Etusivu / Blogi / Kodit / Meidän kodit: Paljaasta betonista tummaan eleganssiin
Bo Living
Kodit

Meidän kodit: Paljaasta betonista tummaan eleganssiin

Lahden tiimimme välittäjän Anna Nikusen yli vuoden kestänyt unelmakodin remontti on loppusuoralla. Kodin tumma eleganssi luo luksushotellimaisen tunnelman, joka tasapainottaa viisihenkisen perheen hektistä arkea. Yksityiskohdissa on ripaus kultaa, tiiltä ja tammea.

Annalla ja hänen miehellään oli hyvin erilaiset näkemykset uudesta kodista. Anna halusi omakotitalon järven rannalta, hänen miehensä puolestaan kerrostaloasunnon keskustasta. Lopulta aivan Lahden keskustan kupeesta löytyi järven rannalla sijaitseva rivitalo. ”Mieheni ei aluksi halunnut edes lähteä katsomaan asuntoa, mutta esittelyn jälkeen meille molemmille oli selvää, että se oikea oli löytynyt”, Anna nauraa.

Anna Nikunen uuden kotinsa keittiössä

Pitkälti alkuperäiskunnossa ollut kaksikerroksinen talo on hyvin tyypillinen 70-luvun kohde. Talossa on isot ikkunat järvelle päin, paljon tilaa, atriumtyylinen patio sekä parveke. Alakerrasta löytyy on 70 neliöinen takkahuone, kodinhoitohuone, kylpytilat ja uima-allas. Remontissa kaikki 310 neliötä revittiin täysin betonille.

Remontointi aloitettiin syyskuussa 2020 ja yläkerta saatiin asuinkäyttöön alkuvuodesta 2021. Alakerran remonttia viimeistellään vielä. Projektin ohjakset Anna piti jämäkästi käsissään alusta asti. Hänelle oli tärkeää, että jokainen ratkaisu tuntui oikealta, vaikka budjetti ja aikataulu venyivät. ”Olen luova ihminen ja tietyllä tavalla ehkä marttyyrimainen siinä, että haluan tehdä asiat itse. Halusin näyttää, että välittäjäkin voi suunnitella remontin ja sisustuksen.”

ALAKERTA: Alakerrassa remonttia viimeistellään vielä. Uima-allas ja kylpytilat tulevat muodostamaan yhdessä spa-osaston. Takkahuoneesta puolestaan tulee koko perheen yhteinen harrastetila.

Tyyliä, arvokkuutta ja leikkisyyttä

Remontissa Anna sai toteuttaa itseään ja luoda juuri hänen perheellensä sopivan kodin. ”Haluan aina jotain erityistä. En halunnut rajoittaa luovuuttani, enkä tehdä kodista liian modernia. Ratkaisut voivat toisista tuntua hurjilta, toisista taas kiehtovilta”, Anna kuvailee.

Aivan alkuperäisinä säilyneitä elementtejä on talossa kaksi: olohuoneen leveä tammikatto, sekä rimoitettu puoliympyräportaikko. Muutoin talo koki lähes täydellisen muodonmuutoksen. Uusia tilaratkaisuja tehtiin taidokkaasti – ainoastaan makuuhuoneiden pohjat säilyivät pitkälti alkuperäisinä.

Rimoitettu portaikko

Päämakuuhuoneen inspiraatio löytyi luksushotellien tummista ja eleganteista sävyistä. Sen yhteyteen rakennettiin oma kylpyhuone, jota kutsutaan ylellisen mosaiikkiseinän vuoksi kultaiseksi kylpyhuoneeksi. ”Välittäjän työ on aikaa vievää ja välillä uuvuttavaakin. Siksi halusin kotiini hotellimaisen lomatunnelman”, Anna kertoo.

Lasten makuuhuoneet löytyvät industrial-henkisestä juniorsiivestä, jossa heillä on myös oma kylpyhuone. Lapset saivat vaikuttaa huoneidensa sisustukseen, ja varsinkin perheen tyttäret olivat toiveistaan tarkkoja. Vanhemman tyttären huoneen seinä maalattiin useampaan otteeseen, sillä oikeaa sävyä ei tahtonut löytyä, mutta lopulta asia saatiin ratkaistua äidin ja tyttären yhteispelillä.

