Etusivu / Blogi / Pinnalla / Uudet asuinalueet ja niiden vetovoimatekijät
Bo Living
Pinnalla

Uudet asuinalueet ja niiden vetovoimatekijät

Uutta asuntoa etsiessä ostajat ovat monien, vaikeidenkin päätösten äärellä. Uudiskohteiden markkinoinnin asiantuntija Bo Business kertoo, mikä tekee uudiskohteista houkuttelevan vaihtoehdon ja mitkä ovat Suomen vetovoimaisimmat uudisalueet tällä hetkellä. Mukana myös vinkkejä siihen, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon hankkiessa asuntoa täysin uudelta asuinalueelta.

Uudiskohteissa asunnon ostajia kiinnostaa erityisesti asumisen vaivattomuus ja huolettomuus. Myös asuinalueen houkuttelevuutta ja sitä kautta myös asunnon mahdollista arvonnousua arvioidaan päätöksenteossa.

Remonttihuolia ei uudiskohteissa ole näkyvissä tulevina vuosina, joten asukkaat voivat keskittyä olennaiseen – viihtyisään ja omannäköiseen asumiseen. Moni hakee uudiskohteista jotain erityistä mitä muista kohteista ei löydy.

Uudiskohteiden pohja- ja tilaratkaisut on suunniteltu tämän ajan asumisen tarpeisiin, sopivammaksi vaihtoehdoiksi vanhempien rakennusten asuntoihin verrattuna. Asumisen helppous sekä positiiviset mielikuvat kehittyvän alueen tulevaisuudesta ovat tärkeitä tekijöitä uudisasunnon valinnassa.

Fiksut yhteiskäyttöön suunnitellut tilat ja hyödylliset palvelut lisäävät uudiskohteiden viehätystä sekä nostavat asumisen tasoa. Taloyhtiöllä voi olla esimerkiksi saunatilat kattoterasseineen, viheralueet kasvatuslaatikoineen sekä yhteiskäyttöön varattavia autoja.

Kuopion Maljalahden asuinalue. 3D-visualisointi: Bo Business. Katso täältä lisää tekemiämme 3D-visualisointeja uudisrakennuksista ja alueista.

Uudisalueen vetovoimatekijöitä

Hyvät palvelut, kuten koulut, päiväkodit, julkinen liikenne sekä päivittäistavarakaupat lisäävät uudiskohteen vetovoimaa merkittävästi. Hyvin suunnitellun uudisalueen koulut ja päiväkodit ovat toiminnassa viimeistään silloin, kun alueen asuntoihin pääsee muuttamaan.

Hyvänä esimerkkinä on Jyväskylän keskustasta alle 10 km päässä sijaitseva uusi Savulahden asuinalue. Uutta päiväkotia ja koulua alettiin rakentamaan samaan aikaan alueen asuintalojen kanssa ja se palvelee lähes paria sataa alueen päiväkoti- ja kouluikäistä lasta. Savulahden asuinalue luonnonkauniilla Tuomiojärven rannan sekä Laajavuoren ulkoilumaastojen kupeessa on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Sujuvaa arkea tukee myös parin kilometrin päässä sijaitseva Palokan kauppakeskus palveluineen sekä hyvät kulkuyhteydet Jyväskylän keskustaan.

Helpotusta elämään

Uudisasuntotuotannossa puhutaan yhä enemmän asumisen palveluista, innovatiivisista ratkaisuista ja arjen helpottamisesta. Viime vuosien aikana uudiskohteista löytääkin monia arkea helpottavia ratkaisuja, kuten koiranpesupaikkoja sisäänkäyntien yhteydessä, yhteiskäyttötiloja etätyöskentelyyn, kuntosaleja sekä asukkaiden varattavissa olevia vierashuoneistoja.

Taloyhtiöt mahdollistavat myös helpotusta kiireiseen arkeen ja tarjoavat palveluita siivoukseen, pieniin remonttitöihin, pyörähuoltoon sekä auton vertaisvuokrausta. Vehreät asukaspihat lisäävät viihtyisyyttä ja ne suunnitellaan pieteetillä asukkaiden mieltymykset huomioiden.

