Bo Business | Artikkelit

Virtuaalistailaus – Pintaa syvemmältä

Kirjoittelimme jokin aika sitten lyhyen tekstin virtuaalistailauksesta yleisellä tasolla. Juttu herätti paljon mielenkiintoa, joten ajattelimme vielä jatkaa aiheen parissa. Tässä artikkelissa pureudumme hieman syvemmälle tuotteeseen.

Miten kuvat valmistetaan?

Virtuaaliseen stailaukseen on olemassa ainakin kaksi suosittua tapaa. Huonekalut voi sijoitella valmiiseen valokuvaan joko puolivalmiin ohjelman (esim. visualstager) avulla tai erillisen 3D-mallintamiseen suunnitellun ohjelmiston (esim. 3Ds Max Render) avulla. Menetelmissä on varsin suuri ero ja se on melko selkeästi huomattavissa kuvaa katsomalla.

Kevyemmässä DIY -versiossa kuva ladataan ohjelmaan, joka luo automaattisesti 3D-mallin valokuvassa olevan huoneen pohjalta. Softa sisältää valmiin huonekalukirjaston ja valmiita ”paketteja”, joita voi asetella kuvaan paikalleen. Menetelmä on nopea käyttää ja siinä on kokemattomankin käyttäjän helppo pyöritellä huonekaluja omille paikoilleen. Mutta niin kuin olettaa saattaa, lopputuloksen realistisuus on suoraan verrannollinen ohjelman helppokäyttöisyyteen sekä nopeuteen. Myös stailaajan ammattitaitoinen kädenjälki voi jäädä helposti vaillinaiseksi, kun sisustusobjektit on aseteltavissa paikoilleen sellaisenaan.

Ammattimaiseen 3D-mallintamiseen suunnitellussa ohjelmassa luodaan valokuvan pohjalta ensin tarkka 3D-malli huoneesta. Tämä muodostaa millintarkan tiedon mittasuhteista, joka luo pohjan huonekalu- ja sisustusobjektien yhteensovittamiselle. Näin kuvan huonekalut eivät näytä kummallisen kokoisilta tai päälle liimatuilta. Huonekalujen laaja muokkaus- ja mallinnusmahdollisuus pitää huolen siitä, että niiden tekstuurit ovat luonnollisen näköiset. Ohjelmassa päästään työstämään myös valonlähdettä, jolloin kuvalle viimeisen silauksen antavat huonekalujen luonnollisen näköiset varjot, on mahdollista tehdä. Kokonaisuus viimeistellään vielä lopuksi Photoshopissa.

Parhaimmillaan kuvan tekoon osallistuu kolmen eri alan ammattilainen: 3D-mallintaja, arkkitehti sekä sisustussuunnittelija. Kyseistä tekniikkaa hyödynnetään myös uusien rakennusten visualisointikuvissa sekä animaatiovideoissa, joten sen hallitseminen vaatii jo melkoisen paljon erityisosaamista.

Mistä hinta muodostuu?

Kuvien tekotapa vaikuttaa kuvien valmistumiseen menevään aikaan ja siten myös hintaan. Menetelmien välillä voidaan puhua tuntien sijaan jopa vuorokausista, mitä tuotteen valmistaminen kestää.

Kun tavoitellaan ammattimaista ja perusteellista jälkeä, ensimmäisessä vaiheessa tehdään realistinen 3D-malli. Mallin tekeminen vie kolmasosan kuvaan käytetystä työajasta. Seuraavassa vaiheessa vaaditaan sisustuksellista silmää siihen, mitä huonekaluja ja sisustuselementtejä kuvaan tulisi laittaa. Lopuksi kuva on vielä viimeisteltävä luonnollisen näköiseksi ja katsottava, miten valitut tavarat sopivat yhteen sekä miltä ne näyttävät oikeassa valaistuksessa. Kaiken kaikkiaan on tärkeää saada säilytettyä ”asunnon henki”, ettei sitä pilata tökeröillä sisustusratkaisuilla. Loppujen lopuksi asiakas maksaa aina kuvan realistisuudesta sekä laadusta.

Miten valita itselle sopiva tuote?

Mikäli sinulle kelpaa kuvat, joissa on suuntaa-antava kalustus, kevyempi menetelmä on varmasti riittävä. Lopputuote valmistuu toimijasta riippuen 1-2 arkipäivän aikana ja hinta pyörii sadan euron molemmin puolin. Kuvat auttavat antamaan jo vähän mielikuvaa siitä, miltä asunto tulisi kalustettuna näyttämään. Tämän pohjalta voi suunnitella vaikkapa oman kodin tulevaa sisustusta.

Myyntikäyttöön on suositeltavaa käyttää perusteellisesti tehtyjä kuvia. Hyvin tehtyä kuvaa katsoessa voi olla jopa vaikeaa erottaa virtuaalisesti stailattu versio ”oikeasta” valokuvasta. Tämä johtuu tarkasta viimeistelystä huoneen ja esineiden mittasuhteiden, pintamateriaalien, valaistuksen sekä varjojen suhteen. Tuotteen valmistus kestää toimijasta riippuen muutamia päiviä (2-3) ja hinta on noin tuplat edelliseen verrattuna.

Itse valmistamme kuvat ainoastaan jälkimmäistä menetelmää hyödyntäen, jolloin lopputuloksesta tulee mielestämme riittävän laadukas myytäväksi.


Markkinointiratkaisujemme avulla kohteesi menestyy paremmin. Sinä säästät aikaa, vaivaa ja etenkin euroja, kun kauppa käy nopeampaa.

Haluatko kuulla lisää, mitä voimme tarjota?