Etusivu / Blogi / Haastattelut / Bo x Kahiwa: Maailmanmestarin vinkit parempaan kahviin
Bo Living
Haastattelut

Bo x Kahiwa: Maailmanmestarin vinkit parempaan kahviin

Asuntokauppoja juhlistetaan perinteisesti kauppakahveilla. Bo:n oma kahvi tulee Lahdesta, palkitulta Kahiwan kahvipaahtimolta. Barista Tuomas Merikanto jakaa vinkkinsä, miten jokainen voi keittää kotona parempaa kahvia.

Kahiwan intohimon on tarjota poikkeuksellisen laadukkaita kahveja, jotka on ostettu mahdollisimman suoraan viljelijöiltä tai sellaisten kumppaneiden kautta, jotka tarjoavat läpinäkyvyyden ostoprosessistaan viljelijätasolle asti. Kahvipaahtimon yhteydessä toimii myös tunnelmallinen viinikahvila. Bo:n asiakaslahjavalikoimaan on valittu Kahiwalta lempeän tummapaahtoinen, brasilialainen suodatinkahvi. Kahvin makumaailmassa on pähkinäisen karamellisia vivahteita. Tyylikkäässä pakkauksessa on Saana ja Ollin Olipa kerran -kuosista tuttu höyryävä kahvikuppi.

Kahiwan Tuomas Merikanto on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut minkään kahviin liittyvän maailmanmestaruuden. AeroPress -mestaruudessa kisataan maulla – kuka saa tehtyä reseptiä (veden lämpötilaa, veden ja kahvin suhdetta, kahvin jauhatusastetta, uuttoaikaa, jne.) hienosäätämällä samasta kahvista samalla kahvinkeittimellä tasapainoisimman ja kaikinpuolin parhaimman makuisen kahvin. AeroPress -kahvinkeittimellä tehty kahvi on luonteeltaan jotakin suodatinkahvin ja espresson väliltä.

Miten keittää hyvää kahvia kotona?

Ehdottomasti ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota (ja satsata) on itse pääraaka-aine. Huonosta kahvista ei voi saada hyvää tekemälläkään. Parhaimpia vinkkejä mitä voin antaa on, että tutustuu erikoiskahvipaahtimoihin ja heidän kahveihinsa. Muutamia hyviä suomalaisia esimerkkejä on Kahiwa Coffee Roasters, Lehmus Roastery, Makea Coffee ja Inka Paahtimo. Esimerkiksi Kahiwan kahvit ovat myös maailmalla tuttu näky ja arvostettuja alan ammattilaisten piireissä.

Alan ammattilaisena laadukkaan ja tuoreen kahvin jälkeen panostaisin seuraavaksi kahvimyllyyn, joka takaa tasalaatuisuuden. Kahvi säilyy papuna pidempään hyvänä, kuin valmiiksi jauhettuna. Mikäli juot kahvin 2-8 viikon sisällä paahtopäivästä, ei säilytyslämpötilalla ole niin paljoa merkitystä. Tärkeämpää on, että kahvi on mahdollisimman vähän kontaktissa hapen kanssa.

Miten kahvinkeitin vaikuttaa kahvin makuun?

Oli laitevalintasi mikä tahansa, jokaisella saa valmistettua huonoa kahvia siinä missä hyvääkin. Jos et ymmärrä laitettasi ja sen lainalaisuuksia, kahvi saattaa helposti uuttua väärin. Jokaiseen keittimeen löytyy niksit, miten kahvista saa parhaat puolensa ulos.

Mikä on hyvän kahvin merkitys?

Erikoiskahvialalla kahviin suhtaudutaan kuin hyvään viiniin. Sitä ei juoda sen kofeiinin takia siinä missä hyvää viiniäkään ei juoda sen alkoholin takia. Kahvissa on tutkitusti enemmän makuun vaikuttavia komponentteja kuin viinissä – ja lähtökohtaisesti nämä kaikki osat ovat enemmän läsnä vaaleissa paahdoissa. Vaikkakin paras kahvi on tietenkin se, joka maistuu sinusta hyvältä, kannattaa samalla pitää mieli avoimena ja kokeilla uteliaasti uusia kahveja aina kun mahdollista. Kahvien maailma on todella iso ja moniuloitteinen, eikä sen tarvitse rajoittua vain ruokakaupan tarjontaan. Kun syventyy kahvin maailmaan, alkaa ymmärtämään kuinka paljon käsityötä kahvi totuudessa käy läpi ja oppii arvostamaan kahvia raaka-aineena paljon enemmän.

Panostamme Bo:n asiakaslahjoissa kotimaisiin yrityksiin ja mahdollisuuksien mukaan kotimaiseen tuotantoon. Tuotteiden valinnoissa on kiinnitetty huomiota laatuun, vastuulliseen tuotantoon ja materiaaleihin. Mukana on uniikkia ja kotimaista suunnittelua sekä käsityötä.

Teksti: Saila Kurki & Tuomas Merikanto
Kuvausjärjestelyt: Susanna Kivioja
Kuvat: Aku Mattila