Kuopion Maljalahden asuinalue. 3D-visualisointi: Bo Business

Koti veden ääreltä

Muutto uudiskohteeseen voi olla mahdollisuus päästä unelmien asuinalueelle. Luonnonläheisyys on monella mielessä uutta kotia etsiessä. Etenkin veden äärellä olevat asuinalueet ovat lähes poikkeuksetta suuren kiinnostuksen kohteita.

Upeita uudisalueita ovat esimerkiksi Kuopion satamassa sijaitseva Maljalahti sekä Oulun Toppilansalmi vanhalla satama-alueella lähellä jokisuistoa sekä merta. Maljalahden ja Toppilansalmen asukkaille on rakennettu useita venepaikkoja tukemaan veneilyharrastusta, lisäksi alueet on suunniteltu asukkaiden viihtyvyyttä silmällä pitäen. Oulun Toppilansalmen naapuriin Hartaanselälle rakentuu asuntomessualue vuonna 2025, jonne suunnitellaan uudenlaista kelluvaa rakentamista. Tuleva asuntomessualue tarjoaa erinomaisen tilaisuuden niille, jotka etsivät asumiseltaan sitä kuuluisaa jotakin.  

Suomen suurimpien kaupunkien vetovoimaisimmat uudisalueet tällä hetkellä

Selvitimme paikallisilta välitystoimistoiltamme, mitkä uudisalueet ovat tällä hetkellä erityisen kiinnostavia tai suosittuja Suomen suurimmissa kaupungeissa.

KUOPIOSSA Hiltulanlahti nousi esiin uutena lapsiperheiden suosimana omakoti- ja rivitaloalueena. Uusi alakoulu ja sijainti kauppakeskus Matkuksen läheisyydessä lisäävät alueen suosiota. Kulkuyhteydet ovat moottoritietä pitkin nopeat, eikä ruuhkista ole huolta. Kuopion keskustan ja voimakkaasti kehittyvällä sataman alueella sijaitseva, jo aiemminkin mainittu Maljalahden alue on myös upea. Talot omilla rantatonteille aivan veden äärellä ovat poikkeuksellisen hienoja. Maljalahdessa voi asua kävelymatkan päässä keskustassa ihan sataman tuntumassa, mutta kuitenkin rauhallisella alueella.

TURUSSA Pukkilan vanhan kaakelitehtaan alue sekä Samppalinnan mäki korostuvat mielenkiintoisina uusina asuinalueina. Pukkilan vanhalla kaakelitehtaan alueella Pitkämäessä on loistavan sijainnin lisäksi hyvät liikenneyhteydet ja palvelut. Samppalinnan mäki sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittävän puistoalueen kupeessa aivan Turun keskustassa. Tällä arvoalueella on mahtava sijainti ja näkymät.

Pääkaupunkiseudulla rakentainen on ollut ennätysvilkasta viimeisen 10 vuoden ajan ja uusia asuinalueita on valmistunut valtavasti niin Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle kuin myös läheisiin ympäryskuntiin.

HELSINGIN suosittuja uudisalueita edustaa Kalasataman alue, joka on yksi Helsingin suurimmista aluerakennushankkeista. Suosiota kasvattava alue on myös luonnonhelmaan valmistuva Kruunuvuorenranta, josta muutaman vuoden kuluttua valmistuvien Kruununsiltojen myötä pääsee helposti myös Helsingin keskustaan. Helsingin ytimeen uudistuva Telakkarannan alue herättää mielenkiintoa korkeatasoista ja ainutlaatuista asumista arvostavien keskuudessa.

ESPOOSSA Finnoon uudesta merellisestä asuinalueesta metro-, työpaikka- ja palvelukortteleineen sekä virkistysalueineen povataan uutta hittikaupunginosaa. Finnoosta hieman enemmän länteen päin rakennetaan myös paljon uusia merellisiä asuinalueita esimerkiksi Nöykkiöön, Kaitaalle, Espoonlahteen, Saunalahteen ja Kurttilaan.

