Etusivu / Blogi / Remontointi / Puutalon remontoiminen ammattilaisen vinkein
Bo Living
Remontointi

Puutalon remontoiminen ammattilaisen vinkein

Vanhat puutalot ihastuttavat monien vuosikymmentenkin jälkeen. Nämä historian havinaa huokuvat kodit hurmaavat tunnelmillaan, arkkitehtuurisilla ratkaisuillaan sekä rouheilla yksityiskohdillaan. Lue sisustusalan ammattilaisen näkemys siitä, miten  remontoimalla ja sisustamalla luodaan unelmien puutalokoti.

Vanhat puutalot ihastuttavat monien vuosikymmentenkin jälkeen. Nämä historian havinaa huokuvat kodit hurmaavat tunnelmillaan, arkkitehtuurisilla ratkaisuillaan sekä rouheilla yksityiskohdillaan. Nyt pääsemme esittelemään yhden Turun upeimmista puutalokodeista. Tämä koti on meille erityinen, sillä sen on remontoinut kodikseen Bo LKV:n ihka ensimmäinen stailaaja Jutta Tanninen yhdessä miehensä Janin kanssa. Jutan lyömätön ammattitaito, periksiantamattomuus ja mieletön tyylitaju olivat ne avaimet, jolla luotiin ensiluokkaisen tyylikäs, harkittu, sekä puutalon tyyliä ja ikää kunnioittava kokonaisuus. Jokainen sisustuksen yksityiskohta ja kodin nurkka on viimeiseen asti suunniteltu.

Oletko itse haaveillut omasta puutalokodista sekä sen remontoimisesta? Lue alta Jutan ammattitaitoinen näkemys siitä, miten  remontoimalla ja sisustamalla luodaan unelmien puutalokoti.

puutalo-turku-remontoiminenpuutalo-turku-remontoiminen-kakluuni

Miten päädyitte ostamaan juuri tämän kodin?

Olimme myyneet vanhan kodimme ja etsimme uutta remonttikohdetta. Ihastuimme aivan ensimmäiseksi tämän kodin sijaintiin. Vaikka pinnat olivat todella huonossa kunnossa, vanhat kakluunit, olohuoneen katto ja makuuhuoneen kolmion mallinen ikkuna saivat meidät näkemään kodin potentiaalin. Neliöt ja eritoten kuutiot viehättivät, sillä aiemmin olimme asuneet melko pienissä asunnoissa.

Olette asuneet erilaisissa asuinmuodoissa, esimerkiksi loft-asunnossa. Miten puutalossa asuminen eroaa muista?

Olemme tosiaan asuneet kerrostaloissa ja pienessä loft-kodissa. Kaikkein dramaattisin muutos aiempaan oli konkreettinen tilan määrä, jota meillä ei aiemmin ollut. Aiemmat kodit olivat olleet yksiöitä ja kaksiota. Suuri muutos oli tietysti myös se, että tämä koti oli kolmessa kerroksessa. Se auttoi jaottelemaan kodin toimintoja mukavasti. Keittiön, olohuoneen ja ruokahuoneen ollessa keskimmäisessä kerroksessa ei vieraiden tullessa haitannut, vaikka yläkerrassa olisikin pieni torpedo käynyt. Puutaloissa on myös oma tunnelmansa, jota ei kerrostaloasuntoon saisi yrittämälläkään.

puutalo-turku-remontoiminen-jutta-tanninenpuutalo-turku-remontoiminen-bolkvpuutalo-turku-remontoiminen-bolkv

Entä eroaako puutaloonne luoma sisustus edellisistä kodeista? Mistä keräsit inspiraation juuri tähän kotiin?

Sisustus eroaa paljonkin vanhoista kodeistani. Aiempi loft-kotimme myytiin irtaimistoineen, joten tähän kotiin hankimme melkein kaiken aivan nollasta. Koska remontti ylitti budjetin reippaasti, sisustukseen jäi aika niukasti rahaa. Haalin aarteita kirpputoreilta, Torista ja alennusmyynneistä. Näitä sitten yhdisteltiin olemassa oleviin kalusteisiin ja mummulta perintönä saatuihin aarteisiin. Sisustuksen voi toteuttaa myös edullisesti ilman, että koti näyttää halpahallilta.

