Etusivu / Blogi / Haastattelut / Nata Salmelan 70-luvun unelmakoti
Bo Living
Haastattelut

Nata Salmelan 70-luvun unelmakoti

Yrittäjänä ja suosittuna vaikuttajana tunnetun Nata Salmelan piti löytää sijoitusyksiö, mutta päätyikin ostamaan ja remontoimaan perheelleen unelmien paritalon. Rohkeat ratkaisut ja räväkät värit tukevat omistajan persoonallista tyyliä. Lopusta löydät myös Natan vinkit vanhan talon onnistuneeseen remonttiin!

Edellisestä asuntoremontista oli kulunut kaksi vuotta, kun Nata Salmelan vasarakättä alkoi kihelmöidä. Hän etsi pitkää remonttikuntoisia sijoitusyksiöitä, mutta suuren kysynnän vuoksi sopivaa ei löytynyt. Niinpä Nata päätyi selailemaan taloja merellisestä Itä-Helsingistä.

Nata Salmela remontoi 70-luvun paritalosta perheelleen unelmakodin.

”Löysin sattumalta hyvin perinteisen, 70-luvun remppakuntoisen talon myynti-ilmoituksen, jonka lähetin puoliksi vitsillä miehelleni katsottavaksi”, Nata muistelee. ”Talo myytiin kuitenkin nenäni edestä ja pian huomasin, kuinka paljon se minua harmitti. Pienen pettymyksen myötä havahduin, että ehkä siinä oli sitä jotain, mitä olin tiedostamattani kaivannut.”

Nata päätti seurata tunnettaan ja alkoi aktiivisesti etsiä remontoitavia 60- ja 70-luvun taloja samalta alueelta. Sitten myyntiin tulikin sopiva kohde ja Nata sopi itselleen näytön Bo LKV Ullanlinnan kiinteistönvälittäjä Virpi Romun kanssa.

Mahdollisuuksien koti

Hyvin hoidettu piha sekä talon tarjoamat muutosmahdollisuudet tekivät vaikutuksen Nataan. ”Entinen omistaja asui täällä 20 vuotta. Hän harrasti intohimoisesti puutarhanhoitoa, mikä näkyy pihan kunnossa ja kasvillisuudessa. Täällä on hyötykasveja sekä isoja syreenipensaita ja alppiruusuja”, Nata fiilistelee. ”Lisäksi talossa on runsaasti työskentelytilaa. Olen tehnyt töitä kotoa käsin viimeiset 10 vuotta, ja uudessa avokeittiössä voin esimerkiksi kuvata ruokavideoita sekä järjestää tilaisuuksia.”

Nata Salmela tekee remontissa lähes kaiken itse yhdessä isänsä kanssa.

Vanhan talo oli sekä taloudellisesti että vastuullisesti hyvä valinta. ”70-luvun remppatalojen neliöhinnat ovat muita edullisempia, ja remontoimalla saan juuri itseni näköisen kodin. Esimerkiksi uudiskohdetta ei olisi järkeä remontoida pelkästään visuaalisista syistä. Ikänsä puolesta 70-luvun kohteet myös ovat siinä vaiheessa, että niitä pitääkin kunnostaa”, Nata valottaa.

Kiinteistönvälittäjän apu oli ostopäätöstä tehdessä merkittävä: ”Virpi oli todella suureksi avuksi talon ostamiseen liittyvissä asioissa sekä kuntotarkastajan löytämisessä, sillä itselläni ei niistä ollut aiempaa kokemusta. Sain tutustua asuntoon rauhassa, ja kysymyksiini vastattiin rehellisesti ja avoimesti”, Nata kehuu.

Natan ja isän yhteistä aikaa

Natan aiempien asuntojen remontit ovat olleet käytännössä pintaremontteja. Hankitun paritalon remontissa puolestaan asumismukavuutta päivitettiin isosti. ”Esimerkiksi uima-altaan säilyttäminen tuntui itsestä hölmöltä, kun lähellä on monipuolinen Itäkeskuksen uimahalli”, Nata kertoo. Uima-allas katettiin, jotta jokaiselle perheenjäsenelle saatiin oma huone.