VANTAALLA suosittuun Kivistöön rakennetaan koko ajan lisää asuntoja, ja suurin osa alueen myynnissä olevista asunnoista onkin rakennettu 2010-luvulla. Kivistö sai nostetta vuoden 2015 asuntomessuista. Rakentaminen jatkuu vilkkaana myös Tikkurilassa ja Myyrmäessä, jotka kuuluvat edelleen Vantaan suosituimpiin asuinalueisiin. Silmällä kannattaa pitää Aviapoliksen suuraluetta, joka on yksi Vantaan kaupungin kärkirakennushankkeista. Kasvavasta työpaikka-alueesta rakentuu monipuolinen keskus loistavilla liikenneyhteyksillä ja suosittu asuinalue jopa 50 000 asukkaalle.

Bo Business aluevisualisointi 3D havainnekuva
Kalasataman Sompasaaren alueen havainnekuva. 3D-visualisointi: Bo Business

TAMPEREELLA uudisrakentamista on paljon ja nousevina alueina erityismaininnan ansaitsevat Hiedanranta ja Niemenranta, Kalevanrinne, Härmälänranta, Ranta-Tampella ja Vuores. Tampereen uudisalueiden houkuttelevuutta lisäävät selvästi uudet ratiovaunuyhteydet sekä järvien läheisyyteen rakentuvat alueet.

JYVÄSKYLÄSSÄ jo aiemmin mainittu Savulahti on yksi Jyväskylän uusimpia asuinalueita ja osoittautunut myös yhdeksi suosituimmista ja halutuimmista kotipaikoista. Suosituin asuinalue Palokka on Jyväskylän nopeimmin kasvava alue monine palveluineen. Alueen vetovoimatekijöitä ovat kaunis luonto, järvimaisemat ja lyhyt matka valtateille sekä lentokentälle.

OULUSSA Hiukkavaaran uusi suuralue vetää puoleensa erityisesti nuoria aikuisia ja lapsiperheitä. Alueella onkin paljon erillistaloja, jotka vaikuttavat nousseen halutuksi asumismuodoksi viime aikoina. Ritaharjun alue on myös lapsiperheiden suosima pientaloalue, josta löytyy uudet päiväkodit ja koulut, sekä kattavat palvelut ostoskeskuksineen. Alueelle rakennetaan parhaillaan lisää liiketiloja ja lisäksi siellä on omakotitalotonttien kysyntä runsasta. Toppilansalmen alue jokisuiston ja meren äärellä on rakentunut vanhalle tehdas- ja satama-alueelle, se on noussut nuorten aikuisten sekä pariskuntien suosioon. Suurin osa alueen rakennuskannasta on kerrostaloja ja luhtitaloja. Oulun asuntomessualue 2025 rakentuu Toppilansalmen viereen, joka lisää alueen kiinnostavuutta.


Vinkkejä uudisalueen sopivuuden arviointiin:

  1. Perehdy alueelle suunnitteilla olevaan rakennuskantaan. Arvioi miten alueelle suunnitellut rakennukset vaikuttavat alueen maisemaan, viihtyisyyteen tai luonnon virkistyskäyttöön.
  2. Selvitä onko alueelle tulossa kouluja tai päiväkoteja perheesi tarpeisiin sopivassa aikataulussa.
  3. Tutustu alueen liikenneyhteyksiin sekä joukkoliikenteen aikatauluihin. Varmista että kaikkien perheenjäsenten matkat kouluun, töihin ja harrastuksiin hoituvat sujuvasti.
  4. Selvitä mitä arkea helpottavia palveluita alueelle on suunniteltu, kuten esimerkiksi lähikauppa.

Tietoa alueen kaavoituksesta, palveluista ja joukkoliikenteestä saat kunnan nettisivuilta. Rakennusliikkeillä on usein myös uusien aluehankkeiden nettisivut, josta löytyy paljon hyödyllistä tietoa alueen suunnitelmista ja rakennuskannasta. Alueella toimivat kiinteistönvälittäjät ovat tutustuneet alueen suunnitelmiin ja auttavat mielellään tietojen hankkimisessa tai niiden tulkitsemisessa.


Bo Business palvelee rakennuttajia, kiinteistönomistajia ja -sijoittajia. Suomen johtava kiinteistöjen markkinointi- ja visualisointiratkaisuihin keskittynyt toimija tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja kiinteistöjen markkinointiin ja myyntiin.

Teksti: Essi Paltamaa
Asiantuntijat: Essi Paltamaa, Iina Rahko, Nina Fachar, Rasmus Paatsalo, Sami Nivala
Visualisointikuvat: Bo Business