Päämakuuhuoneen kultainen kylpyhuone

Herkullisia ja oivaltavia yksityiskohtia

Remontin suurin haaste oli toiminnallisen keittiön luominen. Keittiöön haluttiin tilava saareke, jonka ääressä perheen tyttäret voisivat leipoa samalla, kun Anna laittaa ruokaa. Yläkaappeja Anna ei halunnut lainkaan, mikä teki korkeiden kalusteiden ja koneiden sijoittelusta haastavaa. Ratkaisuksi rakennettiin väliseinä, jonka taakse piilotettiin jääkaappipakastimen sähköjohdot, astianpesukone ja tiskiallas. Väliseinän ansiosta tiskit eivät näy olohuoneeseen, jolloin ne eivät myöskään häiritse illanviettoa ystävien kanssa.

Keittiön toinen allas

Annan ajattelumalli on, että jos jotain ei voida peittää, sitä korostetaan.

Olohuone

Keittiön seinän takaa paljastuneen tiilihormin purkaminen ei ollut mahdollista, joten se nostettiin osaksi sisustusta. Olohuoneessa verholautojen poistaminen puolestaan olisi vaatinut myös tammikaton purkamisen, joten niistä tehtiin tyylikkäät mustat kotelot, jotka viimeisteltiin ledinauhalla.

Inspiraatioita Anna löytää paljon työnsä kautta. Esimerkiksi kultaisen kylpyhuoneen valokaton idea löytyi stailaajana työskentelevän kollegan kotoa. ”Välittäjänä näen paljon erilaisia koteja ja oivaltavia ratkaisuja, joita voin hyödyntää itse tai ehdottaa asiakkaille. Remonttikokemuksen ansiosta näen myös paremmin myytävien asuntojen potentiaalin, mitä ostajat eivät välttämättä itse osaa hahmottaa”, Anna kertoo.

Paikallista ja kotimaista laatua

Remontissa Anna halusi tukea paikallisia ja kotimaisia toimijoita koronan aiheuttaman ahdingon takia. Hyvästä palvelusta hän haluaa erityisesti kiittää Laattapistettä, Keittiömaailmaa, Ylämaan Graniittia sekä Lahden Lasipalvelua. Lähituotanto kulki käsi kädessä myös remontin toisen ison teeman, ekologisuuden kanssa. ”Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021, ja halusin tämän näkyvän myös kodissani. Keittiön kaapistoilla on M1-päästöluokitukset, kvartsitasot ovat kierrätettävät ja kaikki kotiin valitut laatat ovat hiilineutraaleja”, Anna kertoo

Avokeittiön edestä päin

Remontti on ollut pitkän ajan iso osa perheen arkea. Ennen yläkerran valmistumista Anna kävi työmaalla lähes päivittäin, vaikka itse työ oli urakoitsijan käsissä. Puolisokin on tullut innoissaan  työmaalle purkamaan seiniä, vaikka alun perin Annan tarkoitus oli päästä hänet remontissa mahdollisimman helpolla. Remontti tarjosi myös Annan rakennusalaa opiskelevalle pojalle mahdollisuuden toimia urakoitsijan apuna ja saada arvokasta työkokemusta.

”Urakoitsijamme Rakennuspalvelu J. Hartikainen oli kaikin puolin aivan mahtava, ja yhteistyömme sujui erinomaisesti. Hän oli kärsivällinen, vaikka suunnitelmani muuttuivat moneen otteeseen. Häneltä löytyi myös luovuutta silloin, kun itse olin jonkin asian kanssa jumissa”, Anna hehkuttaa.

Uusi koti tuntuu koko perheen mielestä ihanalta. Katsoessaan olohuoneen ikkunasta järvellä viihtyvää joutsenpariskuntaa Anna tuntee olevansa juuri oikeassa paikassa. ”Sanon aina asiakkaille, että kodin pitää tuntua kodilta, eikä se tunne potkimalla tule. Asunnon pitää synnyttää oikea fiilis – ja kun sen tunnistaa, kannattaa kohteeseen tarttua.”

Bo:n tekevät ihmiset. Tiimimme koostuu yli 240 ammattilaisesta, jotka yhdessä luovat päivittäin suomalaisen kiinteistönvälityksen menestystarinaa. Tarjoamme laadukasta ja henkilökohtaista palvelua, joka johtaa hyviin kokemuksiin ja erinomaisiin kauppoihin.

TUTUSTU TIIMIIN