Remontin ja sisustuksen suunnittelusta Nata haluaa ehdottomasti vastata itse. ”Suunnittelu pinnoista kalusteisiin on koko urakan hauskin osuus. Minulla on aina todella selkeä visio siitä, miltä lopputulos tulee näyttämään. Se tekee suunnittelusta helppoa”, hän kertoo.

Remonteissa Nata Salmela nauttii eniten kokonaisuuksien suunnittelusta.

Natalle ja hänen isälleen remontointi tapa viettää yhteistä aikaa. ”Teemme faijan kanssa lähes kaiken itse. Olemme käyneet jokaiseen talon pintaan käsiksi”, Nata kertoo. Ulkopuolisia toimijoita on ollut vain muutama: asbestinpurkufirma, sähkö- ja putkiasentajat sekä rakennusvalvoja. Natan isä on rakennusalan ammattilainen ja hallitsee 40 vuoden kokemuksella rakennustöitä käytännössä kaiken tarvittavan.

Isällä on ollut osansa myös Natan remppainnostuksessa. ”Ollessani lukioikäinen faija lupasi, että jos minä ja siskoni saamme säästettyä käsirahan omaan asuntoon, hän auttaa meitä remontoinnissa. Tartuin lupaukseen heti tilaisuuden tullen, ja nyt meillä onkin jo viides yhteinen remppakohde menossa. Projektien koko on joka kerta vain kasvanut”, hän nauraa.

Tilaa väreille ja design-tuoleille

Nataa viehättävät 70-luvun arkkitehtuuri ja visuaalisuus. Isoissa ikkunoissa ja avoimissa tiloissa on samaa fiilistä, kuin hänen aiemmassa loft-asunnossaan.”70-luku sopii myös värikkääseen makuuni. Tykkään ratkaisuista, jotka perinteisestä suomalaisesta näkökulmasta ovat rohkeita”, Nata kertoo.

Näyttävyyttä sisustukseen tuovat muun muassa tamminen mittatilauskeittiön, jonka tekee puuseppä Juhan Mikonen. Keittiöön tulee kirkkaan oranssi taso ja välitila sekä oranssit etupaneelit. Kylpyhuoneessa puolestaan toteutuvat kolme Natan isoa unelmaa: luumun värinen kylpyamme, kaksi kattosuihkua sekä terrazzo-laattaseinä.

Kylpyhuoneeseen tulee Natan haaveilema terrazzo-laattaseinä.

Ruokailutilaan on tulossa yli kolme metrinen Hakolan valmistama pöytä, jonka ympärille sopii lukuisia eri malleja sisältävä Natan design-tuolikokoelma. ”Tuolit ovat keräilyharrastukseni, vihdoinkin kotonani on tilaa niille kaikille. Tähän taloon hankin Le Corbusierin divaanin, josta olen haaveillut pitkään.”, hän iloitsee.

Pääsääntöisesti Nata hankkii kalusteensa käytettynä, mutta osa tulee ostettua myös uutena, sillä neliöitä on lähes 70 enemmän edelliseen verrattuna. Esimerkiksi aiemmin lapset ovat nukkuneet vanhempiensa kanssa, joten uudet lastenhuoneet täytyy kalustaa alusta asti.

”Remontin ohella minulla on ollut hyvin aikaa etsiä haluamiani kalusteita. Innoluxilta olen ostanut jo monta valaisinta tänne, ja ostan varmasti vielä monta lisää. Jo aikaisemmin hankitut Lundian kalusteet ovat kestäneet niin hyvin, ettei uusia ole tarvinnut tilata”, Nata kertoo.

