Etusivu / Blogi / Haastattelut / Marko Paanasen vinkit remontointiin ja asumiseen
Bo Living
Haastattelut

Marko Paanasen vinkit remontointiin ja asumiseen

Marko Paanaselle kotien toiminnallisuuksien parantaminen on keskiössä niin sisustusarkkitehdin arjessa kuin Remppa vai muutto Suomi -ohjelmassakin. Haastattelussamme hän pohtii asumisen ja remontoinnin yleisiä haasteita, sekä antaa asiantuntijavinkkejä niiden ratkaisemiseen.

Lisää huone- ja säilytystilaa

Kun kysytään suomalaiskotien tyypillisimmistä ongelmakohdista, Marko Paanasella on heti vastaus valmiina. ”Meillä on Suomessa vankka rakennustekniikka. Sähköonnettomuuksia sattuu todella vähän ja asunnoissa tarkenee ympäri vuoden, mutta tilasuunnittelu ei ole meidän vahvuutemme. Remonteilta toivotaan usein ratkaisuja huoneiden ja säilytystilojen tilavuuteen”, hän kertoo.

Marko Paananen

Yksi syy tähän ovat elämäntyylin ja sitä kautta myös tavaroiden määrän muutos kodeissa vuosikymmenten aikana. ”Suomessa elää edelleen vahvasti vanha näkemys siitä, että esimerkiksi vaatekaappien tulisi aina olla 60 cm syviä. Tämä ei mielestäni enää pidä ollenkaan paikkaansa, vaan säilytystilat tulisi aina tehdä erilaiset tarpeet huomioiden”, Marko kuvailee.

LUE LISÄÄ: Remppa vai muutto Suomi – mitä on luvassa, Marko Paananen?

Trendi on hyvä renki, mutta huono isäntä

Monet saattaavat remontin yhteydessä miettiä, kuinka paljon kodin alkuperäisiä ratkaisuja tulisi säilyttää. Täydellisen muutoksen tekeminen voi tuntua hurjalta ajatukselta, ja se on myös paljon työläämpää. Markon mielestä isojakin muutoksia kannattaa lähteä rohkeasti toteuttamaan, jos ne tuntuvat omilta. ”Boxin ulkopuolelle saa ja kannattaa astua. Kun remontti tehdään itseä varten, lopputuloksesta tulee toimiva ja varmasti asukkaita palveleva.”

Marko Paananen suosittelee remontoimaan kodin rohkeasti itseä miellyttäväksi.

Marko ei myöskään suosittele nojaamaan liikaa vallitseviin trendeihin, mikäli ne eivät tunnu omilta. ”Mielestäni trendi on hyvä renki, mutta huono isäntä. Trendien tarkoitus on tuoda nautintoa elämään, mutta niistä ahdistutaan usein liikaa. Tärkeintä on aina tehdä sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä.”

Milloin asunnon remontointi myyntiä varten kannattaa?

Entä sitten, jos et remontoikaan vain itseäsi varten? Muuton ollessa ajankohtainen monet alkavat pohtia, saisiko nykyisen asunnon arvoa nostettua myyntiremontin avulla. Markon mielestä sen kannattavuutta on syytä harkita huolellisesti. ”Perussääntö on se, että yleensä sinä ja ostaja haluatte remontoida asunnossa samoja asioita, jolloin työ saattaa osittain mennä hukkaan.”

Joissakin tapauksissa asunnon remontointi myyntiä varten voi kuitenkin olla tarpeen. Tällöin on hyvä miettiä, missä mittakaavassa remontti kannattaa toteuttaa. ”Liian isoon urakkaan ei kannata ryhtyä, sillä usein ostaja haluaa tehdä isoimmat muutokset itse. Ei ole myöskään olemassa mitään standardiratkaisuja, jotka toimisivat kaikille”, Marko muistuttaa.

Mietitkö asuntosi arvoa? Bo:n Asunnon arvo -oppasta löydät tietoa siitä, mitkä asiat vaikuttavat asuntosi arvoon sekä vinkit siihen, kuinka arvoa on mahdollista korottaa omilla pienillä toimilla.

LATAA OPAS: Asunnon arvon nostaminen

Marko Paananen kehottaa panostamaan asumisen nautintoon

Uskalla panostaa asumisen nautintoon

Markon mielestä suomalaisten tulisi asumisen suhteen ottaa mallia maailmalta ja uskaltaa vaatia isompaa ja parempaa. ”Toivoisin, että Suomessa vapauduttaisiin ymmärtämään asumisen uniikkius, ja että omaan nautintoon uskallettaisiin panostaa myös asumisen kohdalla. Myös rakentamisessa voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin lasitustekniikkaa ja panostaa suurempiin huoneisiin ja parvekkeisiin. Jostain syystä asumisen nautinto nähdään aina pienempänä arvona”, hän pohtii.

Marko toivoo, että myös sisustus- ja remontointivalinnoissa tehtäisiin rohkeammin laadukkaampia valintoja. ”Suomalaisille on tyypillistä ajatella, että kyllä vähemmälläkin pärjää. Aivan varmasti pärjääkin, mutta mielestäni pieni panostus omaan asumiseen ei ole kenellekään pahaksi. Laadukkaammat valinnat kestävät myös aikaa ja elämää, ja ovat sitä kautta myös ekologisempia.”

Markon taidonnäytteitä pääset ihastelemaan Remppa vai muutto Suomi –sarjassa, jossa hänen kilpakumppaninaan nähdään kiinteistönvälittäjämme Anne Ramsay. Viekö leikkimielisen kisan voiton remppa vai muutto? Se selviää Nelosella ja Ruudussa torstaisin klo 20.00.

TUTUSTU OHJELMAAN