Etusivu / Blogi / Pinnalla / Uudisasuntojen suuntaukset 2022-2023
Bo Living
Pinnalla

Uudisasuntojen suuntaukset 2022-2023

Toiveet persoonallisesta ja toimivasta kodista monipuolisilla asuinmukavuuksilla haastaa uudisasuntojen rakennuttajien tehoneliöt. Uudiskohteiden markkinoinnin asiantuntija Bo Business valottaa uudisasuntojen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä trendejä sekä ostajien toiveita.

Uudisasuntojen rakennuttajien on pystyttävä ennakoimaan asumisen trendejä ostajien vaatimusten ja mieltymysten muuttuessa. Ei ole pitkä aika siitä, kun uusi vaalea perusasunto nähtiin mahdollisuuksien kotina, joka oli helppo sisustaa mieleisekseen. Nyt tavanomaisuus ja standardius koetaan jopa tylsän persoonattomaksi.

Asuntojen koko ja asukkaiden tilan tarve suhteessa neliöhintoihin sekä rakennuskustannuksiin hakee jatkuvasti paikkaansa. Trendit toiminnallisuuksien ja asuinmukavuuksien suhteen ovat muuttumassa jälleen. Ostajien toiveet entistä toimivampiin ja uniikimpiin pohjaratkaisuihin vaatii uudisasuntojen suunnittelijoilta nerokkaita ratkaisuja.

Fira_Hehku_Eloisa_pohjakuva
Toimiva, persoonallinen ja äärimmäisen valoisa huoneistopohja asiakasyrityksemme Firan uudiskohteessa, Postipuiston Hehkussa. Hehku on rakenteilla oleva uudiskohde, joka mahdollistaa monen asumisunelman toteutumisen Helsingissä. Kohteen visualisoinnit ja kohdebrändin on luonut Bo Business. Vapaita asuntoja voi tiedustella: Rona Pomoell

Tilan tuntua tehoneliöistä huolimatta

Uudisasuntojen neliöhinnat ovat vuosi vuodelta kasvaneet ja kokonaispinta-alat pienentyneet. Lähes ilmiöksi muodostuneet käsitteet tehoneliöistä sekä kompakteista asunnoista ovat syntyneet sekä ostajien että rakennuttajien haluttomuudesta maksaa hukkaneliöistä. Samaan aikaan tilaa tarvitaan enemmän. Ostajien toivelistalta löytyy usein keittiösaareke, kodinhoitotila, sauna, vaatehuone tai ylimääräinen työhuone. Kallisrakenteiset kylpyhuoneet ovat myös kasvattaneet kokoaan esteettömyysvaatimusten vuoksi, mikä on aiheuttanut rakennuttajille kustannuspainetta asunnon muiden tilojen kutistamiselle. Etenkin makuuhuoneet ovat aiempaa pienempiä.

2000-luvulta asti vallinnut avokeittiön trendi jatkaa suosiotaan ja on osaltaan myös mahdollistanut rakennuttajille neliöiden supistamisen. Yhtenäiset avarat keittiö- ja oleskelutilat eivät silti enää miellytä kaikkia ja osa kokee ne epäkäytännölliseksi ja kalustamisen haastavaksi. Avotilassa keittiön ja eteisen sotkut ovat koko ajan häiritsevästi näkyvillä, eikä oleskelutiloihin leijaileva ruoan käry ole kaikkien mieleen.

Laatua ja persoonallisuutta

Panostus asuntojen laadukkaisiin materiaaleihin sekä monipuoliseen sävyvalikoimaan on rakennuttajille kilpailuvaltti. Taitavasti valitut materiaali- ja kiintokalustevaihtoehdot houkuttelevat ostajia – jopa premium- tasosta ollaan valmiita maksamaan. Tarjottavien materiaalien väreissä uskalletaan olla rohkeampia ja asiakkaalle tarjotaan sisustussuunnitteluapua.

