Etusivu / Ajankohtaista / Syksyn asuntomarkkinakatsaus: Käänne lähestyy – aika aktivoitua asuntokaupassa

Syksyn asuntomarkkinakatsaus: Käänne lähestyy – aika aktivoitua asuntokaupassa

Asuntomarkkinassa ostaja on viimeisen vuoden ajan voinut rauhassa odotella ja miettiä vaihtoehtojaan. Käytettyjen kohteiden tarjonta on kasvanut koronavuosien niukkuudesta, ja hinnat ovat laskeneet kuukausi kuukaudelta vuonna 2023. Jatkossa odottelu voi kuitenkin käydä kalliiksi ja ainakin kasvukeskuksissa paras hetki on ennen pitkää takanapäin. Huolellisen asunnonvaihtajan kannattaakin syksyn tullen valpastua miettimään asuntoasioita.

Kesällä nähtiin signaali lähestyvästä hintakäänteestä

Kesäkuussa tapahtui merkittävä käännepiste, kun käytännössä kaikissa suurissa kasvukeskuksissa nähtiin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan käytettyjen asuntojen kaupassa hintojen nousevan edellisestä kuukaudesta eli toukokuusta. Yleistä uutisointia hallitsee usein vertailu vuodentakaiseen vastaavaan kuukauteen, mutta käänteen tunnistamiseksi perusteltu tapa on kuitenkin katsoa ennen kaikkea sitä, milloin kuukausitasolla hinnat ovat kääntyneet nousuun.

Asuntojen hinnat nousivat elinvoimaisissa kasvukeskuksissa pitkään ja tasaisesti ennen kuin syksyn 2022 myötä korkojen nousu taittoi kehityksen hetkellisesti. Sen paremmin korona kuin mikään muukaan muutostekijä ei kuitenkaan ole poistanut muuttoliikettä ja kaupungistumiskehitystä Suomesta. Nyt käsillä oleva mahdollisuus tulla ensiasunnon ostajana markkinalle tai hyödyntää asunnonvaihtajana kapenevaa välirahaa pienen ja ison asunnon välillä, ei välttämättä ole pitkäaikainen tai usein toistuva mahdollisuus. Myyjän ei puolestaan kannata jäädä odottelemaan, koska hän saa omalta osaltaan hyödyn oman ostonsa myötä.

Maltillinen kysyntä asuntokaupassa on johtanut siihen, että asunnonvaihtajalla on tässä hetkessä kohtuullisen paljon valinnanvaraa mahdollisten kohteiden suhteen. Uudiskohteiden hitaasti käyvä kauppa on kuitenkin johtamassa siihen, että uusien kohteiden aloitukset ovat laskeneet keväästä 2023 lukien voimakkaasti. Kun esim. PK-seudulla lasketaan tarvittavan yli 8000 uutta asuntoa vuosittain asuntotarpeen kattamiseksi, on selvää, että vuoden 2023 aloituskuoppa tulee näkymään jo vuoden 2024 kuluessa ja omalta osaltaan tukemaan käytettyjen asuntojen hintoja.

Talouden fundamentit tukemassa asuntokaupan elpymistä

Inflaatio Suomessa ja Euroopassa näyttää selkeitä rauhoittumisen merkkejä. Tämä ja samaan aikaan toteutuvat palkankorotukset lähtevät taas vähitellen nostamaan kuluttajien ostovoimaa. Suomessa parantunut energiaomavaraisuus puolestaan luo uskoa siihen, että energian hinnat eivät tulevana talvena lähde laukalle ja osu kuluttajan lompakkoon samalla tavoin kuin viime vuonna.

Heinäkuun lopussa Euroopan keskuspankin tekemät korkopäätökset ja sen myötä esitetyt arviot tulevasta viittaavat siihen, että pitkään odotettu korkohuippu olisi nyt saavutettu, tai edessä olisi enää enintään yksi koronnosto syyskuussa. Elokuun alun korkokehitys viittaa siihen, että muuttunut markkinanäkemys näkyy jo lievästi rahan hinnassa ja korkotaso olisi mahdollisine pomppuineenkin vähintään vakiintumassa syksyn kuluessa.

Mitä kannattaisi tehdä?

Mikäli asunnonvaihto tuntuu ajankohtaiselta, kannattaa nyt aktivoitua markkinalla. Myyjän kannattaa olla rohkeasti yhteydessä ammattitaitoiseen välittäjään. Murrosvaiheen markkinassa tarvitaan edelleen vankkaa osaamista oikean hinnoittelun suhteen, jotta asunnonvaihtoprosessi saa luistavan alun. Uudesta asunnosta haaveilevan puolestaan kannattaa miettiä omia tarpeitaan, keskustella pankkinsa kanssa rahoitusasiat selviksi ja lähteä hyvillä mielin katsomaan ihania koteja.

Lisätietoja:
Tuomo Räsänen, toimitusjohtaja, Bo Family Oy, 040 718 2840, tuomo@bo.fi