminnalliset yksityiskohdat: rullat sohvapöydän laatikoiden pohjiin, sekä pumppusalpa ja saranat pelikaapin oveen. Kun rungot oli saatu valmiiksi, laatat sommiteltiin paikoilleen kalusteiden reunojen mukaisesti ja osa laatoista puolitettiin kaakelileikkurilla sopiviin mittoihin. Varsinainen laatoitustyö tehtiin sommitelman pohjalta.

DIY kaakelipöytä – asiantuntijavinkeillä onnistut

Kalusteiden laatoitusvinkit on saatu Pukkilan asiantuntija Tarja Nevalaiselta. Voit soveltaa ohjetta kaakelipöydän lisäksi myös muiden kalusteiden laatoittamiseen. 

1. Valitse mieluiten elämätön ja laattojen painon kestävä pohjamateriaali. Esimerkiksi Tulppa-levy on kevyt mutta kestävä materiaali, joka on helppo leikata ja työstää. Puukalusteita laatoittaessa on hyvä ottaa huomioon, että puu elää ajan myötä, jolloin saumat saattavat rapistua.

2. Valitse laatat aina käyttötarkoituksen mukaan. Laattojen valintaan on hyvä varata aikaa, sillä erilaisia malleja ja värejä on tarjolla runsaasti. Toimitusaikaan on myös hyvä varautua, mikäli haluamaasi tuotetta ei löydy varastosta.

3. Laske laattojen menekki laatoitettavan pinnan mukaan. Suunnittele myös saumavälit. Laatat on hyvä sommitella paikalleen ennen työn aloittamista. Näin hahmotat lopputuloksen ja näet laattojen leikkaustarpeen. Sommittelun voit tehdä suoraan kalusteen päälle tai hyödyntää esimerkiksi täysimittaista piirustusta.

4. Kun pohjatyö on tehty ja kaikki tarvikkeet ovat kasassa, voit aloittaa laatoittamisen. Pienen kalusteen laatoitustyö onnistuu esimerkiksi viikonlopun aikana. Pidä huolta, että teet laatoitustyön hyvin tuuletetussa tilassa hengityssuojainta käyttäen.

5. Levitä lastalla kaakeliliimaa laatoitettavaan pintaan. Paina laatta kalusteen pintaan ja pyyhi ylimääräinen liima heti pois. Varmista saumanarun tai kaakeliristien avulla, että laattojen väleistä tulee tasaiset.

6. Anna liiman kuivua rauhassa vähintään seuraavaan päivään. Tarkan kuivumisajan näet kaakeliliiman pakkauksesta.

7. Sekoita sangossa saumauslaastijauhe porakoneeseen kiinnitettävällä laastivispilällä pakkauksen ohjeen mukaisesti. Levitä saumalaasti tasaisesti laattojen väliin kumilastalla.

8. Anna laastin kuivahtaa pakkausohjeen mukaisesti, ja pese sitten laatoitus huolellisesti kostealla laattasienellä. Viimeistele työn jälki vielä puhdistamalla laatoitus mikrokuituliinalla pölystä, jota ilmestyy pesuveden kuivuttua. Anna saumauksen kuivua loppuun pakkausohjeen mukaisesti.

TARVIKKEET KALUSTEEN LAATOITTAMISEEN 

– Pohjamateriaali kalusteen rakentamiseen tai valmis kaluste, jonka haluat laatoittaa
– Tarvikkeet pohjamateriaalin leikkaamiseen ja kalusteen kokoamiseen.
– Hiomapaperia, mikäli kalusteen pintaa pitää karhentaa
– Laatat, sekä tarvittaessa laattaleikkuri
– Mitta
– Saumanarua tai kaakeliristejä
– Kaakeliliimaa ja liimalasta
– Saumauslaastijauhetta ja sanko
– Porakone ja laastivispilä
– Kumilasta saumauslaastin levittämiseen
– Hengityssuojain ja suojakäsinee
– Laattasieni ja kumihanskat valmiin kalusteen pesemiseen, sekä mikrokuituiliina viimeistelyyn

Uudistimme Ronald McDonald Lastentalosäätiön leikkihuoneen yhdessä designkumppanien kanssa. Hyväntekeväisyystyön tuloksena uudistuksen kokenut leikkihuone palvelee Uudessa lastensairaalassa hoitoa saavien lasten perheitä. Käy katsomassa upeat kuvat ja video tilasta, joka on nyt täynnä iloa, valoa ja energiaa. 

LUE LISÄÄ