Etusivu / Blogi / Kodit / Meidän kodit: Ruukkuhullun lintukoto
Bo Living
Kodit

Meidän kodit: Ruukkuhullun lintukoto

Katja Enarvin moderni talo huokuu lämpöä ja rentoa tunnelmaa. Keramiikkaan hurahtaneen Katjan käsien tuotoksia näkyy joka puolella kotia. Luonnonmateriaalit, kuten savi, puu ja pellava ovat käsityöharrastajan mieleen.

Bo LKV:n art directorin Katja Enarvin valoisaa ja loftimaista kotia ympäröi luonnon vehreys. Kaksi vuosikymmentä sitten rakennetulla kodilla on aivan erityinen paikka asukkaansa sydämessä.

Arkkitehdin suunnittelema moderni puutalo kätkee harmaan ulkokuoreensa tunnelmallisen taitelijakodin. Läntisen Espoon lintukoto, joka vielä viime vuosituhannen puolella oli melkein kokonaan peltoa, vei Katja Enarvin sydämen.

”Muutimme tänne vuonna 1995, sillä minulla oli hinku saada oma talo”, Katja muistelee. Tuolloin hulppealla puutarhatontilla seisoi ajan haurastuttama mummonmökki. ”Asuimme seitsemän vuotta hyvinkin askeettisesti. Mökissä ei esimerkiksi ollut alkuun juoksevaa vettä, ja rakennus käytännössä hajosi vuosien aikana käsiin.”

Bo Living 2/22 art director Katja Enarvi

Taitavaa tilanjakoa ja kiinteitä kalusteita

Tarve uudelle talolle tuli lasten syntymän myötä ja rakentaminen aloitettiin vuonna 2002. Muuttovalmiiksi talo saatiin vuoden sisällä, mutta pieniä viimeistelyjä on tehty viime vuosille asti. ”Minulla on kuvia lapsistani muuttamassa lelujaan. Onneksi matka ei ollut pienille pitkä”, Katja hymyilee.

Avarassa, yksikerroksisessa kodissa joka neliö on käytetty taidokkaasti. Tilaa on jaettu hyödyntämällä monitasoisuutta ja kiinteitä kalusteita. Isot ikkunat mahdollistavat luonnon liikkeiden tarkkailun. ”Täällä liikkuu paljon villieläimiä. Aamuisin heräilen samaan aikaan pihalla lepäävien peurojen kanssa”, Katja kertoo.

Bo Living 2/22 art director Katja Enarvi
Bo Living 2/22 art director Katja Enarvi

Sisustuksen monet kerrokset

Kodin tärkein paikka Katjalle on keittiö, jossa hän saa nauttia auringosta aamusta iltaan. ”Halusin keittiöön mahdollisimman paljon valoa ja korkeutta. Ruokapöydän päällä tilaa on lähes neljä metriä”, hän kuvailee.

Rakennusvaiheessa panostettiin erityisesti kodin kiinteisiin ratkaisuihin. Monet huonekalut ovat perittyjä, teetettyjä tai kierrätettynä ostettuja. Sisustusta täydentävät itse tehdyt ruukut, vadit ja taulut. Esineiden kerroksellisuus, merkityksellisyys ja kestävyys on Katjalle tärkeää.

Bo Living 2/22 art director Katja Enarvi

Inspiraatio lapsuudenkodista

Erikoisempia colour blocking -yksityiskohtia ovat kodin värikkäät väliovet. ”Lapsuudenkotini oli arkkitehti Juhani Pallasmaan suunnittelema moderni värilaatikko, jonka suunnittelijavanhempani rakennuttivat 1970-luvulla. Olen miettinyt, että sieltäkö ajatus tämän talon oviin tuli”, Katja pohtii.

Avara talo ja vehreä ympäristö inspiroivat Katjaa. ”Aiemmin luovuuteni ja energiani suuntautui puutarhanhoitoon. Nyt intohimojani ovat keramiikka ja maalaaminen. Kodista on tullut minulle kuin oma ateljee”, hän hymyilee.

Bo Living 2/22 art director Katja Enarvi

Oivaltavaa designia ja rauhan tunnetta

Katjan mielestä asumisessa tulee olla jotain, johon ihastua. Eikä se tarkoita tiettyä osoitetta, rakennusvuotta, luksusta tai hintalappuakaan. ”Se on älykästä, oivaltavaa designia ja myös rauhan tunnetta. En usko päätyväni koskaan mihinkään ihan tavanomaiseen kämppään”, hän täsmentää.

Ajatus muutosta on käynyt Katjan mielessä aika ajoin, sillä lasten muutettua pois talon työmäärä ja neliöt tuntuvat ajoittain liialta. ”Kaikki aikuiselämäni isot käännekohdat ammattiin valmistumisesta lasten itsenäistymiseen ovat sidoksissa tähän paikkaan ja taloon. Tulee olemaan aika kova juttu lähteä”, Katja toteaa herkistyen.

Bo:n tekevät ihmiset. Tiimimme koostuu yli 240 ammattilaisesta, jotka yhdessä luovat päivittäin suomalaisen kiinteistönvälityksen menestystarinaa. Tarjoamme laadukasta ja henkilökohtaista palvelua, joka johtaa hyviin kokemuksiin ja erinomaisiin kauppoihin.

Teksti: Virve Honkala
Stailaus: Peeta Peltola
Kuvat: Juuso Soininen