Laatutietoisuuden kasvaessa on asuntojen hinnoittelun oltava linjassa tasoon nähden. Parkettilattia, keittiön kivitasot, integroidut kodinkoneet ja induktioliesi ovat jo lähes vakiintunutta standardia. Keittiöissä edelläkävijyyttä edustaa tyylikäs led-valaistus, persoonalliset välitilat sekä tilankäytön maksimoivat kaapistoratkaisut, kuten aamiaiskaappi ja leveät laatikostot. Vetimettömiä ovia näkyy yhä vähemmän ja tilalle on tullut monipuolisesti erilaisia vedinvaihtoehtoja.

Bo Businessin tekemä havainnekuva Osarakennukselle, keittiötila
Osarakennus rakennuttaa pk-seudulle luksusullakkohuoneistoja, joissa pintamateriaalit ovat viiden tähden laatua ja viimeisimpien trendien mukaiset. Sisustussuunnittelu ja 3D-visualisoinnit: Bo Business. Tämä Meritullinkadun kohde on myynnissä, lisätiedot: Anne Ramsay.

Kylpyhuoneissa ja saunoissa sisustusratkaisut eivät vielä ole niin modernilla tasolla kuin keittiöissä. Edelleen isossa osassa uudisasunnoista on vuosikymmeniä käytetty harmaa 10×10 lattialaatta, valkoinen 30×60 seinälaatta, valkoiset kalusteet ja tervaleppäsauna STP-paneelilla. Vaihtoehtoja tälle standardimallille on kuitenkin alettu tarjoamaan pikkuhiljaa: on eri sävyisiä laattavaihtoehtoja ja efektilaattoja. Sadesuihku ja kaunis valopeili on usein valittavissa ja saunoista tehdään modernimpia upotetuilla kiukailla ja STS-paneeleilla.

Sujuva arki ja asuinmukavuudet

Uutena suuntauksena etenkin korona-ajan myötä on tullut asumisen arvostus ja mukavuus- ja viihtyvyystekijät. Yhä enenevissä määrin ostajat esimerkiksi tiedustelevat ilmalämpöpumpun asennusmahdollisuutta. Arjen toimivuutta parantavat runsas säilytystila, vaatehuoneet sekä kodinhoitotila, joka löytyy jo joistain isoimmista uudisasunnoista. Ihmiset haluavat nyt väljyyttä ja tilaa ympärilleen, mihin rakennuttajilla on tulevaisuudessa haaste vastata.

Lasitettu parveke on monen asunnon valttikortti. Uusimmissa uudiskohteissa varsinkin pääkaupunkiseudulla näkee nyt rakennettavan paljon myös ranskalaisia parvekkeita, jotka puolestaan jakaa ostajien mielipiteet. Lattialämmitys olisi myös kovasti ostajien mieleen, mutta kustannussyistä useimpiin uudiskohteisiin edelleen suunnitellaan vesikiertoinen patterilämmitys.

3D-visualisointi makuuhuoneesta
Espoon Viherpihan makuuhuoneessa on arjen luksus kohdillaan: oma kylpyhuone, tilava vaatehuone, valoa kahdesta ilmansuunnasta ja kulku parvekkeelle. Kohteen visualisoinnit on luonut Bo Business. Vapaita asuntoja voi tiedustella: Rona Pomoell ja Christina Tapojärvi.

Ekologisuus ja älyratkaisut

Ekologisuus ja energiatehokkuus ovat kasvavia trendejä ja niihin ehdottomasti kannattaa rakennuttajilla panostaa. Uudiskohteissa kustannustehokkaat lämmitysmuodot kuten maalämpö ja aurinkopaneelit ovat ostajille merkityksellisiä asioita. Myös sähköauton latausmahdollisuus tulee löytyä.

Uudisrakentamisessa ja asuinalueiden suunnittelussa otetaan yhä enenevässä määrin huomioon kodin älyteknologia, jolla pyritään lisäämään asukkaiden asuinmukavuutta. Monessa uudiskodissa energiahallinta, lukitusjärjestelmä ja sisälämpötilojen sekä valaistuksen säätö toimivat jo älyratkaisujen avulla. Nämä ovat ilman muuta tärkeitä tulevaisuuden teemoja, mutta ostajat eivät ehkä osaa niitä vielä arvostaa siten, miten rakennuttajat varmaan toivoisivat.

