Etusivu / Blogi / Pinnalla / Kruununhaan helmet -kävelykierros
Bo Living
Pinnalla

Kruununhaan helmet -kävelykierros

Meren reunustama Kruununhaka on yksi Helsingin keskustan suosituimpia asuinalueita. Tutustu tähän upeaan kaupunginosaan ja lue, millaisia ajatuksia alue herättää tulevan Kruununhaan toimistomme tiimin jäsenissä.

Ajatonta ja upeaa arkkitehtuuria

Kruununhaan nimi juontaa juurensa 1600-luvulta, jolloin alue toimi kruunun laidunmaana ja satamana. Keisari Aleksanteri I määräyksestä Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki vuonna 1812, minkä seurauksena Kruununhaka alkoi muotoutua Suomen sivistykselliseksi ja hallinnolliseksi keskukseksi. Alueella sijaitsee yhä tänä päivänä useita arvokkaita instituutteja, ja empiretyylillä rakennettu Senaatintorin ympäristö on Helsingin ikonisimpia alueita.

Kruununhaassa sijaitsee useita arvokkaita rakennuksia ja instituutteja.

Oikokadun upeat jugend-talot.

”Kruununhaka on aina ollut minulle tärkeä paikka. Ajan sen läpi aina kun mahdollista ja ihailen vanhan Helsingin kauneimman alueen rauhallista tunnelmaa. Esteetikkona sieluni lepää näissä maisemissa.” – Nina Lampinen, kiinteistönvälittäjä

Kruunuhaasta löytyy upeita porttikonkeja.

Arkkitehtuurin ystäville Kruununhaka on oikea helmi. Uusklassismin lisäksi alueelta löytyy esimerkiksi uusrenessanssia edustava Säätytalo sekä uusgoottilainen Ritarihuone. Jugendia ja funktionalismia edustavia rakennuksia on ripoteltu ympäri kaupunginosaa.

Kruununhaassa sijaitsevat myös kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puurakennus, vuonna 1818 valmistunut Ruiskumestarin talo, sekä kantakaupungin vanhin rakennus Sederholmin talo, joka valmistui 1757. Molemmat ovat osa Helsingin kaupunginmuseota.

Meren rantaa ja pieniä kaupunkikeitaita

Meri ympäröi Kruununhakaa kolmesta ilmansuunnasta, minkä ansiosta lähes jokaiselta kadulta avautuu näkymä merelle. Kruununhaalla on sijaintinsa puolesta ollut myös tärkeä rooli Helsingin ja Suomen kehityksessä.

Vuonna 1891 valmistunut Halkolaituri palveli tuontiliikennettä lähes sadan vuoden ajan, ja sen edeltäjä Laivasilta toiset sata vuotta. Vuonna 1991 Helsingin kaupunki teki päätöksen laiturin kunnostamisesta purjelaivojen käyttöön. Halkolaiturilla järjestetään vuosittain monia tapahtumia, joilla vaalitaan purjehdus- ja laivaperinnettä. Monet laiturin aluksista tekevät myös tilauspurjehduksia.

Kruununhaassa on yhteensä neljä puistoaluetta. Niistä tunnetuimmat, Liisanpuistikko ja Tervasaari, sijaitsevat rinnakkain kaupunginosan koilliskulmassa. Keisarinna Elisabetin mukaan nimensä saanut Liisanpuistikko on yksi Helsingin vanhimmista puistoista, joka on jo pitkään ollut Kruunuhaan asukkaiden rakastama pieni keidas. Vuonna 2009 valmistuneessa peruskorjauksessa puisto palautettiin 1890-luvun tyyliinsä, minkä ansiosta se on ajallisesti yhteneväinen ympäröivän rakennuskannan kanssa.

”Tällä hetkellä yksi lempipaikoistani Kruununhaassa on Tervasaari. Vietin siellä viime keväänä syntymäpäivääni parhaiden ystävieni ja puolisoni kanssa, jotka olivat järjestäneet minulle yllätyspiknikin. Se on lempimuistojani viime keväältä.” – Karla Aaltonen, stailaaja

Liisanpuistikon vierestä kulkee pengertie Tervasaareen, joka on suosittu tapahtuma- ja ulkoilualue helsinkiläisten keskuudessa. Saaresta löytyy kesäteatteri, leikkipuisto, ravintola sekä aitaus ja oma uintipaikka koirille. Kesäisin saaressa voi myös ihailla erilaisia ruusulajeja. Nimensä Tervasaari on saanut tervakauppiaiden varastosta, joka sijaitsi saarella.