Taloasumisen riemut

Remontti on edennyt suunnitelmien mukaan. ”Yllätyksiä ei oikeastaan ole tullut, paitsi vesikattoremontin aikaistuminen. Alun perin suunnitelmana oli lykätä sitä, mutta päätimme lopulta tehdä senkin valmiiksi muun remontin yhteydessä”, Nata kertoo.

Positiivinen yllätys oli puolestaan asbestipurkutyön sujuvuus. ”Asbestipurusta kuulee kauhutarinoita, mutta meillä koko urakka vei neljä työpäivää. Urakoitsijamme teki todella hyvää työtä eikä hintakaan ei ollut niin korkea, kuin kuvittelin”, hän kehuu. 

Remontin valmistumisen ja muuton on tarkoitus tapahtua huhtikuussa. ”Olen budjetoinut omasta kalenteristani aikaa remontille huhtikuun loppuun saakka, sen jälkeen palaan töihin”, Nata kertoo. Talo kuvataan tuolloin myös sisustuslehteen, mikä on hyvä deadline remontille. Samaa taktiikkaa Nata käytti myös loft-asuntonsa kanssa.

Nata neuvoo varaamaan vanhan talon remonttiin tarpeeksi aikaa ja budjettia.

Pihan ja uuden terassin laitto jää myöhemmäksi. ”Terassikalusteita olen jo ehtinyt selailemaan Finnish Design Shopin verkkokaupassa, vaikka projektia ei olekaan aloitettu. Sitä ennen voin kuitenkin jo avata grillikauden, sillä oman pihan ansiosta minulla on nimittäin vihdoin mahdollisuus hiiligrillaamiseen! Olen panostanut siihen kunnolla – minulla on kokonaan oma jääkaappikingrillauskamoja varten”, Nata riemuitsee.

Talven aikana yksi taloasumisen klisee on jo tullut Natalle varsin tutuksi. ”Lunta satoi talvella niin paljon, että välillä sai käydä joka toinen päivä tekemässä lumityöt. Olen elänyt koko elämäni kerrostalossa, joten tässä on vielä opeteltavaa”, hän nauraa.

Natan oma luottovälittäjä

Nata on myynyt kaksi asuntoa ja ostanut nykyisen talonsa Bo LKV:n välittäjien avulla. Hän on ollut todella tyytyväinen saamaansa palveluun. ”Haluan, että kovalla vaivalla remontoimani asunnot näyttävät arvoisiltaan myyntikuvissa ja löytävät ostajat, jotka ymmärtävät suunnittelujeni tuloksen. Koen, että Bo edustaa kanssani näitä samoja arvoja.”

Natan asuntojen myynnistä on vastannut Ullanlinnan toimiston kiinteistönvälittäjä Mika Suonsilta. ”Mika on ollut molemmilla kerroilla korvaamaton apu. On mahtavaa, että minulla asuntokuvioni tunteva luottovälittäjä, jonka kanssa kemiat kohtaavat”, Nata kiittelee.

Natan 5 vinkkiä vanhan talon remontointiin

  • Sitoudu projektiin. Tiedosta, että remontointi tulee viemään leijonanosan ajastasi.
  • Varaa tarpeeksi remonttibudjettia. Laske budjetti yläkanttiin yllätysten varalta.
  • Ole joustava. Varsinkin vanhojen talojen remontointi on ikuista kompromissien tekemistä.
  • Huomioi toimitusajat ja tilaa tarvittavat asiat hyvissä ajoin etukäteen.
  • Mieti, mihin ehdottomasti haluat kodissasi panostaa, ja missä voisit puolestasi pihistää.

Oletko myymässä asuntoasi? Intohimoisesti työhönsä suhtautuvat välittäjämme hoitavat asuntosi myyntityön ammattitaidolla aina arviokäynnistä asuntokauppoihin asti. Ota yhteyttä, niin toteutetaan yhdessä assumisen unelmasi.

Teksti: Virve Honkala 
Kuvat: Juuso Soininen