Etusivu / Blogi / Kodit / Kiehtovan tornitalon tarina
Bo Living
Kodit

Kiehtovan tornitalon tarina

Vuonna 1860 Munkkiniemen kartanon maille rakennetun tornitalon tarina on yhtä kiehtova kuin talo itse. Tämän ainutlaatuisen kohteen tunnelmaan pääset mukaan myös upeiden kuvien avulla. Tutustu talon tarinaan!

Villiviinin suojassa

Taivasta tavoittelevan rehevän viiliviinikasvuston seasta pilkottaa punatiilinen julkisivu ja ikkunat jokaiseen ilmansuuntaan. Nykyään asuinkäytössä oleva nelikerroksinen rakennus pystytettiin alun perin viljasiiloksi. Se valmistui vuonna 1860 Munkkiniemen kartanon maille.

Rakennuttajana toimi Anders Edvard Ramsay, jonka skotlantilaistaustaisen aatelissuvun haltuun tila oli hankittu vuonna 1837. Renessanssipalatsia muistuttava kartano toimi perheen vapaa-ajanasuntona, jossa aikaa vietettiin raikkaassa ulkoilmassa vieraita viihdyttäen. Helsingin kaupungin arkiston vanhoista valokuvista voi todeta puutarhan rehevyyden ja tornin jo yli vuosisadan lähes muuttumattomana säilyneen ulkoasun. Nykyään suuren ja suojaisan piha-alueen uima-allas on peitetty, mutta sen palauttaminen hemmottelukäyttöön käy kuitenkin helposti.

Silmän liukuessa seinäpinnalla katse ohittaa tornitalon kulman toisensa jälkeen. Kodin kiehtova, uniikki kahdeksankulmainen pohjakaava saa mielikuvituksen nousemaan siivilleen.

Entisöity erityislaatuisuutta kunniottaen

Suuresta pääovesta astutaan suoraan olohuoneeseen, jossa mutterinmuoto toistuu: sisätila on samanaikaisesti pyöreä ja kantikas. Värimaailma on pääosin skandinaavisen vaalea; vaaleaa puuta, valkoisia seiniä ja mustaksi maalatut ikkunanpielet ja portaat. Lattiaksi on asennettu leveä lankkuparketti.

Sisustuskokonaisuuden kauttaaltaan mustavalkoista linjaa maustaa lattioiden ja liukuovien puunväri. Pieneen siipeen sijoittuvan pitkänomaisen keittiön punatiiliseinä luo tilaan samanaikaisesti sekä lämpöä että särmää. Rouhean vanhan tiiliseinän pariksi sopii täydellisesti musta Gaggenaun modernilinjainen keittiö. Talo on varustuksineen kokonaan päivitetty, ja valitut selkeät linjat suovat erityislaatuisen rakennuksen edelleen loistaa pääosassa. Koko 168 neliömetrin asuinpinta-ala on läpikäynyt kattavan peruskorjauksen edeltävien seitsemän vuoden aikana.

Tarinoiden torni

Uusgoottilaista tyylisuuntaa edustavan tornin suunnittelijana toimi Helsingin 1800-luvulla päivitetystä kaupunki-ilmeestä vastanneen Carl Ludvig Engelin oppilas Anders Fredrik Granstedt. Häntä pidetään aikansa moderneimpana arkkitehtina, ja Granstedt laati piirrokset myös kahteen muuhun kartanon pihapiirin rakennukseen, jotka sittemmin ovat kohdanneet purkutuomion. Tänä päivänä toimitilakäytössä olevan päärakennuksen laajennusosa, sekin saman tekijän kynästä, on sen sijaan säilynyt.

Tornin eräs sitkeimmin elävistä legendoista liittyy kartanon omistaja Ramsayn toimeen sotilaallisessa puolustuksessa. Perimätiedon mukaan jalkaväenkenraalin kerrotaan käyttäneen sitä optisena lennätintornina Krimin sodassa 1800-luvulla, jolloin kriittiset tiedot rintaman tilanteesta olisivat kulkeneet paikan kautta. Ainakin toistaiseksi väite on kuitenkin vailla tieteellistä pohjaa. Todennäköisesti kutkuttava juttu juontaa juurensa rakennuksen korkeuteen, joka olisi mahdollistanut aikansa huipputeknologian toiminnan.

Tornitalon kolmannen kerroksen medaljonkimaiset, soikeat ikkunat jatkavat rakennuksen geometristen muotojen leikkiä. Makuuhuoneen yhteyteen sijoittuvan kylpyhuoneen lattialaatat puolestaan vievät ajatukset optiseen taiteeseen, jossa mikään ei ole sitä, miltä se ensivilkaisulla näyttää.

Valurautaiset spiraaliportaat johdattavat lopulta ylimpään kerrokseen, sirkustelttamaiseen tilaan – katon muoto ja sitä raidoittavat kattoparrut muodostavat vaikutelman. Länteen avautuvalta kattoterassilta on huikea panoraamanäkymä Helsingin kattojen ylle, kohti Suomenlahtea.

Kohteen myyntikalustus on toteutettu yhteistyössä Essis by Lasilinkin, Inferfacen, Kuusilinnan, Lampefeberin, Made by Choicen, Matri by Fennobed, Sera Helsingin ja 101 Copenhagen kanssa.