Pidän siitä, että sisustuksessa on kerroksia eikä kaikkea tarvitse hankkia todellakaan kerralla. Koti syntyy mielestäni pikkuhiljaa ja välitellen. Yksi parhaista asioista mielestäni oli se, että olohuoneessa ei ollut televisiota! Vieraiden kyläillessä tuli keskityttyä ihmisiin eikä muuhun ympärillä tapahtuvaan.

puutalo-turku-remontoiminen-bolkvpuutalo-turku-remontoiminen-bolkv-ullakko

Mikä oli tärkein asia, jonka halusitte ehdottomasti toteuttaa remonttinne aikana?

Remonttisuunnitelmamme lähtivät hanskasta aika nopeasti huomattuamme, että asunto oli aika paljon huonommassa kunnossa kuin olimme ajatelleet. Alun perin kuvittelimme tekevämme keittiö- ja kylpyhuoneremontin sekä pientä pintaremonttia siellä täällä. Halusimme palauttaa vanhaan puutaloon sen arvoisen tunnelman modernilla twistillä. Lautalattiat ja korkeat jalkalistat oli yksi suunnittelun lähtökohdista. Vanha lautalattia tosin oli paikoin pelastamattomassa kunnossa, joten päädyimme uusimaan koko lattian, joka oli loppupeleissä parempi ratkaisu. Nyt saimme kaikki huoneet samaan tasoon ilman kynnyksiä.

puutalo-turku-remontoiminen-portaatpuutalo-turku-remontoiminen-sauna

Mitkä olivat suurimmat haasteet ja suurimmat onnistumiset?

Suurin haaste oli saada rahat riittämään ja suurin onnistuminen oli varmaan koko lopputulos itsessään. Kaikki sopi kivasti yhteen. Hyvä idea oli myös siirtää wc-tila pois portaikosta ja rakentaa portaikot uudelleen. Pidän edelleen todella paljon rimoitetusta portaikosta ja ikään kuin leijuvista askelmista, sillä seinän puolella porrasaskelmat menevät seinän sisään. Sauna on minulle myös usein yksi haasteellisimmista tiloista suunnitella, sillä ne näyttävät pitkälti aina samalta. Pidän kovasti leijuvista ja minimalistisista lauteista, joita harvemmin näkee.

Onko jotain, mitä tekisit toisin?

Pohtisin budjetointia vähän paremmin. Meille kahdelle tässä asunnossa on myös vähän liikaa tilaa, siksi harkitsisin tarkemmin, että mitä tiloja tarvitaan ja mistä ollaan valmiita luopumaan. Tämä oli myös yksi syy, miksi päädyimme myymään tämän kodin. Seuraavaksi muutammekin pienempään asuntoon, jossa on juuri ne tilat, mitä tarvitsemme ja mitkä ovat päivittäin käytössä.

puutalo-turku-remontoiminen-portsa

Mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä seikkaa, jotka tulee huomioida ja muistaa remontoidessa tai puutaloa ostaessa?

MATERIAALIT |  Minusta pahin virhe mitä puutalossa voi tehdä, on pilata se laminaatin kaltaisilla materiaaleilla. Materiaalit kannattaa valita huolella talon henkeen sopiviksi. Museota ei tarvitse tehdä, mutta olisi hyvä pitää mielessä, miltä talo on näyttänyt esimerkiksi sata vuotta sitten ja että sopisiko esimerkiksi laminaatti sinne (vastaus: ei sopisi.) Moderni twisti on aina tervetullut, mutta sekin pitää tehdä harkiten. Puutalo elää ja hengittää, eli jos etsii jotain uutta ja kiiltävää niin puutalo ei taida olla silloin oikea ratkaisu.

LÄMMITYSKULUT | Puutaloissa kannattaa varautua myös koviin sähkölaskuihin etenkin talvisin. Se helposti unohtuu, kun laskee kuukausittaisia kuluja. Siksi onkin hyvä, jos asunnossa on toimiva kakluuni. Se luo tunnelmaa ja sen avulla voi säästää ison siivun sähkölaskusta.

REMONTTIBUDJETTI | Puutalon remontoinnissa pohjatyöt kannattaa tehdä huolella ja varata budjettiin tilaa yllätyksille. Mikäli yllätyksiä ei tule, niin rahat voi käyttää viimeistelyyn ja vaikkapa laadukkaampiin pintamateriaaleihin, jolloin asunnolle saadaan arvokas tunnelma. Mieti, mihin haluat panostaa ja mistä olet valmis tinkimään.

Upea tyylitaju, taito ja kädenjälki tuottivat ennätysmäisen tuloksen: pariskunnan upeasta kodista tehtiin täysihintainen tarjous vain muutama tunti myynti-ilmoituksen julkaisemisen jälkeen.

Tutustu myynnissä oleviin asuntoihin