Etusivu / Blogi / Reseptit / Galette des Rois – kuninkaiden piirakka
Bo Living
Reseptit

Galette des Rois – kuninkaiden piirakka

Ranskalaiseen perinteeseen kuuluu itämaisten tietäjien mukaan nimetty piirakka. Herkullisen leivonnaisen erikoisuus liittyy sen sisään piilotetusta yllätyksestä, jonka jokainen pöytäseurueen jäsen toivoo saavansa.

Galette des Rois – kuninkaiden piirakka

Piirakan sisään leivotaan kaikkien tavoittelema pieni esine – la fève, joka on tähän tarkoitukseen valmistettu pieni figuuri. Tarjoilussa jokaiselle leikataan valmis piirakkasiivu, mutta jätetään yksi ylimääräinen pala yllätysvieraalle.

Loppiaisen aikaan ranskalaiset kokoontuvat ystävien kanssa yhteen nauttimaan mantelitäytteistä Galette des Rois -piirakkaa, jota on valmistettu 1300-luvulta asti. Tähän perinteiseen ranskalaiseen piirakkaan liittyy kiehtova seremonia, joka tarjoaa iloa ja jännitystä koko pöytäseurueelle.

Piirakkapalojen sattumanvaraisen jakamisen varmistamiseksi on luotu erilaisia tapoja. Esimerkiksi seurueen nuorin lapsi menee pöydän alle ja nimeää piilostaan aina seuraavan piirakanpalan saajan. Kun onnekkain löytää palastaan la fève – esineen, hänet kruunataan päivän kuninkaaksi tai kuningattareksi. 

Galette des Rois -piirakkaresepti on poimittu Katrianna Raunion uutuuskirjasta Tein tämän sinulle – Rakkaudella tehdyt joululahjat ja -koristeet. Inspiroiva kirja kokoaa helppoja ohjeita itse tehtyihin joululahjoihin ja -koristeisiin sekä herkullisia reseptejä ruokiin ja leivontaan.

Galette des Rois – kuninkaiden piirakka ja pieni esine – la fève

Galette des Rois kuninkaiden piirakka

Voitaikina:
400 g voita
10 dl vehnäjauhoja
0,5 dl vettä

Nypi pehmeä voi ja jauhot ja lisää sitten vesi. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen levätä jääkaapissa noin puolisen tuntia kannellisessa astiassa.

Täyte:
2 isoa kananmunaa
2 ½ dl tomusokeria
2 ½ dl jauhettua mantelia
50 g voita
2 rkl rommia tai 2 tl vaniljasokeria

Pehmennä voi. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa kulhossa keltuaisten joukkoon tomusokeri, lisää sitten mantelijauho, pehmeä voi ja rommi (tai vaniljasokeri). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele valkuaisvaahto täytteeseen.

Kauli voitaikina ohueksi (2-3 mm) levyksi jauhotetulla pöydällä ja leikkaa levystä kaksi ympyrää, joista toinen on vähän toista isompi (pienemmän halkaisija noin 20 cm). Laita pienempi taikinaympyrä leivinpaperille pellille tai piirakkavuokaan, painele taikinalevyyn haarukalla reikiä ja levitä päälle täyte (jätä reunoihin noin 2 cm:n kaistale ilman täytettä). Kostuta vedellä reunat ja nosta isompi taikinaympyrä täytteen päälle. Paina sormella reunat kiinni huolellisesti. Pistele piirakan päälle haarukalla reikiä tai leikkaa saksilla kuvioita. Leikkaa jäljelle jääneestä taikinalevystä kruunu ja asettele se piirakan päälle. Voitele pinta kananmunalla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia (tai kunnes piirakka on paistunut ruskeaksi).

Piirakan voi tarjoilla uunilämpimänä tai jäähtyneenä. Mikäli leipomiseen ei ole riittävästi aikaa, voit käyttää valmista voi- tai lehtitaikinaa (500 g), niin tekevät myös ranskalaiset.

Teksti: Kati Rasku
Reseptipoiminta kirjasta: Katrianna Raunio – Tein tämän sinulle – Rakkaudella tehdyt joululahjat ja -koristeet
Kustantaja: Cozy Publishing
Resepti: Katrianna Raunio
Kuvat: Viola Minerva Virtamo

Kirja  Katrianna Raunio – Tein tämän sinulle – Rakkaudella tehdyt joululahjat ja -koristeet. Cozy Publishing.