Tervasaarii on etenkiin kesäisin suosittu ulkoilukohde.

Idyllisten katujen kivijalkaliikkeet

Kruununhaassa, kuten muillakin Helsingin arvoalueilla, korostuvat hiljaisuus ja rauhallisuus. Keskustan ja liikenteen hälinä jäävät kaupunginosan laitamille. Katuja kävelleessään ei uskoisi, että kivenheiton päässä sijaitsevat vilkkaat turistien suosimat alueet, kauppatori ja yliopiston kampukset.

Idyllisyyttä luovat myös lukuisat pienet putiikit ja palvelut. Esimerkiksi vintagen ja muiden aarteiden metsästäjiä palvelevat muun muassa antiikkiliike Kruuna, eurooppalaisten kalusteiden maahantuoja Jean Vernet sekä puvustusliike Play it again, Sam.

Vintage-liike Play it again, Sam sekä arkkitehti Usko Nyströmin Städet.

”Lukioajoista lähtien olen ollut Café Engelin vakioasiakas. Olen tutustuttanut myös lapseni paikkaa, ja hekin käyvät siellä mielellään. Engelin aamiaisslautanen on superhyvä ja kahvi sekä kesäkinot ovat ihan parasta. Siinä paikassa on vanhan ajan charmia.” – Monika Nyström, asuntomyyjä

Saksalainen ravintola Zinnkeller on palvellut jo 40 vuotta.

Kruununhaan ravintolavalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin – niin perinneruokia kuin Euroopan ja idän makuja. Jo vuosikymmeniä alueen asukkaita ovat Liisankadulla palvelleet saksalainen Zinnkeller sekä Ravintola Kolme Kruunua. Meritullinkadun kätköistä löytyy bistroravintola Kuurna, Mariankadulta puolestaan Suomen ensimmäinen korealainen ravintola Korea House. Myös kahviloissa riittää valinnanvaraa.

Kävelykierros Kruununhaassa

Alla olevaa reittiä seuraamalla saat kattavan läpileikkauksen Kruununhaasta. Matkalla voit myös tutustua yllä mainittuihin paikkoihin ja nähtävyyksiin.

Aloita matkasi Senaatintorilta. Kulje Hallituskadun ja Ritarinhuoneenpuistikon kautta Pohjoisrantaan. Jatkaa matkaa Halkolaiturille ja suuntaa sieltä Rauhankatua pitkin Mariankadulle. Kävele katua ylös Liisankadulle saakka ja suuntaa takaisin kohti rantaa. Kulje Maurinakadun kautta Kristianinkadun länsipäähän. Kulje Oikokadun läpi Snellmaninkadulle, jota seuraamalla pääset takaisin aloituspaikkaasi Senaatintorille.

Bo LKV Kruununhaka avataan keväällä 2022 osoitteeseen Snellmaninkatu 17.

Asumisen unelmien Kruununhaka

Keskustan suosituimpiin asuinalueisiin kuuluvasta Kruununhaan kaupunginosan kauniit kivitalot ja 25 katua tarjoavat kodin sekä lukuisia lähipalveluita yli 7000 asukkaalle. Pian sieltä löytyy myös Bo:n uusi toimisto. Entisen ravintola Marian helmen tilat, osoitteessa Snellmaninkatu 17, tarjoavat upeat puitteet asumisen unelmien toteuttamiseen.

”Kruununhaan toimistomme tulee olemaan alueen uusi ja persoonallinen helmi. Sijaintimme on todella kauniilla paikalla. Odotamme kaikki innolla, että pääsemme avaamaan Krunan toimiston ovet keväällä,” kertoo toimiston myyntijohtaja Anna Pesonius.

Toivotamme kaikki tervetulleiksi uuteen Bo LKV Kruununhaan toimistoomme. Kun kodin myyminen on ajankohtaista, olemme mukanasi aloittamassa uutta tarinaa. Palvelemme koko Uudenmaan alueella.

VARAA MAKSUTON ARVIOKÄYNTI