Yhteisöllisyys

Houkuttelevilla yhteistiloilla uudiskohteet pystyvät erottautumaan. Asukkaiden viihtyvyyden takaamiseksi taloyhtiöissä on tarjolla mm. yhteissaunoja, kattoterasseja, piharakennuksia ja kerhotiloja.

Hyödyllisiä taloyhtiöiden lisäpalveluja ovat Smartpost-automaatti, pyörähuolto ja aulapalvelu. Eikä kaikkea tarvitse omistaa itse, vaan tarjolla voi olla yhteiskäyttöön hankitut autot, työkalut, polkupyörät tai vierashuoneet.

3D-visualisointi taloyhtiön yhteistilasta, sauna
Juli Haukiluoman Kivikerkän upea taloyhtiön yhteissauna ja -terassitila. 3D-visualisointi: Bo Business. Katso täältä lisää tekemiämme 3D-visualisointeja erilaisista yhteistiloista.

Uudiskohteiden suuntaukset 2022-2023 koosteena

Mitä ostajat toivovat uudisasunnoilta?

 • Toimivat pohjaratkaisut ja tilan käyttö
 • Keittiöt: kivitasot, integroidut kodinkoneet, saarekkeet, avokeittiöitä sekä erillisiä keittiötiloja vaihtelevasti pohjaratkaisuihin.
 • Lisätilat: kodinhoitotila, vaatehuone, ylimääräinen huone työskentelyyn tai vieraille
 • Lasitettu parveke
 • Isot ikkunat, valoisuus ja maisemat
 • Sauna
 • Parkettilattia
 • Lattialämmitys
 • Runsas valikoima pintamateriaaleja ja sävyvaihtoehtoja
 • Kustannustehokas lämmitysmuoto (maalämpö, aurinkopaneelit)
 • Rakennusmateriaalien ekologisuus ja energiatehokkuus
 • Autopaikka ja sähköauton latausmahdollisuus
 • Ilmalämpöpumpun asennusmahdollisuus
 • Taloyhtiön hyödylliset yhteistilat
 • Laadukas työn jälki

Mitä edelläkävijärakennuttajat tarjoavat? 

 • Personointimahdollisuudet: sisustusammattilaisen luoma valikoima laadukkaita pintamateriaaleja sekä kiintokalusteita
 • Säilytys: kaappeihin vedinvaihtoehtoja, liukuovet, built-in ratkaisut
 • Kylpyhuoneet ja saunat: isot laatat, laattavaihtoehdot, valopeili, modernirakenteinen sauna upotetulla kiukaalla, epäsuora valaistus
 • Keittiöt: kivitasot, välitilaan laattojen lisäksi vaihtoehtoja, induktioliedet ja integroidut kodinkoneet, isot jääkaapit isoissa asunnoissa, saarekkeet, alta huulletut keittiöaltaat, minimalistisuus, keveys ja siisteys
 • Pohjaratkaisut: isommat ikkunat, lasitetut parvekkeet, etätyötilat, loft-asunnot, mielenkiintoisuus pohjissa
 • Rakennustekniikka: asuinmukavuuksiin liittyviä älyratkaisuja ja ekologista rakentamista
 • Lisäpalvelut: sisustussuunnittelijan palvelut ostajille, muutosmahdollisuudet
 • Taloyhtiön palvelut: Smartpost-automaatti, pyörähuolto, aulapalvelu
 • Yhteiskäyttöön: autot, työkalut ja polkupyörät

Bo Business palvelee rakennuttajia, kiinteistönomistajia ja -sijoittajia. Suomen johtava kiinteistöjen markkinointi- ja visualisointiratkaisuihin keskittynyt toimija tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja kiinteistöjen markkinointiin ja uudiskohteiden myyntiin.

Teksti: Iina Rahko
Asiantuntijat: Iina Rahko, Rasmus Fagerstöm, Nina Fachar, Rona Pomoell