Etusivu / Blogi / Pinnalla / Bo loves: kaupunkikierros Töölössä
Bo Living
Pinnalla

Bo loves: kaupunkikierros Töölössä

Töölö on yksi Helsingin ikonisimpia asuinalueita, jonka kaduilla, paikoilla ja rakennuksilla on monta tarinaa kerrottavanaan. Lähde kanssamme kaupunkikierrokselle ja tutustu tähän tunnelmalliseen kaupunginosaan!

Historiallinen kaupunginosa

Alunperin Töölö kaavoitettiin pääasiassa asuinalueeksi, ja punatiiliset asuinkorttelit olivat 1900-luvun alussa ennätyksellisen suuri rakennushanke. Suurin osa Etu-Töölön, eli silloisen Arkadian punatiilisistä asuinrakennuksista rakennettiin 1920-luvulla vastaamaan kasvavan kaupungin tarpeita. Nämä rakennukset ovat monelle sitä aidointa Töölöä, ja kaunista punatiilirakentamista on kortteleittain Mechelininkadulta Temppeliaukion kirkolle.

Töölön vapaasti eri suuntiin kulkevien katujen ja kujien varrella voi aistia, miten kaupunki on muuttunut vuosikymmenten aikana. Kaupungin asemakaava poikkeaakin paljon muusta ympäröivästä kaupungista, ja tämä johtuu etenkin alueen kallioisuudesta, mutta myös siitä, että kaupunginosan asemakaavaa suunnitellut Lars Sonck ihaili keskiajan kaupunkien kaavoitusta. Sonckin kaavoituksesta hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Apollonkadun ja Vänrikki Stoolin kadun kulmaa ja sen lähialuetta, jossa katukuvaa hallitsee A.V. Willbergin suunnittelema Kristuskyrkan. Uusgotiikkaa edustava kirkko on sekin kaupunkimaisemaan sopivalla tavalla rakennettu punatiilestä.

Töölön rakennuskanta on monipuolinen läpileikkaus 1900-luvun alkupuolen Helsingin rakennusten tyylisuunnista. Yksi Töölön tunnetuimpia rakennuksia on Mannerheimintien varrella kohoava jugend-tyylin keulakuva Kansallismuseo. Rakennus on antanut nimen siitä länteen suuntaavalle Museokadulle, jonka varrella on paljon mainioita uusrenesanssin, uusklassismin ja jugendin taidonnäytteitä. Öisin hyvin valaistulla kadulla rakennukset hohtavat kuin satujen linnat. Monella tapaa Etu-Töölöä halkovaa katua kävellessä tuntuu siltä kuin astuisi menneisyyteen. Jokaiseen rakennukseen liittyy historiaa ja merkkihenkilöitä, ja Museokadulla ovat muistolaattojen mukaan asuneet mm. kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen ja runoilija Aaro Hellaakoski.


kuva: Ravintola Kuukuu

Töölöläistä korttelielämää

Museokadulla sijaitsee monta töölöläisten suosimaa kahvilaa, ravintolaa ja kivijalkaliikettä. Monet liikkeet ovat tulleet ja menneet, mutta jotkin ovat pysyneet ennallaan vuosikymmeniä. Yksi näistä on Elintarvikeliike Heinonen, joka loistaa kuin räikeä väripilkku hillityssä katukuvassa. Tarina kertoo, että sateenkaaren väreissä loistava pieni puoti on pysynyt 1970-luvulta asti lähes muuttumattomana. Pieni ruokakauppa toimii kuin aikakone ja vie mukanaan aikaan, jolloin kaiken tarvittavan saattoi ostaa omasta korttelikaupasta. Ja kyllähän Heinoselta nykyäänkin saa vaikka mitä: kaupassa on tarjolla peruselintarvikkeiden lisäksi kaikkea kotitaloustarvikkeista makeisiin ja tuoreisiin hedelmiin ja marjoihin.

Samalla kadulla sijaitsee myös toinen töölöläinen ikoni. Ravintola Kuukuu on palvellut vuodesta 1990 sijainnissaan Museokadun ja Minervankadun kulmassa rakastettuna kortteliravintolana. Ruokalistan ehdottomia tärppejä ovat Kuukuun kuuluisat lihapullat sekä katkarapuskagen, jonka kruunaa lasillinen kuplivaa cremantia. Ravintola on tunnettu tinkimättömästä viinilistastaan, ja kesäisin sen edustalle avataan viihtyisä terassi, jolla voi nauttia kaikista Kuukuun antimista sekä aidosta töölöläisestä kaupunkilaisselämästä.

Lähellä merta ja luontoa

Lännessä Töölöä syleilee meri, ja kaupunginosa ja sen lähiympäristö tarjoavatkin monipuolisesti mahdollisuuksia vapaa-aikaan ja ulkoiluun. Hietaniemenranta on Helsingin suosituimpia uimarantoja, joka vetää kesäisin puoleensa kävijöitä kauempaakin. Rannalta voi suunnata virkistävälle kävelylle pohjoiseen Merikannontietä pitkin ja nauttia samalla merellisen Helsingin maisemista. Lähistöllä sijaitsee yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä: Sibeliuksen puisto ja sen maamerkki Sibelius-monumentti. Rantapolulla tehdyn kävely- tai juoksulenkin jälkeen voi lepuuttaa itseään Café Regatan kotoisalla terassilla ja nauttia kuuman kupin äärellä leivonnaisia tai nuotiolla käristettyä makkaraa.

Rakkautemme suomalaisiin koteihin sai jälleen yhden uuden luvun, kun pääsimme 2021 alkaen toteuttamaan asiakkaidemme asumisen unelmia myös uudella toimistollamme Töölössä.

Tutustu Töölön tiimiin